14.5.09

Font imatge/http://eltiovazquezdospuntocero.blogspot.comM. Trives/Diari de Cubelles

Qui no ha llegit les historietes de ¨Les germanes Gilda ¨ ?
Aquest any se celebra el 60è aniversari de la seva aparició de la má del seu creador Manuel Vázquez.
Teniu una informació apareguda a La Malla en que parla de la publicació d´una nova edició en commemoració del citat aniversari. Llegiu.....


Ediciones B recupera l'humor burlesc de 'Las Hermanas Gilda', clàssic del còmic de postguerra
Enguany se celebra el 60è aniversari de la sèrie creada pel dibuixant Manuel Vázquez
LAMALLA.CAT

Una nova edició ha recuperat, 15 anys després de la seva última publicació, un "clàssic" del còmic espanyol, les Hermanas Gilda, del difunt dibuixant Manuel Vázquez. Publicat per Ediciones B amb una tirada inicial de 5.000 exemplars, l'àlbum dedicat a les Hermanas Gilda commemora el 60 aniversari d'aquesta sèrie que Vázquez va començar el 1949 i va prolongar fins a 1972-73. Segons ha explicat avui l'especialista en còmic i autor del pròleg del volum, Antoni Guiral, "les historietes de les Gilda reflecteixen la societat de l'època, vista de manera irònica, i posen en valor la categoria de dibuix i narració de Vázquez". Per a Guiral, encara que ja havia donat mostres de la seva capacitat per "dinamitar les convencions socials" en la seva sèrie Heliodoro Hipotenuso, va ser en les Hermanas Gilda on Vázquez va desencadenar la seva ànima d'autor rebel.
Aquesta rebel·lia es tradueix en unes històries que trenquen amb la moralitat de la dictadura franquista que exalçava la fraternitat i la convivència social i familiar, i a més des d'unes revistes dirigides a un lector infantil i juvenil. Les dues protagonistes són a més antitètiques: "Leovigilda és la germana alta i prima que simbolitza la frustració, i Hermenegilda, la baixeta i obesa, guarda l'essència del candor", comenta Guiral.
Amb la disfressa de l'humor burlesc i desmesurat, Vázquez retrata el cinisme i la ferocitat de les relacions humanes, esquivant, almenys fins al 1955, el control censor de la Direcció General de Premsa. L'entrada en vigor d'una nova legislació del Ministeri d'Informació i Turisme sobre el que es podia i no es podia dir en les publicacions infantils, a partir del 1956 va provocar que "les dues germanes van anar abandonant l'acritud de les seves relacions a favor d'una etapa en la qual 'se n'anaven al camp' per viure situacions frontereres amb el surrealisme", assenyala Giral.
En nom de la família del dibuixant, els seus fills Victòria i Manolo Vázquez han assegurat que "tornar a publicar la sèrie de les Hermanas Gilda era una assignatura pendent que devíem al nostre pare" i també una necessitat, "perquè a Internet segueixen apareixent vendes d'exemplars, encara que pocs i en molt mal estat". Per a Manolo Vázquez, les aventures de les Hermanas Gilda segueixen sent vàlides per als lectors d'avui, perquè "com els Simpson, admeten diverses lectures, els nens se'n riuen amb les seves ocurrències exagerades, i els adults poden llegir entre línies com era la societat espanyola de llavors, què diuen els personatges o per què es diuen així".