23.2.08

Participació Ciutadana


El govern presenta el Pla de Mandat i el pressupost 2008 en audiència pública

El govern anuncia que el canvi de sistema de recaptació pot representar un increment econòmic d'uns 800.000 €

El Cinema Mediterrani va acollir dimecres la tercera audiència pública que es celebra a Cubelles. Maria Lluïsa Romero, Alcaldessa de Cubelles (PSC); Joan Albet, primer tinent d'Alcalde (CiU); i Joan A. Rodríguez, segon tinent d'Alcalde (ERC), van presentar al centenar de persones assistents la proposta de pressupostos per a l’any 2008 i el Pla de Mandat per a la present legislatura.

L'Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, va destacar que "aquest és un bon pressupost per a poder satisfer les necessitats del municipi", i va mostrar la seva satisfacció "per ser el primer equip de govern que aconsegueix liquidar els pressupostos d’un any durant el primer trimestre de l’any següent". Romero també va destacar "ser un govern pioner en la redacció d’un Pla de Mandat que ha de regir les accions de govern", malgrat que va apuntar que "és un pla que pot ser modificable en relació a les necessitats del municipi i a les sol·licituds que es vagin fent a mesura que avanci la legislatura".

Joan Albet, Primer Tinent d'Alcalde, va demanar "un vot de confiança" per al govern, que durant aquests mesos "ha fet la feina interna d'organització, tant o més important que l'altre però que no llueix gens". En aquest sentit, el cap de llista de la federació nacionalista va anunciar que "en els propers sis mesos s'ha de començar a veure el canvi de portes enfora¨.

Per la seva banda, Joan A. Rodríguez, com a Segon Tinent d'Alcalde, va centrar el seu posicionament en la necessitat que "Cubelles miri de cara al mar". Per això va anunciar que es faran "millores d'accessibilitat a les platges perquè siguin un lloc de trobada lúdica de la ciutadania"


El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, va fer una anàlisi exhaustiu del pressupost del 2008 i va destacar l’important paper que tindrà en aquests el canvi del sistema de recaptació, que des del passat 1 de gener gestiona la Diputació de Barcelona. "No cal oblidar que fa poc temps el canvi de gestió de la recaptació va provocar una crisi de govern, però que ha quedat resolta des de l’1 de gener, moment en què la diputació s'ha fet càrrec de la gestió dels nostres tributs", va explicar Grau, qui ha afegit que "això ens permetrà un increment notable de diners que estem avaluant i que, ara per ara, no hem volgut plasmar en aquest pressupost perquè estem treballant en les xifres".. El regidor d'Hisenda,però, va aventurar-se a dir que "hem enviat uns valors a la recaptació que estaven adormits per valor de més de 800.000€". "Això ho hem fet en aquestes dues setmanes", afegeix, a l'hora que anuncia que "estem intentant ara repassar tot el sistema de Recaptació, però aquests diners pensem que augmentaran el capítol d’ingressos i l’any 2009 disposarem de més diners i recursos propis per fer inversió directe".

Per al regidor"s’ha fet tot un esforç per tirar endavant un pressupost que suposa uns 17 milions d’euros", explica Grau, que a més ha dit que "s’està fent un triple esforç des de l’equip de govern". "La primera aposta", diu Grau, ha estat "la reforma del sistema de Recaptació que passa a gestionar-se per la Diputació i que ens garanteix una millora en la recaptació d’ingressos per fer front a la despesa corrent". La segona aposta passa per "consolidar una estructura tècnica de personal que garanteixi el bon funcionament de tots els departaments". És per això, que s’incrementa la partida de personal en departaments com Esports, Promoció Cultural, Juventut, Hisenda i Atenció Ciutadana.

A tot això, per al regidor "cal sumar-hi el gran compromís de tots els departaments de reduir la despesa corrent entre un 10%, i en alguns casos, un 50% de la despesa ordinària". De moment l'equip de govern "ja ha reduït en un 50% les partides de publicitat i de propaganda, així com les de material d’oficina, dietes i desplaçaments". Això ha permès a l’Ajuntament "un estalvi net per primera vegada de 138.000€" que es destinaran a una inversió molt concreta, que és "la posada en marxa de la nova llar d’infants", explica Grau. Per al regidor “hi ha una despesa lineal d'estalvi d'entre el 10% i el 50% per partides; i això es notarà perquè aquest estalvi el posarem on ha d’estar, al servei del ciutadà”. En aquest sentit, el regidor ha posat com a exemple d’aposta compartida de l'equip de govern, "l’obertura de la segona llar d'infants i la reforma de l’edifici de l’Ajuntament".

Dels 17.000€ per a l'exercici del 2008 el total d’inversió està al voltant dels 8 milions d’€ per a fer front a projectes emblemàtics com són el nou pont sobre el riu Foix, la millora de tot el nucli antic, algunes inversions en equipaments i mobiliari; la proposta d’un nou Ajuntament i la portada d’aigües del Ter Llobregat a una zona prioritària, començant per Mas Trader I i II sector.

Com en les dues darreres Audiències Públiques celebrades, hi va haver un torn obert de paraules dels assistents a l’acte que van qüestionar aspectes particulars del pressupost i, en gran part, felicitaven a l’equip de govern per les iniciatives presentades.

Ràdio Cubelles/Departament de Comunicació

www.cubelles.com