29.9.06


En aquest ple es fa menció de Fauna de Cubelles, Diari de Cubelles dins la seva página vol donar l´ informació d´aquest grup que va treballar activament amb el suport de moltes signatures de veïns per aconseguir resultats i que hem trobat oportú oferir
(Foto Diari de Cubelles)



FAUNA de Cubelles (Protectora del Foix, de les aus i la natura)

FAUNA de Cubelles és un grup de cubellenques i cubellencs que estimem el nostre poble, amb una especial sensibilitat i estima per la natura i les aus.
Des de la recuperació ecològica de la desembocadura del riu Foix, s’han abocat esforços i dedicació a la conservació del medi ambient a Cubelles i a la dignificació de l’espai natural del delta i de la riera.
Personales.ya.com/faunacubelles








15 de juny ....Plé extraordinari....

Unanimitat de les forces polítiques en la presentació d'al·legacions a la Xarxa Natura 2000.

Amb el document es demana la inclusió de la desembocadura del Foix dins la Xarxa Natura 2000, que protegeix les zones humides i les aus.

Totes les forces polítiques municipals van donar el seu suport unànim a la presentació d'al·legacions al programa Xarxa Natura 2000. La decisió es va prendre en un ple extraordinari i urgent, celebrat ahir dimecres a les 21 hores, a petició dels grups polítics d'ICV, CiU, PPC i ERC.

La Xarxa Natura 2000 és una iniciativa de la Unió Europea que té l’objectiu de protegir els hàbitats naturals al territori de la Unió. Amb les al·legacions presentades l’Ajuntament de Cubelles demana la protecció de la desembocadura del riu Foix. Fins ara, la desembocadura del riu Foix no estava reconeguda dins de Xarxa Natura 2000.

Les intervencions les va començar la regidora de Medi Ambient, Maria Lluïsa Romero, que va exposar les actuacions del consistori a la zona, referint-se a l’estudi encarregat a la Universitat de Lleida sobre el lloc. També va voler deixar clar que la regidoria "no té res contra Fauna Cubelles" i va demanar el consens amb l’entitat per poder treballar plegats ja que "valoro molt positivament la feina realitzada fins el moment per l’associació".

La regidora d’ICb Pilar González, va parlar de la importancia de preservar la zona a l’hora d'aconseguir subvencions supramuniciplas i comptar amb el consell de les mateixes. Al mateix temps, també va fer una cronologia de la zona des de l’any 1983, quan va començar l’actuació a la desembocadura. ICV, segons la seva regidora Mònica Miquel, es va "sorprendre gratament" del discurs de la regidora Romero, ja que "fins el moment s’havia mostrat contrària a les accions realitzades per Fauna". la regidora ecosocialista va valorar "molt satisfactòriament la protecció de la zona". El grup, però, va tornar a denunciar la "falta de previsió i desorganització del govern" i es va preguntar "què hagués passat si hagués finalitzat el termini d’al·legacions".

Finalment, Joan Albet (CiU) va destacar "l'excel·lent moment per continuar treballant per la zona i començar a recuperar tota la zona humida, que va des de el pont del tren fins al mar". Albet també va felicitar al consistori per "haver arribat a un consens tan fàcil en aquest punt".La sessió es va tancar amb els aplaudiments dels ciutadans presents.

El ple es va emetre en directe per Ràdio Cubelles, com és habitual. En aquesta ocasió, però, la particularitat va ser que es va posar en marxa un nou sistema d'emissió a través d'internet, gràcies a la intervenció del Departament d'Informàtica del consistori. Aquests sistema d'emissió supleix els casos en què la unitat mòbil de l'emissora no estigui disponible. La prova va resultar satisfactòria i el ple es va poder seguir a totes les llars de Cubelles a través del 107,5 de la freqüència modulada.

Ràdio Cubelles / Departament de Comunicació Dijous, 15-06-2006
Medi Ambient
El Foix queda inclós dins el projecte Xarxa Natura 2000 .

