27.11.09


L’Accent’ repassa l’actualitat de Cubelles

Notícies - Alcaldia
26/11/2009
L’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, va ser la protagonista de la darrera edició del programa L’Accent de Canal Blau TV del 24 de novembre. Romero va repassar l’actualitat més immediata del municipi començant pel finançament local. Sobre aquest tema, l’Alcaldessa va matisar que dels gairebé 2,5 milions d’euros que Cubelles rebrà dels pressupostos de la Generalitat, dos milions es destinen a la construcció de l’edifici del CEIP Mar i Cel, que actualment presta servei en mòduls prefabricats al solar adjacent a la ubicació definitiva. El pressupost d’aquesta infraestructura és el que provoca que gairebé la meitat de la quantitat pressupostada a la comarca del Garraf es destini a Cubelles.

La cap del Govern municipal va incidir en “seguir picant portes i demanant ajudes” per fer front als projectes i serveis de Cubelles per tal de minimitzar la reducció del pressupost per a l’any vinent, que el situa en nivells del 2008. “Si no hi ha increments en ordenances i pressupost, cal finançament extern amb subvencions que seguirem demanant com el PUOSC, FEDER i PlaE”, afirmava Romero. També va voler matisar que la reducció de pressupost i la difícil situació en el context de crisi actual obliga a “apretar-se el cinturó i ser molt curosos amb què es gasten els diners”. La congelació de la major part dels impostos i ordenances municipals respon a les necessitats de la ciutadania de contenció per fer front a una difícil situació com el moment actual, però l’Alcaldessa descartava una pujada d’impostos quan hi hagués signes de superació de la crisi, ja que “no seria raonable apujar-los desmesuradament quan hi hagi recuperació econòmica”.De la mateixa manera descartava recórrer a l’endeutament per fer front a la despesa corrent de l’Ajuntament com són els serveis que s’ofereixen, doncs aquesta fórmula només és vàlida per fer front a inversions.

L’Ajuntament, a banda d’una eina de suport per al ciutadà, també ha de ser exemple. És per aquest motiu que Maria Lluïsa Romero exposava la proposta municipal de reduir el nombre d’hores extra del personal propi i amb aquests diners poder contractar a empreses externes que realitzin les mateixes tasques. També va destacar la necessitat de “reforçar els serveis socials i donar més suport a les empreses a través del SOLC”.

Pla E 2010
Una altra manera de maximitzar els recursos humans de l’Ajuntament és a través de projectes com el portal del ciutadà. Aquesta eina permetrà que la ciutadania pugui accedir a la documentació que requereixi i que pugui realitzar tràmits on-line, el que “alliberarà a personal municipal de les tasques de gestió per poder realitzar altres feines o potenciar altres serveis” sense necessitat d’ampliar la plantilla. Precisament el portal del ciutadà és un dels projectes que l’Ajuntament ha presentat per rebre subvenció procedent del Pla E per a l’any 2010 i que destinarà per a Cubelles prop de 1,5 milions d’euros. De la xifra total l’Estat permet que 1,1 milions es destinin a noves infraestructures “com la històrica reivindicació d’un gimnàs per al CEIP Charlie Rivel” i uns 286.000 euros es destinaran a serveis socials.

Pla General

Repassant el procés de revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), altrament conegut com a Pla General, l’Alcaldessa va destacar que un dels eixos marcats tant pel propi Consistori com per la ciutadania a través del procés de participació que es va dur a terme, era l’eliminació de la C-31 com a eix principal del trànsit de pas. Per això Romero reclamava “la supressió del peatge de Cubelles per tal de derivar part d’aquest trànsit per la C-32” i de retruc finalitzar amb la discriminació que pateix Cubelles, ja que la resta de municipis excepte Cubelles, poden circular entre ells per la C-32 sense haver de pagar. En el cas que no es suprimís el peatge, Romero aposta per “demanar una variant que dreni el trànsit i converteixi la C-31 al seu pas per Cubelles en una travessia com succeeix en la resta de municipis”.

Pavelló, Fiscalia i Mercadona

En un altre ordre de coses, l’Alcaldessa va donar resposta a la situació actual de projectes municipals com el nou pavelló. “Una obra molt ambiciosa que pateix els problemes de finançament de l’empresa inversora, malgrat que l’Ajuntament segueix amb la intenció de tirar endavant el projecte”. En aquest sentit, Romero va afirmar que “no hi ha abandonament de l’obra i, si cal, es rescatarà la concessió”.

Pel que fa a la denúncia presentada a la Fiscalia, Maria Lluïsa Romero va matisar que els 2,5 milions d’euros de què s’ha parlat “és una xifra de referència de la Diputació de Barcelona dels rebuts entregats per l’antiga empresa recaptadora i que inclou impostos que darrerament s’han cobrat, d’altres dels que s’ha reclamat el cobrament i un tercer grup el cobrament dels quals ja ha prescrit”. L’Alcaldessa no va voler parlar de ‘forat’ als comptes municipals, sinó de “la constatació de números de dubtós cobrament” que va fer recórrer a totes les formacions excepte Entesa per Cubelles a la Fiscalia.

El darrer tema tractat en l’entrevista va ser la implantació de grans superfícies comercials a Cubelles com Mercadona i IKEA. De la cadena de supermercats Romero va afirmar que “Mercadona està elaborant el projecte constructiu” d’una iniciativa que donarà 50 llocs de treball al municipi. Pel que fa a IKEA, “va haver-hi contactes i trobades, però no s’ha rebut cap resposta” ni en sentit afirmatiu ni negatiu, el que no tanca la porta a la seva futura implantació.

L’Accent és un programa setmanal d’entrevistes d’actualitat que s’emet els dimarts a les 20.30h. i en repetició 22.30h. a la televisió comarcal, Canal Blau - Maricel TV.