1.9.06

La Policia Local presenta la seva memòria d'activitats del 2005

La Memòria del 2005 destaca que el nou edifici permet millorar l’atenció ciutadana.
La Policia Local ha presentat la seva Memòria de l’any 2005, en què es recullen els resultats de les principals actuacions que porten a terme els agents locals. El nou document evidencia que la Policia Local està fent un gran esforç per adaptar-se a la nova situació de Cubelles i ha emfatitzant la seva atenció en els problemes de seguretat viària i ciutadana que pugui tenir el municipi.
Enguany, però, s’ha aturat el constant creixement d’efectius que venia evidenciant el cos de la Policia Local en els darrers anys. La baixa de dos efectius al llarg del 2005, un que va retornar als Mossos d’Esquadra i l’altre que va canviar de municipi, ha fet que la plantilla real (28) i l’aprovada (33) s’hagin allunyat lleugerament. Així mateix, aquest fet ha originat el creixement de l’edat mitjana de la plantilla, que passa dels 36,17 anys als 37,11 anys. Malgrat tot, s’ha continuat reduint el nombre d’habitants per cada agent municipal, que queda fixat en 3.050 habitants per agent a l’hivern i 6.250 a l’estiu.
Per al regidor de Governació, Xavier Grau, "el 2005 ha estat un any de transició", en el que la millora més destacable ha estat el trasllat a les noves dependències del carrer Arles de Tec. "Es tracta d’un edifici model al conjunt de policies locals de Catalunya i que ha suposat una millora quantitativa i qualitativa de les condicions de treball dels agents locals, explica el regidor.
Ampliació de serveis.
La consolidació dels mitjans, tant humans com materials, ha anat acompanyada d’un increment dels serveis que ofereix el cos a la ciutadania en tots els seus àmbits: d’assistència, de trànsit, judicial, administrativa, seguretat ciutadana i educació viària.
La Policia Local va atendre 2.646 trucades sol·licitant serveis, de les quals únicament 39 no es van poder atendre per estar fent un servei prioritari. Entre el requeriments més destacats hi ha les urgències farmacèutiques (287), les ajudes humanitàries (192), la mediació en conflictes entre veïns (154), les emergències mèdiques (92) i la mediació en discussions familiars (85).
Policia de trànsitVa ser en les tasques de control del trànsit on s’ha vist un increment major dels serveis de la Policia Local de Cubelles. Fruit de la consolidació d’agents i material, i del conveni signat amb el Servei Català de Trànsit, s’han arribat a fer 103 controls estàtics, 37 més que a l’any 2004. En aquests, es van inspeccionar 1.125 vehicles, dels quals 409 van ser ciclomotors, 76 motocicletes i 640 turismes.
La majoria de les denúncies formulades, la majoria van correspondre a l’excés de soroll (35). Però a més, d’acord amb el conveni amb Trànsit, es va incrementar considerablement els controls preventius d’alcoholèmia i velocitat. En el primer dels casos, es va controlar a 141 conductors, dels quals només 7 van donar positiu (5%) per consum d’alcohol, mentre que dels 1.45 vehicles inspeccionats per excés de velocitat, es van emetre 69 denúncies (4%).
A més, es van obrir 2.534 expedients de proposta de sanció administrativa per incompliment de les OM de Circulació, gairebé un 32% més que l’any 2004, fent-se efectiu a les dependències policials 20.772 € en multes. D’aquests, 18.260 € corresponen a la taxa per la retirada de la grua, una quantitat considerablement superior a la recaptada el 2004 (5.162,8 €), en què es va posar en marxa el servei de grua.
El major nombre de denúncies es van produir els mesos d’agost (540) i juliol (401). També significatiu és a l’abril (270), juny (211), maig (195), setembre (189), octubre (162), març (152), febrer i desembre (127), gener (120) i novembre (90). Cap al Servei Català de Trànsit es van derivar 225 denúncies, la majoria relacionades amb el fet de conduir sense l’autorització preceptiva (86) i fer-ho sense l’assegurança obligatòria (82). També són significatives les 30 denúncies per no tenir al dia l’ITV.