El consistori cubellenc, però, encara no té la confirmació oficial de la Generalitat de Catalunya d'aquesta inclussió
Maria Lluïsa Romero, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cubelles, va manifestar als micròfons de Ràdio Cubelles que "només tenim la confirmació verbal de l'aprovació de les al·legacions presentades a la xarxa Natura 2000". Les declaracions de Romero corroboren les fetes per Jordi Coch, d’ICV, que va assegurar recentment que “el gabinet del conseller de Medi Mabient de la Generalitat, Francesc Baltasar, ens ha confirmat la protecció de la desembocadura del riu Foix”.
El que encara no queda ben clar, però, és l’àmbit d’aquesta protecció, ja que “no tenim la oficialitat per escrit”, segons ha explicat la regidora cubellenca. La regidoria de Medi Ambient ha tractat de conèixer, a través de la plana web de la Generalitat, quin és l’àmbit de protecció aprovat pel govern català, però aquesta encara no queda ben definida per la qual cosa “a l'octubre tindrem entrevista amb Medi Natural perquè ens donin la documentació relativa”. Tot i això, fonts properes a l’entitat ecologista Fauna Cubelles, que també va presentar al·legacions al projecte, han assegurat que la protecció va des de la carretera fins al litoral.
Maria Lluïsa Romero considera que “hem aconseguit preservar una zona molt important del municipi” i destaca la necessitat d’entrevistar-se amb la Generalitat perquè “ens haurem de posar a les seves mans per saber com ho hem de conservar i ens diran què hem de fer, quants animals podem tenir... Tampoc sabem les mesures a prendre i com ho hem d’informar a la ciutadania”.
La Xarxa Natura 2000 és una iniciativa de la Unió Europea que té l’objectiu de protegir els hàbitats naturals al territori de la Unió. En un principi el projecte no contemplava la desembocadura del Foix i és per aquest motiu que el passat 14 de juny totes les forces polítiques municipals van donar el seu suport unànime a la presentació d'al·legacions en un ple extraordinari i urgent a petició dels grups de CiU, ICV, PPC i ERC.

El pont del riu Foix .

L’aprovació de les al·legacions ha fet sorgir dubtes a alguns sectors de la població sobre la incidència que pot tenir en el projecte de construcció del pont de connexió entre el sector Marítim i la Mota de Sant Pere – Clot del Bassó. “Quan es van fer les al·legacions ens vam assegurar que no es perdrien infraestructures”, ha tranquil·litzat la regidora que no vol que es creï la por que tenim la Xarxa i ens podem quedar sense pont.
Precisament, el projecte de construcció d’aquest pont de comunicació entre les dues lleres del riu va “més lent del què esperàvem”, informa Romero que va confirmar que “el passat mes d’agost ens van demanar prendre unes mesures en el projecte, que ja hem traslladat a l’equip redactor, amb qui estem fent un seguiment constant i directe”. La decisió, però, està ara en mans de l’Agència Catalana de l’Aigua, que “està trigant molt en donar el vist-i-plau per iniciar el procés de redacció del projecte executiu”.
www.cubelles.com
Salou crea una comissió per investigar les irregularitats urbanístiques

A.P.. Salou.
L'Ajuntament de Salou, al Tarragonès, va celebrar ahir el primer ple a porta oberta des de l'aparició d'una sèrie de notícies als mitjans de comunicació denunciant escàndols urbanístics. Tot i la tensió entre el govern municipal i l'oposició, la proposta de comissió per investigar els fets denunciats a la fiscalia per diferents grups polítics va aconseguir aprovar-se amb el suport dels grups de l'equip de govern (els independents del FUPS, CiU i PP) i el PSC. Els enfrontaments més durs, però, van tenir lloc entre l'alcalde i els regidors d'ERC i Independents Units per Salou Verds (IUSV), que van demanar la dimissió del regidor d'Urbanisme i del batlle –fill i pare, respectivament. CiU, per la seva banda, va demanar en un comunicat als mitjans la retirada de càrrecs del regidor d'Urbanisme, però el grup no es va pronunciar durant el ple. En una sala de plens plena a vessar, el consistori va presentar com a assumpte urgent la creació d'una comissió per «analitzar i estudiar les notícies publicades el passat cap de setmana», en què es denunciava la compravenda d'una finca per part del regidor d'Urbanisme i fill de l'alcalde, Esteve Ferran Gombau, i l'adjudicació d'uns terrenys per a la construcció d'un geriàtric. La proposta va comptar amb el suport del PSC, que el dia anterior havia criticat durament la primera oferta de comissió del govern local, però que va decidir canviar de postura davant del compromís «que s'arribarà a un acord consensuat sobre el contingut a investigar». El regidor no adscrit, Pablo Otal, i la regidora d'IUSV, Amparo Mateu, van criticar la proposta en considerar que la investigació de la fiscalia ja era suficient en aquest cas, mentre que ERC es va abstenir.
www.vilaweb.cat
Tres municipis catalans investiguen irregularitats
L’ombra de Marbella és allargada

