6.6.08



També les gambes de Vilanova deuen disposar d´un lloc a on s´ amaguen de pescadors i viure un temps ben alimentades i tranquiles....






Una cascada submarina explica el misteri de la gamba de Palamós
Un equip científic dóna resposta a les desaparicions cícliques del crustaci
L'estudi conclou que forts corrents l'arrosseguen a 2.000 metres de profunditat

ANNA PUNSÍGIRONA


¿Per què la coneguda com a gamba de Palamós desapareix periòdicament dels caladors?
Aquest és el misteri que pescadors i científics feia dècades que volien resoldre. Finalment, després de dos anys d'investigació, biòlegs, geòlegs i enginyers marítims del Consell Superior d'Investigacions Científiques, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya hi han trobat la resposta: els forts corrents marins que es formen al cap de Creus fan baixar les gambes fins a 2.000 metres de profunditat, on les xarxes dels pescadors no les poden atrapar. S'ha de tenir en compte que les captures es realitzen a un màxim de 800 metres.

Aquestes enormes cascades marines també tenen la seva part positiva. Els corrents arrosseguen més nutrients per a les gambes: petits cucs i mol.luscos. "Aquest aliment garanteix la supervivència de l'espècie i una enorme reproducció. Dos o tres anys després les gambes tornen a pujar i llavors els caladors es tornen a omplir i la pesca és molt abundant", va explicar el biòleg de l'Institut de Ciències del Mar Joan Baptista Company. Els científics autors de l'estudi van pronosticar que cap a l'any 2011 es podria produir una nova cascada submarina que torni a desplaçar les gambes. Tot dependrà del clima.

MEDI AMBIENT

Una cascada submarina explica el misteri de la gamba de Palamós

Font:
http://elperiodico.cat/