4.5.07

Joan Vidal i Xavier Martínez, guanyadors de la Beca d'Investigació Local


Van ser becats amb el treball Els anys de la postguerra i l'auge turístic a Cubelles (1939-1966). De la repressió a l’especulació

Joan Vidal i Xavier Martínez, membres del GEC Amics del Castell, són els guanyadors de la Beca d'Investigació Local Vila de Cubelles 2007. El jurat, format pel regidor de Cultura, Miquel Padreny, Carme Dastis, Joan Martínez, Antoni Pineda, Juan José Pineda, Xavier Pons i Joan Freixas, van atorgar el premi al treball Els anys de la postguerra i l'auge turístic a Cubelles (1939-1966). De la repressió a l’especulació.

El treballa dels dos guanyadors s'inicia arra i s'acabarà al voltant del setembre de 2008, obrint-se després un període per a fer esmenes i la correcció lingüística. Vidal i Martínez faran ús de l'Arxiu Comarcal del Garraf, Arxiu Diocesà de Barcelona, Arxiu Històric de Cubelles, Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona , Arxiu del Govern Civil de Barcelona, Arxiu Judicial del Govern Militar de Barcelona. Tribunal Militar Territorial Tercero (TMTT), Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Parroquial de Cubelles. Pel que fa a les hemeroteques: Biblioteca Joan Avinyó de Cubelles, Biblioteca Balaguer de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Municipal d’Història de Barcelona – Casa de l’Ardiaca.

Pel que fa a les fotografies que il·lustraran el treball provindran bàsicament de l'arxiu d’Antoni Pineda, la col·lecció d’Alsina Munné de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i diversos arxius particulars.
Joan Vidal va explicar que aquest treball "és una mica la continuació del llibre del Círcol Cubellenc " i va explicar que "tenia molta informació acumulada de la investigació feta per a aquell treball". Per la seva banda, Xavier Martínez s'ha aventurat a acompanyar a Vidal en aquesta nova investigació, que espera "puguem avançar en la investigació fins a la dècada dels 70".
Departament de Comunicació
www.cubelles.com
Participació Ciutadana i Comunicació

Onze formacions polítiques concorreran als propers comicis electorals Ràdio Cubelles farà un seguiment de tot el procés electoral durant el mes de maig

Un total d'onze formacions polítiques concorreran el proper 27 de maig a les eleccions municipals a Cubelles. Als grups d'Entesa per Cubelles, CiU, ICV, PSC, Iniciativa per Cubelles, PPC i ERC, repeteix el Grup Independent 19 i s'hi sumen per primer cop les formacions Socialistes per Cubelles, Partit Humanista i Partit Comunista del Poble de Catalunya.

L'emissora municipal Ràdio Cubelles (107,5 FM) farà un seguiment dels comicis electorals durant tot el mes de març. Actualment s'està fent una atenció especial al cobriment dels actes pre electorals que els diferents grups polítics porten a terme.

La programació especial Eleccions 2007 començarà l'11 de maig, amb l'inici de les entrevistes als candidats del PCPC (11 de maig), PH (14 de maig), SCu (15 de maig), Gi-19 (16 de maig) ERC (17 de maig), PPC (18 de maig), ICb (21 de maig), PSC (22 de maig), ICV (23 de maig), Ciu (24 de maig), i EC-FIC (25 de maig). Totes aquestes entrevistes s'emetran en directe a les 13 hores, dins el magazine Denominació Cubelles, i es reemetran a les 20 hores.

Debats Així mateix, els grups polítics que concorren a les properes eleccions municipals van acceptar celebrar de dos debats. El primer tindrà lloc el 21 de maig, a partir de les 20 hores en directe per Ràdio Cubelles, amb la presència dels líders de les formacions que actualment no tenen representació municipal (PCPC, PH, SCu i GI-19). El segon dels debats tindrà lloc a la mateixa hora el dimecres 23 de maig, amb la presència de les forces que en aquest moment tenen representació al Ple de l'Ajuntament de Cubelles (ERC, PPC, ICb, PSC, ICV, CiU i EC-FIC). Ambdós debats tindran lloc al Cinema Mediterrani i es podran seguir en directe per l'emissora municipal.