Joan Escofet (laMalla.net)
La premsa espanyola, diguem-ne seriosa, i, també, la dels programes rosa s'omplen la boca amb les presumptes irregularitats urbanístiques que es viuen a Marbella. Però a casa nostra hi ha, com a mínim, tres casos complicats. Són a Cervera (la Segarra), Salou (el Tarragonès) i Cadaqués (l'Alt Empordà). Anem a pams.

La Fiscalia de Lleida ha demanat a un jutge de Cervera que investigui si el secretari de l'Ajuntament de la localitat, Joan Roca, ha comès alguna mena de presumpte delicte de caire urbanístic després que uns familiars seus compressin uns terrenys qualificats com a rústics i que, després, van passar a ser industrials. S'investigarà si Roca va tenir accés a informació privilegiada. Per acabar d'adobar el cas, diferents setmanaris de Lleida asseguren que familiars del secretari municipal tenen cinc empreses immobiliàries que operen a Cervera.

Però el cas de la Segarra no és l'únic que pot presentar presumptes irregularitats. A Salou, el fill de l'alcalde i regidor d'Urbanisme, Esteve Ferran, s'ha declarat innocent d'un presumpte cas d'especulació urbanística per la compravenda d'un terreny de la seva propietat, operació per la qual va obtenir una plusvàlua de 500.000 euros. Ferran ha volgut deixar clar que no va fer servir informació privilegiada quan l'any 2000 es va comprar una finca per 30.050 euros i la va vendre el 2004 a una immobiliària per 506.445 euros, obtenint una plusvàlua del 1.685% sobre el peu d'adquisició. Ferran manté que la finca "no ha estat requalificada" sinó que està catalogada des de 1992 com a sòl urbà i que va passar de residencial-comercial o residencial-hoteler l'any passat. A més, assegura que el Pla General era, des de 1992, en fase d'exhibició pública.

Finalment, l'exalcalde convergent de Cadaqués, Miquel Figueras, haurà de donar explicacions sobre la concessió de presumptes permisos il·legals d'obres. Està acusat de prevaricació per la Fiscalia de Girona que demana 18 anys d'inhabilitació per exercir la funció pública. S'acusa Figueras, per exemple, d'haver autoritzat la construcció d'una casa en un espai de vial públic.
www.lamalla.net

28.9.06

Cubelles demana més aigua

L’Ajuntament de Cubelles sol·licita la connexió de la xarxa municipal d’aigua potable a la xarxa general d’Aigües del Ter i Llobregat (ATLL). Així ho va aprovar el ple municipal dilluns passat, tot i l’abstenció d’ICV. El gran creixement demogràfic que està experimentant Cubelles fa témer a l’Ajuntament que el subministrament d’aigua pugui tenir problemes en un futur. Cubelles ha patit en els darrers quatre anys un augment del 40% del nombre d’abonats, amb un consum mitjà de 6.540m3/dia; i amb la previsió d’un creixement de cara al 2007 de 3.000m3/dia. Entre els anys 2002 i 2005, per exemple, la població va créixer un 44%, i el nombre d’abonats, un 41%. Es tracta d’una situació que s’agreuja encara més a l’estiu. Concretament, el període de més consum de l’any 2006 ha estat entre els dies 11 i 15 d’agost, en què es va registrar una demanda de 7.500m3/dia. Actualment el municipi s’abasteix de l’aigua procedent del gran aqüeducte i pou Cubelles I, que donen l’aportació mitjana de cabal necessari.
www.diaridevilanova.cat
transports
Rodalies serà per a TMB i Ferrocarrils
El govern vol que sigui una empresa catalana qui substitueixi Renfe. No descarta la presència de capital privat.
Q.T.
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) podrien gestionar els serveis de rodalia de Barcelona. Així ho va explicar ahir el secretari de Mobilitat, Manel Nadal, que es va mostrar favorable a l'aliança dels dos operadors ferroviaris catalans per desplaçar Renfe de la gestió dels trens de proximitat un cop es faci efectiu el traspàs de les competències dels serveis de rodalia que preveu el nou Estatut.
Nadal va llançar aquesta proposta després de dues setmanes negres, amb constants aturades i retards a la xarxa barcelonina de trens, i a només un mes de les eleccions catalanes. Malgrat que l'Estatut preveu que la Generalitat assumeixi les competències, el cert és que en el sí del departament d'Obres Públiques no hi ha excessiu optimisme de cara a les negociacions que s'hauran de fer amb l'Estat, que exigirà la participació de l'operadora espanyola en el pastís català.
Malgrat el que diu el text estatutari, i com passa en altres tipus d'infraestructures, com l'aeroport, el govern del PSOE es nega d'entrada a perdre el control de la planificació dels trens de rodalia. Mostra d'això és que fins que no es negociïn els termes del traspàs invertirà amb comptagotes als Rodalies catalans. Dels 6.000 milions que el govern i l'Ajuntament de Barcelona han demanat per a la millora de la xarxa, els pressupostos per al 2007 només preveuen la inversió de 35, segons va explicar Nadal.
La proposta del secretari de Mobilitat va agafar en fred els responsables municipals, que malgrat haver demanat participar en la planificació del sistema barceloní de rodalia no havien especificat la fórmula per fer-ho. Fonts de TMB van assegurar que "es tracta d'una decisió política", però que tècnicament és Ferrocarrils de la Generalitat qui està més ben preparat per assumir la gestió dels trens de proximitat. Nadal no va descartar una participació mínima de Renfe o d'alguna empresa privada.
www.avui.cat

