7.6.05

Suècia tanca definitivament la C.N. de Barsebaeck-2 !
Barsebaeck-2 és només l’inici ! Globalitzem l’aturada de les nuclears !
Treballem per aconseguir-ho !

El dia 31 de maig de 2005 va deixar de funcionar definitivament el reactor nuclear de Barsebaeck-2. El darrer watt d’electricitat nuclear va ser generat pel reactor Barsebaeck-2 a mitja nit del 31 de maig del 2005. El reactor de Barsebaeck-2 produïa de l’ordre del 3% de l’electricitat a Suècia, on l’energia nuclear proveeix encara el 40% de tota l’electricitat generada.
Suècia continua així el camí iniciat l’any 1980 quan la ciutadania sueca va votar en un referèndum a favor del tancament de totes les nuclears a Suècia. Ja l’any 1999 es va tancar definitivament el reactor nuclear de Barsebaeck-1.
Després de més de 20 anys de lluita, el moviment antinuclear suec i escandinau, així com tot el moviment antinuclear europeu celebraren arreu aquest important esdeveniment, pel qual Suècia ha decidit tancar una nuclear que és a només 20 km de la capital de Dinamarca (Kovenhavn).
Aquesta situació no és pas única a la UE. Hi ha 46 reactors nuclears amb una potència de 37.903 MWe (el 29,5 % de tota la potència nuclear instal·lada a la UE) situats a una distància inferior a 50 km d’alguna frontera nacional. Alemanya te 10 reactors nuclears situats a menys de 50 km de la seves fronteres (6 a França i 4 a Suïssa), Bèlgica en té 9 (8 a França i 1 a Holanda), Holanda en té 8 (7 a Bèlgica i 1 a Alemanya) i Àustria en té 6 (tots situats a la República Txeca).
Gairebé la meitat dels països europeus no disposen de centrals nuclears (Dinamarca va decidir a mitjans dels anys 80 que no construiria cap reactor nuclear: era el resultat de les campanyes fetes pel moviment antinuclear danès agrupat entorn de la OOA).
En la decisió de tancament de la central nuclear de Barsebaeck-2 hi ha jugat un paper clau el fet del gran perill que representava mantenir-la en funcionament en un entorn molt habitat i rodejat de fèrtils terres de conreu.
Millor actius avui que radioactius demà !
Signa la crida ‘Un milió de ciutadanes i ciutadans de la UE demanen el tancament de totes les centrals nuclears’ !
Ja has signat la petició '1.000.000 de ciutadanes i ciutadans de la UE demanen la sortida de l'energia nuclear? Fes-ho ara mateix, anant a: http://www.energiasostenible.org/sec.asp?id_link=87&id_up=4 I ajudaràs a fer un món lliure de nuclears
Més informació a:
Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear
GCTPFNN Apartat de Correus 10095 E
08080 Barcelona Catalunya Tel. 93-2680607