Ja per tancar el seguiment electoral, el 27 de maig, Ràdio Cubelles desplegarà tot el seu equip de professionals i col·laboradors per ser el referent informatiu del municipi. Al matí es farà una primera edició del programa especial Eleccions 2007. A la tarda es reprendrà el programa amb el seguiment del tancament de les meses electorals i el recompte dels vots, i es comptarà amb les valoracions de tots els caps de llista de les formacions que es presenten als comicis.


Departament de Comunicació 04-05-2007
www.cubelles.com

3.5.07

Eleccions Municipals 2007

Fotos arxiu Diari de Cubelles





ELS CANDIDATS DE CUBELLES, AL DINAR DE PRECAMPANYA AMB JOAQUIM NADAL




El passat dilluns, 30 d’abril es va fer a Vilanova i la Geltrú el quart dels sis encontres amb els mitjans de comunicació i els sis candidats/es socialistes a la comarca del Garraf en les properes eleccions municipals.



A l’acte van assistir també la cap de llista del PSC a Cubelles, Maria Lluïsa Romero, i altres components de la llista electoral cubellenca.


En aquesta ocasió el format de l’encontre amb la premsa va ser un dinar i va comptar amb la presència de Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya a més d’altres candidats i candidates que formen part de les sis llistes electorals del PSC en la comarca del Garraf.


L’encontre el va obrir Rafael Roig, el primer secretari de la federació X del PSC Alt Penedès-Garraf, en la seva intervenció Roig va destacar que en aquestes eleccions municipals el PSC es presenta llista per primera vegada en tots els municipis de les dues comarques.


Donat que el Joan Ignasi Elena, candidat a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, no va poder assistir a l’acte per raons de salut, Jordi Baijet, candidat a l’alcaldia de Sitges i Joan Antoni Blanco candidat a l’alcaldia de Sant Pere de Ribes van remarcar la importància d’aquestes eleccions municipals per continuar treballant pel progrés de la comarca del Garraf.


Per la seva banda Joaquim Nadal, va felicitar a tots els candidats i candidates del PSC en la comarca del Garraf, són unes eleccions molt importants pel partit, estem presents en la gran majoria de municipis de Catalunya, hem fet més llistes que mai on la renovació i la proposta de noves idees ens permetrà tornar a guanyar aquestes eleccions municipals on donarem resposta i solucionarem els problemes més quotidians dels nostres ciutadans i ciutadanes, només així podrem afrontar la Catalunya dels vuit milions de catalans i catalanes.


Aquests son ja els tercers encontres amb els mitjans de comunicació que s’organitzen des del Partit dels Socialistes de Catalunya coincidint amb les eleccions municipals.


El proper encontre amb la premsa es farà el proper dimarts dia 8 de maig en el municipi de Cubelles.


Enviat a Diari de Cubelles per l´agrupació PSC de Cubelles


2.5.07

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Participació Ciutadana i Comunicació


DE POBLE A CIUTAT
La manca d'activitat econòmica estable i l'absència de referents culturals sòlids aboquen els municipis a convertir-se en allò que coneixem com a "ciutats-dormitori" però com va dir Camilo José Cela, "no es lo mismo estar dormido que estar durmiendo... ¡como no es lo mismo estar jodido que estar jodiendo!". La 33ena Setmana Cultural de Cubelles ha acollit un reguitzell d'actes interessants i que han convocat públics diversos però nombrosos i axò ens fa pensar que Cubelles està, potser, adormida... però no és un dormitori. Actes com la trobada organitzada pel Cor l'Espiga amb representants d'arreu de Catalunya, inclosa la Catalunya Nord; la presentació del projecte museístic de recuperació de l'espai del Fortí de la Mota de Sant Pere després d'haver aconseguit -motiu del qual n'estic orgullós personalment- la cessió definitiva per fins culturals tal i com desitjava el seu propietari i el lliurament de la beca d'investigació local a Joan Vidal i Xavier Martínez per realitzar un treball històric sobre Cubelles des del 1939 a les darreries dels anys 60 suposen un pols cultural que batega amb força i que creix. Cubelles ha iniciat la seva transformació en ciutat inmersa en les dinàmiques d'una gran connurbació barcelonina. El repte de futur és preservar un patrimoni i uns referents que donen sentit històric al poble i al mateix temps crear els serveis i els somnis col.lectius que han de determinar la ciutat del futur. La capacitat de convoicatòria del Cor l'Espiga, l'interés d'un fortí de la Guerra Civil únic a Catalunya i en el qual només uns quants, molt pocs, hem cregut fins ara i l'ambició intel.lectual del treball de recerca que vol documentar el salt de Cubelles "des de la repressió a l'especulació" són una garantia que Cubelles no vol ser una ciutat dormitori. .-27
TRIBUNA: JORGE EDWARDS
Nueva derecha y socialismo de siempre
JORGE EDWARDS 02/05/2007

