14.1.11




Recuperamos la historia del pueblo palestino…

Sabremos de la Palestina que se duele por la ocupación israelí y también de la que resiste, se organiza, crea y florece en proyectos...
Nos visita Vicky Moreno, integrante del grupo Dones x Dones (feministas antimilitaristas) quien aporta su saber y sus experiencias sobre el día a día de palestinas y palestinos...
Gloria Clavero nos acerca música y poesía que se va entrelazando con la denuncia y la resistencia...
Audio disponible a partir del 17 de enero.

continuar leyendo la noticia en:
http://mezclate-conmigo.blogspot.com/
http://www.porderechopropio.blogspot.com/http://www.facebook.com/mezclateconmigo






De nou Plaça de la Vila un espai radiofònic de Radio Cubelles i presentat per Àngels Fuster inicia el nou any . Aquesta vegada podeu escoltar a Mª Lluïsa Romero alcaldessa de Cubelles. on respon les preguntes de la mateixa periodista i les de veïns preocupats en els temes no resolts del Ajuntament o pendents de realització.

Clikar a http://www.radiocubelles.com/content/view/636/84/

Font :http://www.radiocubelles.net/

13.1.11

Queti Vinyals informa de tres noticies relacionades amb recursos per al sector socioeconòmic i activitats que organitzem per a les parelles lingüístiques i l’alumnat dels cursos de català.



El 2011 Converses de novel·la entre les parelles lingüístiques que participen en el Voluntariat per la llengua al Garraf

L’activitat compta amb la col·laboració de les llibreries i els clubs de lectura de les biblioteques
El programa del Voluntariat per la llengua, que es desplega des dels serveis i oficines de català del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, ha posat en marxa una nova proposta vinculada a la lectura i a les converses. L’activitat s’ha incorporat a l’edició actual del Voluntariat per la llengua amb la finalitat que, a través de la lectura, les parelles puguin ampliar el repertori de temes en les seves trobades i incorporar més recursos expressius a les 10 hores de converses en català. En aquesta ocasió, aquesta iniciativa ha sumat la col·laboració de les llibreries adherides al programa (a Vilanova: La Mulassa, Ma’at i Llorens Llibres, també a Sitges) i la participació dels clubs de lectura de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú (Club de lectura fàcil, Matins literaris de la Biblioteca Joan Oliva) i el club de lectura de les Roquetes (Biblioteca Josep Pla), que també proposen la lectura del llibre Pedra de Tartera de Maria Barbal. Aquest any, se celebren els vint-i-cinc anys de la primera publicació del llibre i el reconeixement a l’autora per la seva obra amb el Premi Trajectòria 2010 que s’atorga dins la Setmana del Llibre en Català.

Maria Barbal a l’AE Talaia

Per completar aquesta activitat, el 19 de gener a les set de la tarda, l’Agrupació Excursionista Talaia, que forma part de les entitats adherides al Voluntariat per la llengua, acollirà a la Sala d’actes de la seva seu social (carrer del Comerç, 4) les persones que hagin llegit la novel·la i que vulguin fer arribar les seves impressions a l’escriptora i compartir amb ella les seves experiències literàries.
Aquesta iniciativa es va estrenar per primera vegada a l’abril, l’endemà de Sant Jordi. En aquella ocasió, trenta persones, participants en el programa del Voluntariat per la llengua i en els clubs de lectura de les biblioteques Joan Oliva, de Vilanova i la Geltrú, i Josep Pla, de les Roquetes, es van desplaçar a Barcelona per participar en l’activitat que consistia a seguir un itinerari literari pels carrers de Ciutat Vella, que és l’escenari on tenia lloc la trama de la novel·la que havien llegit: Heretaràs la Rambla d’Alfred Bosch, amb qui també van poder practicar les converses de novel·la.
Vilanova i la Geltrú, 23 de desembre de 2010


CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/
Estrena del butlletí electrònic Portes Obertes del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

El butlletí s’ha tramès, per primera vegada, a les organitzacions, empreses, establiments i comerços de l’Alt Penedès i el Garraf

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, que fa poc que ha celebrat els 20 anys del seu funcionament, ha editat i tramès el primer número del butlletí electrònic Portes obertes, dirigit bàsicament a les organitzacions del sector socioeconòmic, empreses de serveis, establiments de restauració i comerços i als organismes oficials que treballen en aquest àmbit a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Es tracta del primer butlletí electrònic monogràfic de temes de llengua i empresa que edita el Consorci per a la Normalització Lingüística i pretén presentar periòdicament informacions i recursos pensats per facilitar l’ús del català en la comunicació escrita i oral.