27.9.06

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Governació, Participació Ciutadana i Comunicació

NOVES DINÀMIQUES
El calendari que acaba de saltar-nos de l'estiu a la tardor ens marca també una nova dinàmica i una nova imatge a Cubelles. Fa encara no massa anys, a partir del 15 de setembre Cubelles retrobava el seu esperit més íntim i es replegava com a poble després de l'enrenou estival de turistes i visitants. Avui això ja no es repeteix de la mateixa manera. Cert és que l'estiu omple Cubelles d'animació, gent, gresca i alteracions marcades de la rutina. L'estiu és a Cubelles com aquella pedra que rebenta la calma de l'estany i el parteix en mil bocins. Ara, la tardor omple els carrers no de silencis com abans sino d'un nou paisatge de veïns i veïnes, de nens i nenes que van i venen de l'escola o de l'esplai, de petits que s'inicien en l'esport al Poliesportiu i de nous rostres i indumentàries també llengües que ens venen de lluny. La tardor mostra ara pels carrers de Cubelles el creixement notable dels darrers anys -al ritme d'un miler d'habitants l'any- ens ofereix un perfil de comunitat que va deixant enrera les imatges repetides i els llocs coneguts. Creixem i ens transformem com a comunitat i canvien també els nostres hàbits, els nostres ritmes vitals i també les nostres relacions ciutadanes. estem assistint al naixement de noves dinàmiques socials que de ben segur han d'enriquir aquella vella essència de poble que, entre mar i muntanya, s'ha situat en una dinàmica també metropolitana que condicionarà el nostre futur.
Perdón
EDUARDO MENDOZA
EL PAÍS - Última - 25-09-2006