Los franceses saben usar su sistema político a fondo, aprovechando todos los resquicios posibles e imaginables. Por eso en la primera vuelta sobran los candidatos. Algunos se proponen ganar. Otros se contentan con defender un punto de vista, con imponer un nombre, con hacer un saludo a alguna bandera, por minoritaria o extravagante que ésta pueda ser. Según veo ahora, en la primera vuelta, la del domingo 22 de abril, hubo tres candidatos trotskistas. A mí no me extraña demasiado. Francia es el país de las facciones políticas, de las divisiones y las subdivisiones, sobre todo en la izquierda. Las ideologías, el abuso de las ideologías, el gusto por los debates teóricos, conducen a una curiosa y a veces abrumadora proliferación de tendencias. Me tocó verlo en acción, en su salsa genuina, en su máxima virulencia, durante las jornadas de Mayo de 1968. Comparada la situación actual con la de aquella época, la del final del gaullismo, siempre me parece más apaciguada, menos dramática, de tendencias más difusas, de fronteras intelectuales menos marcadas. En el primero de los grandes desfiles de aquella rebelión estudiantil, los jóvenes rebeldes, los que ocupaban las primeras filas, declararon a la prensa que habían llevado a remolque a "la crápula estalinista". En esos tiempos de insurrección más o menos general, las palabras no se medían demasiado. El marxismo era una filosofía de confrontación, de oposición, de guerra interna en la sociedad, y el lenguaje de aquellos años lo demostraba en cada inflexión retórica, en cada vuelta de frase.
Al ver los programas políticos de la televisión de estos días, tengo la impresión de que los candidatos, a pesar de que se tiran estocadas a cada rato, usan un lenguaje mucho menos provocativo, menos agresivo. En otras palabras, cultivan unas apariencias de cortesía, de buenas maneras. Se diría que la tolerancia, que fue una virtud política importante en los comienzos de la Revolución Francesa, perdió prestigio a lo largo del siglo XX, siglo no sólo de guerra fría, sino también de frenéticas guerras verbales, y ahora, en los primeros pasos del XXI, lo empieza a recuperar. La virtud de la tolerancia no es necesariamente corrompida, ni blanda, ni entreguista. Pero tiene un aura ambigua que no es fácil destruir. Por algo, al hablar de casas mal afamadas, se habla de casas de tolerancia.
Sarkozy, por ejemplo, después de sacar la mayoría relativa en la primera vuelta, en su primera aparición pública le dirigió un saludo amable, aunque interesado y en el fondo envenenado, a su adversaria socialista Ségolène Royal. Desde su mayoría, podía permitirse un gesto elegante. Además, ese gesto tenía una doble intención. Ambos buscamos lo mejor para el pueblo francés, parecía decir entre líneas, pero los instrumentos míos, los medios que me propongo utilizar para conseguir este fin común, son mucho más eficaces que los suyos. El discurso de Ségolène, en cambio, fue más duro y recurrió en algún momento a los temas clásicos del viejo socialismo. Entre ellos, a la denuncia del poder del dinero y de los grandes consorcios financieros en la derecha representada por Nicolás Sarkozy.

