1.9.06

Barcelona
UGT xifra en 227.833 el nombre de dones que tenen cura de persones dependents a Catalunya

Un total de 227.833 dones a Catalunya tenen cura de familiars en situació de dependència, és a dir, persones majors de 65 anys o amb discapacitats. Així ho apunta l'informe "Les dones invisibles" que ha presentat la UGT de Catalunya. L'informe mostra també que de les 330.000 persones que a Catalunya són dependents, el 83% no són ateses pels serveis socials, sinó per familiars o contractant una altra persona. A més, la secretària de Polítiques de Dona i Igualtat, Carme Simarro, ha criticat la precària situació d'aquestes cuidadores no professionals, que ni cobren ni cotitzen a la Seguretat Social.
Netegen. Fan la bugada. Tenen cura dels nens i, a més, cuiden un familiar malalt. Són les "dones invisibles", les que tiren endavant aquesta tasca sense cap reconeixement social ni econòmic. El sindicat UGT denuncia que a Catalunya n'hi ha més 227.833 dones. I és que si s'ha cuidar un familiar de la tercera edat o un de discapacitat qui té més punts de fer-ho és una dona, d'entre 45 i 64 anys, que s'ha hagut de quedar a casa per cuidar un familiar matí, tarda i nit. Una situació que s'agreuja mentre la llei estatal d'autonomia personal encara s'ha de posar en marxa i la llei catalana de serveis socials s'ha d'esperar fins després de les eleccions.

L'informe conclou que de les 330.000 persones dependents que hi ha a Catalunya, 274.497 no són ateses pels serveis socials públics i reben atenció majoritàriament de familiars que són dones.

La secretària de Polítiques de Dona i Igualtat ha criticat també la precària situació de les persones cuidadores no professionals, ja que aquesta situació els afecta la seva vida tant emocionalment com econòmicament: la majoria d'elles ni cobren ni cotitzen a la Seguretat Social.

Així doncs, temps lliure i cotització a la Seguretat Social són les principals reclamacions per a unes dones que no tenen temps per a elles mateixes i que sovint pateixen de depressió i de problemes físics derivats dels esforços diaris, segons UGT.
www.catalunyainformacio.cat