Su Santidad el Papa lamenta haber sido malinterpretado en sus juicios sobre el Islam, pero se resiste a pedir perdón por tres razones de peso: la primera es que, siendo infalible, una retractación seguramente desmoralizaría a sus feligreses; la segunda es que, después de haber dirigido y encauzado durante varias décadas la Inquisición, valora la importancia de exponer una opinión personal sin tener que rendir cuentas a nadie; la tercera es que, como buen cristiano, sabe que no hay perdón sin expiación, y para esto el pobre hombre ya no tiene edad. De modo que no pide perdón, y confía en que la prestigiosa y a mi entender sobrevalorada diplomacia vaticana recomponga el desaguisado.
En cambio la que sí ha pedido perdón, por primera vez en su historia, que yo sepa, ha sido la RENFE. Confieso que al conocer la noticia he tenido un gran disgusto. A pesar de las innegables mejoras, la RENFE era uno de los últimos reductos de una España que ni desaparece ni cambia, pero se despersonaliza a ojos vistas. Incompetente, sucia, impuntual y desabrida, la benemérita institución ferroviaria, con su ancho de vía diferente al resto de Europa, para que no queden dudas al respecto, era una síntesis de lo pobre, lo cutre, lo feo, lo indolente y lo chulo, con la que todos nos sentimos identificados y sin cuya experiencia no se puede entender la literatura del Siglo de Oro. Ver a la RENFE disculparse por haber desatendido a los usuarios es como ver a la Carmen de Merimée pedir perdón por ser tan golfa. Bien es verdad que el acto de contrición ha sido hecho sin perder las esencias: tarde, mal, a desgana y como dando a entender que la culpa de lo ocurrido la tienen los demás.
Por supuesto, la costumbre de que una persona jurídica, pública o mercantil, un estamento gubernamental o una empresa, en definitiva, una abstracción, pida perdón como si también tuviera conciencia moral, es de un infantilismo que haría sonrojar al pato Donald. Pero se ha puesto de moda: los damnificados consideran que al menos se ha reconocido el daño que se les ha causado, y el causante considera que con la confesión queda absuelto para volver a pecar alegremente. Una versión utilitaria de este sacramento en la que cree todo el mundo, menos el Santo Padre.
www.elpais.es
L'electoralisme és dels altres
Passa-ho!
Iu Forn
S'acosten eleccions i obre les portes el tradicional mercat del vot. Que bonic veure els partits competint a veure qui aconsegueix que combreguem amb les seves rodes de molí i no amb les dels partits rivals. I la primera gran oferta és ni més ni menys que... els peatges!

Hola, som els senyors sociates i venim a dir-li que el rescat dels peatges es farà gràcies a nosaltres. Fa moooolt de temps que ho demanàvem i si ho aconseguim precisament ara, un mes abans de les eleccions, i no durant els tres anys en què hem governat és gràcies a l'Estatut que va impulsar amb mà ferma el nostre gran líder José Montilla. Vaaaaa, que si ens compra el rescat dels peatges li regalem un bolígraf d'en Maragall, que els tenim de superoferta perquè no sabem què fer-ne... no dels bolis sinó d'en Maragall.

Hola, som els senyors convergents i venim a dir-li que el rescat dels peatges es farà gràcies a nosaltres. Fa moooolt de temps que ho demanàvem i si ho aconseguim precisament ara, un mes abans de les eleccions, i no durant els 23 anys que vam governar és gràcies a l'Estatut negociat entre el nostre gran líder Artur Mas i en Zapatero, el xicot aquell que pertany a un partit que vol fer electoralisme amb aquest tema, no com nosaltres.

Hola, som els senyors Esquerra i venim a dir-li que el rescat dels peatges es farà gràcies a nosaltres. Fa vuit anys que ho demanàvem, no com altres que ara a última hora s'apunten per electoralisme un èxit que és només nostre i nostre i nostre. Recordi, Es-que-rra.

Hola, som els senyors PP i venim a dir-li que el rescat dels peatges es farà gràcies a nosaltres. ¿O és que no recorda que va ser durant el regnat de José Maria Aznar I el Catòlic quan va començar a desbloquejar-se el tema?

Hola, som els senyors (i senyores) Iniciativa i us prometem que si ens voteu, per fi els peatges tindran gust de peatge... o eren els tomàquets?
www.avui.cat

26.9.06

Penedès.
El nou reglament de participació ciutadana de Cubelles començarà a aplicar-se a principis d'octubre.
El municipi tindrà oficina d'atenció als veïns, i un defensor del ciutadà
MÍRIAM DE LAMO.

Cubelles.
L'organització de sessions informatives per als veïns sobre els pressupostos municipals és una de les accions que implicarà el reglament de participació ciutadana de Cubelles. El document, que començarà a aplicar-se a l'octubre, també preveu la creació d'una oficina de participació i informació ciutadana als baixos de l'Ajuntament; el nou servei permetrà descentralitzar l'atenció ciutadana, fet que «ho posarà més fàcil» als veïns, segons el regidor de Participació Ciutadana, Xavier Grau.
El reglament de participació ciutadana servirà «per canviar radicalment les relacions entre l'Ajuntament i els ciutadans», segons el regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cubelles, Xavier Grau (Iniciativa per Cubelles). El membre del govern local explica que l'Ajuntament està treballant en el projecte «des del 1999», i que ha comptat amb la implicació «de les entitats i els grups polítics». «Semblava impossible, i ho hem pogut fer», sosté Grau.
El nou reglament es divideix en cinc capítols; en el primer es regulen els drets dels ciutadans i ciutadanes a l'hora de fer les seves peticions a l'Ajuntament; en el segon es tracta de l'organització municipal, en què es permet la intervenció ciutadana en el ple de l'Ajuntament, una demanda que encara no estava regulada a Cubelles.

