15.4.10



M. Trives/Diari de Cubelles


Ja portem un pel de temps amb aquest tema, veien les pressions i les directrius fins ara establertes que fan pensar que novament una retallada serà evident i que sumada a les anteriors que quedarà ?deixar-ho de moment quiet fins desprès de les eleccions ? Alguns apunten que eixís serà ...
De moment un article de David González al Diari Avui apunta el moment inicial del dia d’ahir on es va reunir el Tribunal Constitucional Recomanem lectura.



A la tres


Nova edició de l'Estatut


David González


La sentència la va anticipar el presidente ZP en la famosa entrevista amb Mònica Terribas: l'Estatut és constitucional -"yo mismo lo voté"- però "té molts articles". Per tant, no vindrà d'un o dos, o tres o quatre, o fins i tot d'una vintena, com pretenen algunes senyories del Tribunal Constitucional. La presidenta de l'alt tribunal, la progressista María Emilia Casas, sembla que finalment ha decidit tirar pel dret, després de tres anys i mig, i ha convocat un ple per al 14 d'abril, dia d'inequívoques ressonàncies històriques, per fixar la temuda sentència. I no pas per declarar la constitucionalitat de l'Estatut que l'alt tribunal hauria pogut declarar d'ofici rebutjant els 7 recursos que es van presentar, sinó per, en el millor dels casos, executar una àmplia reinterpretació més o menys combinada amb la castració directa dels atributs més emblemàtics del text: bilateralitat en la relació amb l'Estat, equiparació del català en drets i deures amb el castellà, nació i símbols nacionals, justícia, drets històrics o finançament. D'això parlem quan escrivim que el TC està dividit entre progressistes i conservadors o que hi ha conservadors més tebis que en tindrien prou amb la reinterpretació. Ja no ens juguem la constitucionalitat de l'Estatut, sinó quants magistrats s'apunten a passar-se per l'arc del triomf la voluntat d'un poble expressada en referèndum. Com han advertit durant aquests mesos alguns juristes espanyols gens sospitosos de vel·leïtats separatistes, atenció perquè, en essència, és tot el sistema constitucional espanyol el que s'està fent l'harakiri amb la laminació de l'Estatut, que és una llei orgànica de les Corts espanyoles. Que no ens vinguin després amb desafeccions, doncs. I, en fi, potser per Sant Jordi tenim nova edició de l'Estatut en paper de fumar. Però no sé si els partits d'aquí la tornaran a l'Editorial TC o firmaran exemplars a la Rambla.
·
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Dilluns, 12 d'abril del 2010





Tambe a El Periódico una excel·lent exposició aclaridora per punts....impugnats







el periódico


EL RECURSO DEL PP CONTRA EL ESTATUT CUESTIONA LA CONSTITUCIONALIDAD DE 114 ARTÍCULOS DE LA NORMA. ESTOS SON LOS PRINCIPALES ESCOLLOS PARA EL TRIBUNAL.NACIÓN Y NACIONAL

Los populares recurrieron la definición de Catalunya como nación que aparece en el preámbulo. La referencia en el artículo 8 a la bandera, la fiesta y el himno catalanes como «símbolos nacionales» ha bloqueado durante meses el debate entre los magistrados.


DEBERES LINGÜÍSTICOS

El recurso cuestiona el derecho y el deber de conocer el catalán, tratamiento equiparado al del castellano. El PP cree que el Estatut da preferencia al catalán en ámbitos como la educación o la justicia.


PODER JUDICIAL CATALÁN

La norma introduce cambios en la Administración de Justicia y toca materias que solo pueden regularse por ley orgánica estatal, como un Consejo de Justicia de Catalunya o un tribunal de casación propio.


RELACIONES BILATERALES

El PP impugnó la relación de igual a igual entre la Generalitat y el Estado, que el Estatut fundamente como principio rector. Este principio guió el nuevo modelo de financiación, que también está en la cuerda floja del Constitucional.


DERECHOS SOCIALES

La discusión en el tribunal no parece tan enconada en otros dos puntos recurridos por el PP: el paquete de 22 nuevos derechos y deberes sociales, políticos y económicos, y el blindaje de competencias.


DEFENSOR CONTRA SÍNDIC

También peligra el artículo 78, que establece las competencias del Síndic de Greuges, y que podrían colisionar con las del Defensor del Pueblo. El afectado en cuestión, Enrique Múgica, interpuso su propio recurso contra este artículo, aunque añadió el veto a otros 110.


RECURSOS AUTONÓMICOS

El Estatut debe defenderse también de cinco recursos de comunidades. Valencia y Murcia impugnaron el capítulo de agua. Baleares y Aragón recurrieron los fondos propios del Arxiu de la Corona d’Aragó. Y La Rioja pide anular hasta 21 artículos.


Font: