26.5.06

El govern es queda a l'estacada sense aprovar la majoria de lleis.

Només 4 projectes de 23 tenen total garantia de prosperar propostes .El pas d'ERC a l'oposició deixa en suspens la llei de la Corporació, l'ordenació territorial, la d'habitatge, la reforma de l'ICS i la del Codi Civil
Lluís Bou
El nou govern català, format ara només pel PSC i ICV, ha entrat en una situació dificilíssima al Parlament. Els contactes que aquesta setmana han mantingut el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, i el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb CiU i ERC, revelen que l'executiu s'ha quedat a l'estacada i no podrà aprovar la immensa majoria de lleis que tenia previstes. El pas dels republicans a l'oposició, que per al PSC era imprescindible per aclarir el posicionament del govern a favor de l'Estatut, ha deixat l'executiu a la intempèrie al Parlament. Els comptes són prou explícits: a hores d'ara només 4 dels 23 projectes de llei presentats en el seu moment pel tripartit tenen total garantia de prosperar.
Es tracta de la llei de prestacions econòmiques d'assistència social, la de serveis socials, i la de la conciliació de la vida laboral i personal dels funcionaris, a més de la modificació de la llei de caixes. Les tres primeres comptaran amb l'aval d'ERC perquè són propostes provinents de les antigues conselleries de Benestar i Família, i de Governació, quan estaven regides pels republicans. I la relativa a les caixes ha estat consensuada pel conseller d'Economia, Antoni Castells, amb CiU i el PP, i podria ser aprovada finalment per unanimitat.
Però a partir d'aquí tot són dubtes, quan no una simple espera perquè s'acabi la legislatura i veure si la següent obre noves perspectives. Després de les converses que han mantingut Saura i Iceta amb Felip Puig (CiU) i Joan Ridao (ERC) s'ha fet evident que no hi haurà possibilitat de tirar endavant l'emblemàtica llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ni tampoc les lleis audiovisuals, que havien d'instaurar una nova regulació del sector. El mateix succeirà sobre l'ordenació territorial, i no cal dir sobre l'encara inexistent llei electoral catalana, que era una de les prioritats personals del president de la Generalitat, Pasqual Maragall.
Tant CiU com ERC argumenten que en l'estat actual de la legislatura, i amb un executiu que creuen provisional, no es poden adoptar decisions estratègiques sinó únicament de gestió. Una opinió amb la qual coincideix el PP.
Perilla en aquest sentit la llei d'habitatge, així com també la del memorial democràtic, aquesta darrere un projecte abanderat per la conselleria de Relacions Institucionals. I també està en qüestió l'aprovació de la llei de seguretat industrial, la reforma de l'Institut Català de la Salut, així com la llei del Codi Civil de Catalunya sobre les persones jurídiques. Per raons oposades tampoc tirarà endavant la llei de creació de l'oficina antifrau, que era el projecte emblemàtic d'ERC. En aquest cas és perquè tots els altres grups parlamentaris hi veuen problemes o no ho consideren prioritari, i s'ha dissolt tot compromís per fer-la tirar endavant entre els exsocis del tripartit.
En algunes lleis de no tanta importància política hi ha a hores d'ara dubtes, i no se sap ben bé si podran prosperar, ja que sens dubte dependrà de les esmenes que accepti introduir la minoria governamental. Aquest és el cas de la creació del Centre d'Estudis d'Opinió, que ha d'incloure la regulació del seu funcionament. I també propostes com la llei de mesures de medi ambient, o el projecte d'assignacions temporals i pensions als alts càrrecs d'adscripció parlamentària. Igual com la regulació del servei públic de trucades d'urgència.
En aquest context de gran complexitat política, Maragall haurà de comparèixer dimecres vinent al Parlament, per informar en comissió sobre la darrera remodelació del govern. Això comportarà un debat parlamentari sobre la ruptura del tripartit, i sobre si el nou executiu PSC-ICV és interí o no.
www.avui.cat