INTERVENCIONS EN EL PLE
A partir d'ara, l'Ajuntament permetrà la intervenció dels representants d'entitats i associacions que «tinguin un interès directe o estiguin directament afectades pel contingut del punt de l'ordre del dia» en què desitgin intervenir. Les persones que vulguin participar en el ple hauran de presentar un escrit un mínim de dos dies abans a l'alcaldia.
El capítol tres del reglament està dedicat als òrgans de participació, entre ells els consells; el document també regula el suport a l'associacionisme en el capítol quatre, i la figura del defensor o defensora dels ciutadans, en el capítol número cinc. El reglament es pot consultar al web de l'Ajuntament ( www.cubelles.com )
El regidor de Participació Ciutadana destaca l'inici de la nova oficina d'atenció i informació ciutadana, un servei que «ha d'impulsar les polítiques de participació municipal», a més d'informar els veïns a través d'una progressiva descentralització de l'Ajuntament. Una altra de les iniciatives que «canviarà» les relacions entre l'administració local i els veïns seran «els consells municipals», en què participaran activament els ciutadans.
El reglament de participació ciutadana va aprovar-se definitivament en el ple municipal del 18 d'octubre passat amb l'abstenció d'ICV, i entrarà en vigor a principis d'octubre, segons Xavier Grau. El govern municipal està habilitant els baixos de l'ajuntament per instal·lar l'oficina de participació i informació ciutadana, i es troba en espera de contractar un tècnic que pugui fer-se càrrec del servei.

REUNIÓ DELS VEÏNS
La Federació d'Associacions de Veïns de Cubelles es reunirà per analitzar el nou reglament dissabte vinent. El president de l'entitat, Enric Delgado, explica que les associacions que componen la federació pactaran una opinió conjunta sobre la normativa; tot i així, Delgado avança que en el reglament «hi ha coses que s'han de llimar»; en aquest sentit, el president de la federació veïnal destaca «les discriminacions entre el poble i les urbanitzacions» que fa el nou reglament de participació.
www.vilaweb.cat

25.9.06

infraEstructures xarxa ferroviària deficient

Rodalies de Madrid ha rebut més del doble que Barcelona
Barcelona pateix un dèficit històric pel que fa a inversions en infraestructura ferroviària
Les línies de Madrid, més eficients i més barates .Les obres del TGV i a l'Estació de Sants causen moltes incidències
Virgínia Mascaró
La xarxa de rodalia de Barcelona és la gran oblidada. Està gestionada de manera conjunta per Renfe Operadora i Adif (Administrador d'Infraestructures) i porta un retard en inversions de 20 anys. Les mancances històriques s'han traduït en una infraestructura obsoleta i en un servei deficient a causa d'unes línies saturades.
El greuge històric pel que fa a inversions a Barcelona es fa especialment evident si es compara l'antiga xarxa de rodalia de Barcelona, de 520 km, amb la nova de Madrid, de 360 km. La capital espanyola compta amb una xarxa pròpia per al transport de rodalia fruit de les inversions constants per millorar-la dutes a terme durant els últims 20 anys pel Consorci Metropolità del Transport. Això s'ha traduït en una xarxa ben estesa, un servei eficient i unes tarifes més barates que a Barcelona. Gairebé la totalitat de les línies són de doble via, i en alguns trajectes, quàdruple. L'estació principal és Atocha Cercanías, per on passen totes les línies, excepte la C-9.