Al mismo tiempo, tuve la impresión, y sólo pretendo transmitir esa impresión, sin dármelas de experto en política francesa ni en nada parecido, de que Ségolène Royal es una oradora más bien rígida, con escasa capacidad de improvisación, que sabe lo que dice, pero que no domina por completo la manera de decirlo. Frente a Sarkozy tuve la impresión contraria. No dice demasiado, más bien evita entrar en los temas de fondo, pero habla con notable fluidez, en un tono de charla amable, de confesión, en determinados pasajes casi de prédica, y consigue levantar a su público. "¿Es un encantador de serpientes, o es una pura idea mía?", le preguntó a una persona de la edición literaria, una persona enterada y que sigue las cosas de cerca, y me contestó de inmediato, haciendo vigorosos gestos afirmativos: "¡Es exactamente lo que usted dice!". Moviendo las manos como un director de orquesta, Sarkozy encontraba las palabras adecuadas y parecía que las moldeaba, que las acariciaba y les sacaba brillo con los ojos.Las encuestas del momento le dan a Sarkozy una ventaja de cinco puntos y fracción sobre su competidora. En las circunstancias actuales, no parece fácil que esto cambie. Ahora bien, si se analizan las diferencias reales entre ambos candidatos, se puede llegar a conclusiones interesantes sobre las tendencias francesas de hoy, conclusiones que también sugieren algo acerca del panorama europeo. Ségolène insiste en los grandes temas de la protección social y del empleo. El énfasis de Sarkozy está en otra parte: en la seguridad, en la protección de los ciudadanos, que incluye, sin que se lo diga en forma explícita, la protección de sus propiedades, y en la defensa de los viejos valores de la vida francesa. Todos terminan sus discursos con las frases tradicionales, que le escuché en su tiempo al general De Gaulle, que escuché más tarde en boca de François Mitterrand, "Viva Francia", "Viva la República", pero la derecha pone el acento en Francia, y la izquierda, en las tradiciones republicanas. Llegado a este punto, me hago una pregunta inquietante: ¿no será que Sarkozy le arrebató sus temas al nacionalista Le Pen y los suavizó, los rodeó de un lenguaje más aceptable, les colocó un maquillaje que les permite acceder a los terrenos de la corrección política? Si es así, se podría creer en la llegada al poder de una derecha mucho más dura que la de Chirac o la de gobiernos anteriores: más intransigente frente a temas como la inmigración, la lucha contra la delincuencia o contra el terrorismo. Uno de los candidatos menores, que después de su prevista derrota partió a tomarse unas cervezas en la taberna de su barrio, dijo lo siguiente: en poco tiempo más, en estos mismos barrios, la policía va a golpear mucho más fuerte. Y eso no es poco decir. He visto a la policía francesa y, sobre todo, a sus comandos especiales, en acción en tiempos de conflictos serios, y sé de qué hablaba el candidato de la primera vuelta con su vaso de cerveza en la mano. Vamos a verla actuar en estos barrios, decía él, precisamente, y la vamos a ver repartiendo golpes a diestra y siniestra.

Hasta aquí sólo me he referido a las dos primeras mayorías, pero uno de los aspectos originales de esta elección consiste en que el candidato que entró en tercer lugar, el centrista François Bayrou, es el hombre que podría tener en su mano la clave de toda la situación. En su primera conferencia de prensa, el miércoles 25 de abril en la tarde, Bayrou no ha dado ninguna consigna de voto, como era fácil de prever, y ha criticado a las dos primeras mayorías en términos meridianamente claros. Sarkozy, ha dicho, por su temperamento mismo, por el estilo de gobierno que ha demostrado en sus largos años de ministro, va a tratar de conseguir una máxima concentración del poder, va a ejercer una presidencia autoritaria y probablemente va a llevar a los franceses a situaciones de conflicto. Ségolène Royal, por el contrario, indica con insistencia que espera formar un Estado mucho más intervencionista que el actual, cosa que se contradice con la idea de una renovación y una necesaria y urgente modernización de la economía francesa. En otras palabras, Bayrou se presenta a sí mismo como el único que puede sacar a Francia de esta polarización, de estos dos extremos peligrosos. Me pareció que su crítica de Sarkozy era más acerada, más intransigente, que la que lanzó a la señora Royal. Pero en esta conferencia hubo un anuncio esencial: Bayrou, que viene de las antiguas formaciones de la derecha gaullista, que fue ministro de gobiernos de derecha más o menos recientes, ha decidido formar ahora un Partido Demócrata, de centro, que intentará liberar a los franceses de dilemas que le parecen anacrónicos, propios de una política anticuada y de guerra fría. Después de la conferencia, me dediqué a observar una serie de reacciones en la ciudad de Lyon, donde el voto centrista, superior al veinte por ciento, fue uno de los más altos de Francia. Muchos de los entrevistados en la calle hablaban con claro rechazo de Sarkozy, pero ninguno se pronunció en favor de Ségolène. Algunos dijeron que todavía no habían tomado su decisión y otros aseguraron en forma rotunda que votarían en blanco. Todos se mostraban entusiasmados, por otra parte, con el nuevo partido anunciado por François Bayrou. El porvenir inmediato, en buenas cuentas, se ve bastante definido. Lo que no se ve claro, en cambio, es la derivación que podría tener un gobierno de derecha dura, con ribetes claramente nacionalistas, al estilo de Berlusconi, y con una fuerte oposición del nuevo centro formado por Bayrou y de la izquierda clásica, en la Francia de vieja escuela política y de una derecha componedora, negociadora, que ahora deja Jacques Chirac.


