5.3.06

Tanquem les Nuclears reclama aturar les centrals el 2015"Presentaran la demanda al Parlament de Catalunya per generar un debat en l’àmbit polític"N. SERRET. " Tarragona.

"La recent creada coordinadora Tanquem les Nuclears va apel·lar ahir al Pacte del Tinell i al compromís adquirit pel president del govern estatal d’aturar les nuclears l’any 2015, l’any òptim per fer la transició cap a les energies renovables. Van rebatre amb dades a la mà els arguments dels qui aposten per la continuïtat de les nuclears, malgrat expirar la seva vida útil prevista i dels qui defensen que les energies renovables no cobriran la demanda energètica. La plataforma Tanquem les Nuclears, que ja aglutina 52 entitats diverses, reclama un debat d’alt nivell polític, per la qual cosa presentaran les conclusions a la mesa del Parlament català.
Van ser diversos els arguments que ahir va esgrimir la coordinadora Tanquem les Nuclears en unes jornades a Tarragona per defensar no només la parada definitiva de les centrals, sinó la transició cap a un pla energètic en què només tinguin cabuda les energies renovables. «Les fonts renovables tindran una capacitat de generació d’electricitat 56,42 cops superior a la demanda estatal el 2050», va assenyalar Carlos Bravo de Greenpeace. Miguel Muñiz, d’Ecologistes en Acció, va afegir que Catalunya podrà ser autosuficient utilitzant només energies netes, contràriament al que defensen els refractaris a tancar les nuclears. Sobre els arguments d’aquests últims va parlar el president d’Eurosolar, Josep Puig, que va dir que el 8,4% de l’energia primària consumida a Catalunya prové de les centrals, i no el 24,7% que els altres defensen.
En el plec de conclusions, van acordar adreçar-se al Parlament per presentar a la mesa les intervencions fetes i instar així els parlamentaris a debatre seriosament el tancament de les centrals nuclears que hi ha a Catalunya. La plataforma proposa que sigui el 2015, ja que és quan expira la vida útil prevista en implantar-se les centrals –d’entre 25 i 30 anys– i, a més, permetria fer una transició cap a les energies renovables. El mateix Bravo va afegir que mentre les centrals funcionin «desincentivarà el govern a dissenyar plans d’energia i apostar per les fonts renovables». Precisament al govern, tant l’estatal com el català, van apel·lar els coordinadors de la plataforma durant les jornades i van recordar-los el compromís adquirit per Zapatero i els acords inclosos en el Pacte del Tinell.
www.vilaweb.cat