Desigualtats
Contràriament, els trens de rodalia de Barcelona comparteixen via amb els de mercaderies, regionals i llarg recorregut. Una de les línies més saturades de la xarxa és la Sud (Sant Vicenç, Vilanova, el Prat), l'única entrada ferroviària a la ciutat que compta amb només dues vies de pas. La saturació del trànsit i una infraestructura obsoleta fan que qualsevol petit incident es tradueixi en aturades i retards en els nombrosos combois que hi circulen. Sants és l'estació per on passen tots els trens que arriben a Barcelona, més d'un miler d'entrades i sortides.
Les desigualtats entre una xarxa i l'altra són vigents avui dia. Segons unes dades facilitades pel grup parlamentari de CiU al Congrés, durant els últims cinc anys, l'Estat ha abocat 133 milions d'euros més a la xarxa de Madrid que a la de Barcelona. En aquest període temps, a Barcelona s'hi han invertit 92.206,14 milions d'euros, mentre que Madrid n'ha rebut 225.405, 32. Les quantitats inclouen les inversions de la línia Papiol-Mollet i la integració de l'estació de Vic, a Barcelona, i la nova estació de la Puerta del Sol-Gran Via i la connexió subterrània entre Atocha i Chamartín, a Madrid.
Una millora recent, tot i que insuficient, ha estat la incorporació de dos trens Civia al trajecte Mataró - Barcelona - l'Hospitalet (C-1) -dos més aquest any-, que formen part del pla estratègic que, fins al 2009, incorporarà 80 trens nous per renovar una flota obsoleta.
www.avui.cat

PETITS DETALLS //JOSEP CUNÍ

Agressors
Josep Cuní

Doncs era això. Quan a vostè o a mi els companys d'escola ens insultaven per grassos o per miops, per no saber fer la tombarella o pel nostre cognom, ens estaven fent bullying. I quan el professor ens ridiculitzava perquè no encertàvem la solució adequada al problema exposat a la pissarra, es convertia en l'inductor de l'agressió que marcaria les nostres vides.
Ens ho acaben de descobrir alguns, bastants, anys després i ens han tret un pes del damunt. Gràcies. Per fi sabem la causa de la nostra angoixa endèmica, el motiu de la nostra desgràcia permanent, la raó de la nostra frustració individual.
¡Que desgraciats que vam ser! Però mirem la foto de família avui ja color sèpia, ahir de blau il.lusió, revisem els nostres col.legues i no encertem a recordar que els nostres agressors hagin anat a parar tard o d'hora a la presó per haver-se iniciat en la violència total a través de la nostra desgràcia. En canvi, ens aventuren que així seran demà els que ara posen malnoms als nostres fills.
¡Si us plau!, posem-hi una mica de serietat. L'anomenat informe Cisneros que xifra en una quarta part dels nostres escolars els patidors de bullying ha aconseguit l'impacte de l'estadística fuet, però també la seva ràpida relativització. Per exagerat. Ho destaca la doctora Maria Jesús Comellas, coordinadora del corresponent observatori de la Universitat Autònoma. I de la seva reflexió se'n desprenen un prec a evitar l'especulació i una crida a la prudència. No fos cas que per generalitzar i exagerar un greu problema real de les nostres aules s'acabés trivialitzant.

Agredits

El mateix passa amb els recursos d'inconstitucionalitat contra el nou Estatut. A veure si a base de desfilar davant l'alt tribunal acabarem concloent que els que hi van busquen anteposar la foto electoral o la notorietat personal a l'interès de l'Estat que tant diuen que defensen. És el cas d'Enrique Múgica, que insisteix fins al cansament que el seu no és un recurs de raó política "sinó en defensa del valor superior de la igualtat en la qual es fonamenta la Constitució". I resulta que l'home presenta el seu aval de socialista històric, com si això fos excloent de la profunda convicció unitària d'Espanya. Parla de desigualtats evidents i exposa la toponímia com a exemple de la desaparició del castellà perquè Sant Cugat ja no tornarà a ser San Cucufate. I busca base democràtica en la decisió sumant els vots contraris a l'Estatut del 18 de juny als nuls, en blanc i l'abstenció. Lògicament, conclou que, en total, només va dir sí el 35% de la ciutadania inclosa al cens. Vet aquí doncs, com aquesta part del poble ha estat abandonat a la seva sort pel seu defensor orgànic a benefici, curiosament, de qui sembla perseguir-lo. ¿O no són coincidents els seus arguments amb els destil.lats pels sectors més descaradament polititzats a favor d'una opció significada? Bé es podria dir que un organisme de l'Estat li està fent bullying a un altre a les aules comunes. Amb la sonora diferència que l'agressor no és en si mateix cap dels tres poders legalment i democràticament establerts, sinó un apèndix destinat a protegir-nos de qualsevol abús d'ells. En definitiva, el Cisneros de l'informe sobre la violència escolar i fundador de la Universitat d'Alcalá emergeix en aquest despropòsit com el cardenal nomenat inquisidor general de Castella. Curiós capgirell de la història 500 anys després.
www.elperiodico.com