www.elpais.es


Jorge Edwards es escritor chileno.


Un accèssit pel seu treball Nòmades ha aconseguit Josep LLuis Villanueva de Radio Cubelles aquest any dins els premis Eugeni Molero que organitza el Consell Comarcal .Aqui teniu la nota de premsa publicada a El Punt i felicitem a Josep LLuis .Fins el proper any !

Maria Trives

El Consell Comarcal lliura els premis Eugeni Molero

M.L.. Vilanova i la Geltrú.

El periodista Xavier Canalis va rebre el premi de periodisme imprès/digital per la seva Crònica econòmica del canvi de segle a Vilanova i la Geltrú, divendres, en l'entrega dels premis Eugeni Molero, que organitza el Consell Comarcal del Garraf. El treball de Canalis va ser publicat al Diari de Vilanova. El guardó de periodisme televisiu va ser per al treball Vallcarca, de Cristina Salido i Neus Marín, emès al programa Taller.doc del 33. Jordi Lleó va rebre el premi de periodisme gràfic per la fotografia In extremis, publicada al Diari del Baix Penedès. Finalment, el guardó dedicat al periodisme radiofònic va quedar desert, si bé Josep Lluís Villanueva va guanyar un accèssit pel seu treball Nòmades, de Ràdio Cubelles.

www.vilaweb.cat

30.4.07

Nota de premsa/PSC de Cubelles

EL PSC DE CUBELLES OBRE LA SEVA OFICINA ELECTORAL

El Voluntariat Electoral del PSC explica les propostes de la campanya “Cubelles, un projecte de tots






L’Agrupació Local de PSC de Cubelles obre de nou l’Oficina Electoral Municipals 2007 amb la intenció de reforçar els treballs de difusió del missatge i el material de campanya de cara a les properes eleccion municipals del proper diumenge 27 de maig.



Aquest espai del PSC cubellenc, ubicat al c/Gallifa 4 disposa de connexió a internet www://cubellessocialistes.org i telèfon 93 895 36 36 i mantindrà un horari de 10 a 12 del matí i de 5 a 8 del vespre.



Els candidats del PSC a les properes municipals atenen des d’aquest local diverses reunions i entrevistes amb ciutadans i col.lectius interessats en conèixer la proposta electoral del PSC.

.
La candidata socialista a l’alcaldia de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, recull també les propostes, idees i suggerències dels ciutadans i ciutadanes que aspiren a fer del PSC cubellenc la força que lideri la transformació definitiva de la ciutat.


El Voluntariat Electoral del PSC, per la seva banda, ha iniciat els treballs de difusió del la campanya electoral que, sota el lema “Cubelles, un projecte de tots” preten fer arribar les propostes de futur pel municipi al conjunt de la ciutadania.

Els principals trets del compromis socialista en aquesta campanya electoral passen per:

COMPROMÍS SOCIALISTA

Convertirem Cubelles en una ciutat sostenible, solidària, integradora, ordenada i moderna
Desenvoluparem una política tolerant, honesta i sense crispació
Aplicarem el rigor, l’eficàcia i la transparència en l´economia municipal
Farem una acció de govern participativa i propera als ciutadans


FES-NOS ARRIBAR LA TEVA OPINIÓ
www.cubelles.socialistes.org