Contingut
El butlletí s’estructura en quatre seccions diferents: Recursos per a la comunicació escrita, Recursos per a la comunicació oral, Bones pràctiques i Notícies de llengua. En cadascuna de les entrades de cada apartat hi ha resums breus amb enllaços per ampliar les informacions o accedir als recursos concrets que es presenten (traductors en línia, cursos a la xarxa, etc.).

Aquesta eina ha estat pensada, de fet, per difondre les facilitats que hi ha per incorporar o ampliar l’ús del català en els negocis, sobretot, en la relació amb els clients. I també pretén posar èmfasi en la importància d’incorporar un enfocament de responsabilitat social empresarial amb relació als usos lingüístics.

Periodicitat i subscripcions
El butlletí Portes Obertes s’enviarà cada dos mesos i s’ha demanat la col·laboració de les organitzacions del sector per difondre’l entre tots els seus associats.

Per rebre’l, cal adreçar-se a aquesta adreça electrònica: penedesgarraf@cpnl.cat

El CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Vilanova i la Geltrú, desembre de 2010

CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/
Més de 75 parelles lingüístiques estan participant en el programa Voluntariat per la llengua al Garraf

Des del mes de novembre passat, hi ha més de 75 parelles actives que participen en el programa Voluntariat per la llengua a la comarca del Garraf. Durant aquests mesos i fins al febrer del 2011 s’anirà fent el seguiment de les 10 hores que el programa preveu perquè els participants es trobin i conversin en català.

Presentacions del programa
Les presentacions del programa a la comarca es van fer a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, el 10 de novembre; a l’aula dels cursos de català del Servei de Vilanova i la Geltrú, l’11 de novembre; al Centre Social de Cubelles (on hi ha el Punt de trobada del VXL), el 17 de novembre, i a la sala d’actes de Can Puig a Sant Pere de Ribes, el 24 de novembre.

Una persona que participa en el programa com a voluntària ha fet arribar al CNL una fotografia amb unes paraules que expressen molt bé la seva experiència amb la parella que va conèixer fa un mes:
M’agrada tenir el record de les persones que naixem en llocs tan diferents, però amb qui ens uneixen tantes coses”.


Converses de novel·la
D’altra banda, en aquesta edició també s’ha incorporat una activitat, que ja es va estrenar per Sant Jordi, perquè les parelles, en les seves trobades, puguin ampliar el seu repertori de temes i incorporar més recursos expressius a través de la lectura: les Converses de novel·la. En aquesta ocasió, aquesta iniciativa ha sumat la col·laboració de les llibreries adherides al programa (a Vilanova: La Mulassa, Ma’at i Llorens Llibres, també a Sitges) i la participació dels clubs de lectura de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú (Club de lectura fàcil, Matins literaris de la Biblioteca Joan Oliva) i el club de lectura de les Roquetes (Biblioteca Josep Pla), que també proposen la lectura del llibre Pedra de Tartera de Maria Barbal. Aquest any se celebren els vint-i-cinc anys de la primera publicació del llibre i la satisfacció de l’autora d’haver rebut el reconeixement de la seva obra amb el Premi Trajectòria 2010 que s’atorga dins la Setmana del Llibre en Català.



Voluntariat Exprés


Finalment, aquesta edició del programa ha coincidit també amb algunes de les activitats que va preparar el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf per celebrar els 20 anys del Centre. Entre les activitats que es van fer el diumenge 21 de novembre a la Festa dels 20 anys, a la plaça de les Neus, de Vilanova i la Geltrú, hi va haver la presència activa del programa en l’espai anomenat Voluntariat Exprés, on moltes parelles lingüístiques van compartir 10 minuts de tertúlia amb altres persones tot assaborint una tassa de cafè i galetes.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Vilanova i la Geltrú, desembre de 2010



CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/

11.1.11


Nous cursos per a la gent gran
Font: Ràdio Cubelles

Ja s'han obert les inscripcions

Ja estan obertes les inscripcions a les activitats adreçades a la gent gran per als mesos de gener a abril. Les inscripcions ja es poden formalitzar a l’Oficina de Participació Ciutadana, fins el 15 de gener, mentre que la data d’inici dels diferents cursos serà a patir del 27 de gener. També es pot demanar informació al mateix Casal dels Avis trucant al telèfon 93 895 0938.

