13.7.11

Recomanem fer lectura de la editorial d´ahir al Periòdico

EDITORIAL
L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Estrènyer-se el cinturó


Els ajustos pressupostaris tenen el doble efecte de reduir els serveis que reben els ciutadans, sobretot en àmbits com el sanitari i el docent, però a més suposen una pèrdua de llocs de treball. Podrien arribar a destruir-se 200.000 places laborals a tot Espanya, i unes 15.000 a Catalunya, una xifra que els sindicats situen en 20.000 persones. Aquestes pèrdues es concentrarien entre els treballadors públics amb contracte laboral i els empleats de les empreses proveïdores del sector públic.
Les companyies que tenen l'Administració -en qualsevol de les seves manifestacions- com un client principal estan passant un moment especialment dur. No només triguen a cobrar, sinó que en molts casos veuran com es queden sense cartera de comandes. En aquestes condicions és impossible mantenir les plantilles, cosa que no deixa de ser dramàtic i irracional perquè la retallada de la despesa pública acaba provocant que més ciutadans s'incorporin a les cues de l'atur i reclamin el subsidi de desocupació.
Enmig d'aquest panorama ombrívol apareixen algunes fórmules que, sense ser la panacea, resulten útils en la tossuderia de resistir fins que passi el pitjor de la crisi. Són remeis temporals en forma de noves maneres d'afrontar les mateixes feines i serveis perquè els clients, en aquest cas l'Estat, tinguin menys costos. A canvi, això sí, de reducció d'ingressos dels treballadors, d'estrènyer-se una altra vegada el cinturó.
Font : http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/estrenyer-se-cinturo-1073863