24.12.09

La poetessa i filla adoptiva Dolors Thomas mor als 86 anys

Notícies - Altres informacions
24/12/2009

L’any 1997, Cubelles la va nomenar filla adoptiva del municipi per la seva trajectòria literària i per haver impulsat el concurs de Roses
El 23 de desembre va morir a l’edat de 86 anys la poetessa cubellenca Dolors Thomas i Fabregat, filla adoptiva de la vila des de l’any 1997, per la seva tasca literària i per haver estat la impulsora del concurs de Roses. El sepeli tindrà lloc el dia 26 de desembre, a les 10 h., a l’església de Santa Maria de Cubelles.
Dolors Thomas, nascuda al barri barceloní de Sants el 10 de març de 1923, es va instal·lar a Cubelles, amb el seu espòs Jan Caralt, l’any 1979. Poc després, la Dolors va entrar a formar part de la recentment creada Ràdio Cubelles, on dirigia i presentava el programa Les flors, un espai que durant tres temporades va explicar l’origen d’una flor i la manera de cuidar-la i, en una segona part, feia la biografia d’un personatge històric vinculat a la flor presentada. Poc després va impulsar la creació del concurs de Roses Vila de Cubelles, que va anar agafant renom i importància, i de la qual sempre va ser l’alma mater i la presidenta d’honor del seu jurat, un cop retirada de la seva organització.

En la seva vessant literària, Thomas va ser totalment autodidacta i l’any 1954 va guanyar el segon premi del concurs de poesia amateur convocat per Correo de la Ràdio, a Ràdio Espanya de Barcelona. Va ser col·laboradora de la revista local El Triangle de Sants fins l’any 1979. L’any 1993 s’emportava el primer premi convocat pel Club Clowns Cultural, de Barcelona, i l’any 1994, a la Manga del Mar Menor, li donaven el primer premi per un recull de poesies presentats en llengua castellana. Va col·laborar a l’Eco de Sitges, al Diari de Vilanova, a l’Hora del Garraf, al Full de Cubelles i als programes de Festa Major. L’any 1999 va publicar, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles, el recull de poesies Espurnes poètiques de la vila que m’ha fet filla adoptiva, un recull dels poemes relacionats amb la vila de Cubelles. Vinculada a molts moviments socials i culturals de la vila i habitual col·laboradors de les publicacions municipals, na Dolors Thomas ha estat un referent cultural per Cubelles.

L’Ajuntament de Cubelles vol expressar el seu més sincer condol al seu espòs i a tota la família per la pèrdua de la Dolors Thomas.