En aquesta ocasió l’oferta d’activitats inclou taller de la memòria, cursos de gimnàstica, de ioga, de country, de ball en línea, de sevillanes, i de manualitats. Les novetats però, són el curs de castanyoles, d’informàtica i de costura. La regidora de Qualitat de Vida i Serveis a les Persones, Prudència Carrasco ha explicat que "la gent gran ja ha fet una preinscripció prèvia, i això ens ha permès conèixer quin és l’interès en l’oferta dels cursos"; i ha dit també que "ara s’ha de formalitzar la inscripció". La regidora ha explicat també que "si les inscripcions dels diferents cursos es completen l’oferta total de participació de gent gran serà de 350 persones". La majoria d’activitats es faran al mateix casal d’avis municipal ha excepció del curs de gimnàstica que es farà al Centre Fitness Cubelles i el d’Informàtica que tindrà lloc a l’Acadèmia La Salle, després que l’Ajuntament hagi signat uns acords de col•laboració. Pel que fa als preus, s’ha establert uns descomptes a les persones empadronades al municipi.

D’altra banda, s’ha organitzat una sortida a l’auditori de Barcelona pel dia 11 de març per anar a veure l’obra “El Llac dels cignes”, amb l’orquestra simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. La sortida es farà en autocar des de la plaça del Mercat, a dos quarts de 8 del vespre. El preu és de 16€ i les places estan limitades a 50 persones.
Més informació i reserves al Casal d’Avis Municipal, al passeig Narcís Bardají, 1; o bé al teléfon 93 895 0938.

Hores del conte i espectacles infantils gener 2011
La regidoria d’Infància i Joventut ha anunciat les hores del conte i l’espectacle infantil que estan previstos per aquest primer mes de l’any. Es tracta de dues sessions d’hores del conte que tindran lloc els propers 15 i 22 de gener a les escoles Mar i Cel i Vora del Mar, respectivament.
El dia 29 serà el moment de l’espectacle de titelles a càrrec de la companyia l’Estaquirot teatre. Serà al cinema Mediterrani a partir de les 18h.

10.1.11

El 2011 continuaran les trobades del Voluntariat per la llengua al Centre Social de Cubelles

Les trobades són obertes a tota la població i es faran tots els tercers dijous de cada mes.
Aquest mes ha tingut lloc l’última trobada de les tertúlies que des del mes d’abril s’han fet durant aquest any, cada mes, a les set de la tarda, al Centre Social de Cubelles (carrer de Joan Roig i Piera, 3-5). La participació ha estat continuada i molt bona, entre 8 i 12 persones. La valoració de les trobades per part de les persones participants ha estat molt positiva, perquè l’activitat els ha permès reforçar la seguretat a l’hora de parlar en català públicament i l’oportunitat de compartir els punts de vista i les opinions amb altres persones a través de les converses. D’altra banda, els participants també han destacat que aquest espai d’intercanvi els ha permès aprofundir i enriquir-se amb les aportacions culturals pròpies i les de les persones d’altres procedències que ara viuen a la població.
Així, doncs, les tertúlies del Voluntariat per la llengua al punt de trobada del Centre Social de Cubelles tindran continuïtat aquest any que ve. El calendari previst per a les trobades del primer trimestre de l’any és el següent: 20 de gener, amb el tema: receptes d’hivern; 17 de febrer, el món de la màgia, i el 17 de març, parlarem de flors i jardineria.

Vilanova i la Geltrú, 23 de desembre de 2010

CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: www.cpnl.cat

9.1.11


españa
M. Trives/Diari de Cubelles
Escoltar a Pilar Rahola a les tertúlies de Radio Rac1 on les bones maneres i el bon ¨rollitu¨ amb la resta de tertulians es evident ,encara discrepi amb aquell ímpetu personal i aclaparador i que no deixa indiferent i enganxa encara que es trobi a les antípodes del seu company de taula o al seu costat fent pinya. Tots els dies faig el mateix recorregut pels diaris buscant les pagines d’opinió pro sempre ella forma part de les meves preferències i que son unes quantes! Ahir va publicar a La Vanguardia un article adient pels temps horripilis que corren... Genial ,Pilar.


El retorn sense retorn
Perquè el realment important en aquests dies de retorn a la feina és que molts no podran tornar


