26.6.09

imatge/www.amblesmans.com

Diari de Cubelles

Es cumpleix un segle de la Setmana Tràgica aquest mes de juliol de 2009. Tenim en aquestes dates programades xarrardes, conferencies i moltes informacions relacionades amb aquest centenari. Us recomanem la lectura de la recuperació del clàssic assaig de Josep Benet , Maragall i la Setmana Tràgica publicada per Edicions 62 .
Tal com diu la contraportada del llibre ¨és una obra de referència per entendre els fets que es produïren a Barcelona a l’estiu del 1909 i encara és la radiografia més clara per descobrir l’altura espiritual de l’intel·lectual Joan Maragall. L’opera prima de Josep Benet és, a més, un referent de l’assagisme català, un text clàssic que des de la seva publicació el 1963 ha merescut un acolliment envejable. A més d’haver estat doblement premiat (Premi Joan Maragall 1961 i Lletra d’Or 1963), ha estat reeditat sis vegades, i al llarg dels anys s’ha convertit en una eina imprescindible per comprendre la nostra història recent¨.

De pas un article publicat per El Periòdico ja fa un cert temps us recomanem llegir....

La Setmana Tràgica compleix un segle en la història de Barcelona

Diverses activitats commemoren la revolta social de l'estiu de 1909

L'Arxiu Fotogràfic reunirà en una mostra les imatges més significatives

Rosario Fontova

BARCELONA TARRAGONA

El juliol de 1909, el fum dels incendis es va posar com la boira sobre Barcelona. Van cremar unes 80 esglésies i convents, van ser detingudes més de 2.000 persones i l'octubre es va executar al castell de Montjuïc al pedagog anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia amb altres quatre persones. El descontentament venia de lluny però va explotar quan el juliol van cridar als reservistes, la majoria obrers catalans, com carn de canó per a la guerra del Marroc, que defensava interessos dels propietaris de les mines de carbó i plom en el Rif. Hi ha una foto cèlebre on les marquesos de Comillas i de Castellflorite, orondas i amb grans barrets, reparteixen escapulari i tabac als soldats a punt d'embarcar en el Ciutat de Cadis. El contingut d'aquesta imatge simbolitza les tensions socials que van desembocar en el conflicte de la Setmana Tràgica i que ja no van parar.

IMAGINARI
Diverses activitats, entre noves publicacions i debats, recordaran a Barcelona els successos d'aquell estiu en què es va decretar a la ciutat l'estat de guerra. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) se suma al centenari amb una exposició que plasma en imatges el que succeïa a la capital en el canvi de segle. Una bateria de 200 fotografies realitzades per Adolf Mas, Enric Castellà i Frederic Ballell i altres procedents dels fons de les editorials López i Marín posaran a partir de juny l'accent en el context, que abasta entre 1908 i 1920.
SEMINARI
L'Institut de Cultura (Icub) prepara un cicle de Converses a Barcelona centrat en la revolució de 1909 al qual es convidarà a la historiadora nord-americana Joan Connelly, autora d'un clàssic sobre la Setmana Tràgica, i està en preparació un itinerari guiat. La Fundació Ferrer i Guàrdia prepara un homenatge al pedagog a Montjuïc, amb una altra exposició, i el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) ha organitzat un seminari a l'abril i maig per incorporar recents investigacions històriques "que superin el marc local i temporal en el que es van desenvolupar els fets ". El seminari està coordinat per la historiadora Soledad Bengoechea, que donarà una dimensió internacional al debat, ja que el 1909 "el context europeu propiciava l'aixecament". Com a anècdota, un químic francès va ensenyar als anarquistes de Barcelona a fabricar els primers còctels molotov.

Font : http://www.elperiodico.com/

1 comentari:

Marc ha dit...

Realment interesant. Felicitats per el post sencer. No hi habia entrat mai a aquets blog i el trobo molt interesant i dinamic.
Marc.