Pilar Rahola

"Lavorare stanca", ha afirmat Cesare Pavese, convertint en mítica poesia aquesta veritat inequívoca. Certament, treballar cansa, especialment si el treball són hores fent qualsevol exercici mecànic que un no desitja, ni gaudeix. Fills de la cultura judeocristiana que converteix en pecat la mandra, sempre pensem que l'autèntic luxe era treballar en el que un estima. Encara ha de ser més luxe no haver de treballar. Però tot això, que si cansa la feina, que si és millor viure sense treballar o treballar en el que un estima , etcètera, té poca importància. Perquè el que és realment important, en aquests dies de retorn a la feina, és que molts no podran tornar.
És a dir, no podran cansar-se, ni arrossegar el seu temps en qualsevol monotonia laboral, ni maleir el cap, ni arribar a casa amb ganes de sofà etern. No podran perquè els seus treballs no existiran. I sens dubte hi ha alguna cosa molt més dur que un treball dur, i és no tenir-lo. . Aquest és el drama amb què tanquem el 2010 i, serà el drama del 2011, més enllà de qualsevol altre avatar que agiti a la nostra societat. També va ser aquest el gran error de Zapatero, que en la seva honesta obsessió per intentar cobrir les necessitats socials dels col.lectius fràgils, no va entendre que, per lluitar contra l'atur, l'important no era finançar-lo, sinó incentivar el mercat i crear ocupació. L'atur és la gran xacra social, el sac d'on surten tots els mals, les tragèdies personals, les depressions individuals, el col.lapse del consum, l'enfonsament dels somnis familiars.

No hi ha res més trist, més dolorós, més derrotat que algú que té un projecte de vida, unes capacitats, unes ganes de tirar endavant, una edat i una salut per fer-ho i, no obstant, no troba opció. No puc imaginar el que significa aquest menjador de casa, amb els seus fills, les seves idees, els seus somnis, tot abruptament trencat per un horitzó sense sortida. La lluita contra l'atur ha de ser la diana que el concentra tot, els projectes polítics, la unitat de partits, les iniciatives parlamentàries, l'esforç social. Cap país pot considerar sa amb l'atur que pateix el nostre, i cap país amb aquest atur té assegurat un futur raonable. . Ho saben tots. Però, sabent-ho, seran capaços de travar el mínim comú denominador per lluitar integralment contra aquesta xacra? . De moment el Parlament català començarà el seu camí amb la iniciativa socialista-i aval convergent a la investidura-d'una cimera contra l'atur. . Esperem que sigui l'embrió d'alguna cosa seriosa. Perquè fora, al carrer, la gent ho està passant molt malament, i ja no queda temps per perdre el temps. En qualsevol cas, sigui aquest humil article un petit homenatge a tots aquests homes i dones que dilluns no tornaran a la feina perquè no en tenen. Ells han de ser el nostre primer lament, la nostra primera lluita i el nostre primer repte.


Reprogramada la xerrada de consells de seguretat

La xerrada que la Policia Local de Cubelles havia d’oferir aquesta tarda, ha quedat suspesa per un imprevist del ponent i s’ha posposat al proper dimecres, 19 de gener. Es tracta d’una xerrada en la que es donaran consells de seguretat als assistents i es comptarà amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra. L’acte tindrà lloc el 19 de gener al Casal d’Avis municipal (Pg. Narcís Bardají, 1) a les 18h. i és obert a tothom.
Nous cursos de català per a adults

Notícies - Ensenyament
30/12/2010
L’Ajuntament de Cubelles i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) engeguen de nou els cursos de català que començaran a finals de febrer. Abans però, es faran les proves de col·locació per veure el nivell dels alumnes interessats i ubicar-los al nivell més adient. Aquestes proves es realitzaran els propers 7 i 8 de febrer (cal concertar dia i hora) al Servei de Català del Garraf, C/ Rasa del Miquelet, 16 de Vilanova i la Geltrú.
Inscripcions
El 10 de febrer de 10 a 13h. i de 18 a 20h. s’iniciaran les inscripcions de l’alumnat preferent, és a dir, aquells i aquelles alumnes que ja hagin estat inscrits a cursos anteriors. L’Alumnat nou podrà formalitzar les inscripcions el dia 17 de febrer novament de 10 a 13h. i de 18 a 20h.
Dos nivells de cursos
S’oferten dos cursos, amdós de 45 hores, el de Nivell B3 i l’I3. El curs de Nivell B3 és un curs de nivell bàsic adreçat a persones no catalanoparlants que volen desenvolupar les habilitats de comprensió i producció orals, amb la finalitat que l’aprenent, en acabar el curs, pugui resoldre en català les necessitats fonamentals de la vida quotidiana. D’altra banda, el curs de Nivell I3 correspon a un nivell intermedi que s’adreça a persones que dominen en gran part la llengua oral, i tenen per objectiu aprendre a expressar-se per escrit i oralment en varietat estàndard i en diferents registres, de manera prou precisa, fluida i correcta perquè pugui ser comprensible per al receptor i amb un grau de coherència i adequació acceptables.

El cursos es duran a terme a l’antic CAP (c/ Joan XXIII, 30); el de Nivell B3 es farà els dilluns i dimecres de 10 a 11.45h., i el curs de Nivell I3 els dimarts i dijous de 15.15 a 17h.

Més informació a http://cpnl.cat/