Finalment, pel que fa a la tasca portada a terme per la grua municipal, es va intervenir a petició dels propietaris de guals en 176 ocasions, retirant el vehicle en 134 ocasions. Es van immobilitzar o dipositar 156 vehicles, la majoria per manca d’assegurança obligatòria (67) o per conduir amb alcoholèmia positiva (20), i es van retirar 75 vehicles abandonats a la via pública i 149 auxilis mecànics.
Lleugera reducció dels accidents
Les diferents campanyes de conscienciació sobre la seguretat al trànsit van donar com a resultat una lleugera reducció dels accidents (180 pels 183 del 2004). En 154 d’aquests es va intervenir per esbrinar les causes del mateix, mentre que en 26 ocasions es derivar als Mossos d’Esquadra per manca de competència.
Dels 180 accidents, en un 64% va haver-hi només danys materials, en un 36% ferits i no es va registrar cap víctima mortal. La majoria d’accidents van ser per sortida de la via (46), seguits de cops laterals (36), embestides (31), copts frontals (19) encalç (16) i atropellaments (6).
Per sectors del municipi, la majoria dels accidents van tenir lloc al nucli antic (31), seguit dels sectors Mota Sant Pere – Clot del Bassó – Les Salines (23) i el Bardají (16), sobretot els dissabte, entre les 6 i les 22 hores (38) i el divendres de 2 a 22 hores (16). En la resta de sectors, o no es van produir accidents amb intervenció de la Policia Local (La Gaviota, Parc de Cubelles i La Solana) o van ser menys (entre 2 i 11 accidents).
Policia Judicial
La majoria dels 69 homes i dones detinguts, 56 i 13 respectivament, ho van ser per delictes relacionats amb violència domèstica (20) i la seguretat en el trànsit (15). La Policia Local, a més, va instruir 944 diligències per il·lícits penals, la majoria dels quals per furt o pèrdua de documentació (115). També és significatiu el número de diligències per danys en vehicle (81) i a la propietat (71) i robatoris a l’interior del vehicle (74) i a la propietat (54). Per lesions, amenaces o insults es van obrir 51 diligències.
Pel que fa als danys i robatoris a la propietat, percentualment el sector més afectat va seu el nucli antic (23%), el sector Marítim (17%) i el Sud – Sumella (13%). Pel que fa a robatoris a establiments públics i obres en construcció, els més afectats van ser el Polígon Industrial Les Salines (25%), la Mota de Sant Pere (24%), nucli antic (21%) i el sector Marítim (18%).
Finalment, els robatoris amb intimidació es van produir majori-tàriament al nucli Marítim (37%) i el nucli antic (24%), mentre que els robatoris a l’interior de vehicles van estar repartits per més sectors de la vila.
En la seva tasca de policia administrativa, els agents es van concentrar principalment en actuacions relacionades amb la inspecció d’obres (24). A més, es van detectar 529 anomalies en alguns serveis públics, la majoria relacionats amb serveis dependents de l’Ajuntament (249) i l’enllumenat (239) i en 38 ocasions es van haver de prendre mesures preventives per tal d’evitar riscos per anomalies dels serveis públics.
Els agents de la Policia Local també van intervenir en la identificació de 1.721 persones i l’escorcoll de 1.342 vehicles. També es van imposar sancions per danys a mobiliari urbà (12) i es van intervenir 1.100 cd’s de música i 760 dvd’s il·legals; 60 ulleres i 110 rellotges falsos.
Educació viàriaUn any més, aquesta va ser una de les activitats de prevenció més importants que es desenvolupen a la Policia. L'ampliació de la comunitat educativa, amb l’entrada en funcionament del CEIP Vora del Mar i l’IES Cubelles, s’ha incrementat el programa d’educació viària que es pretén arribi a tots els alumnes.
A més de seguir amb les classes teòriques, ha tornar a triomfar el Parc de Seguretat Vial, que es porta a terme anualment en col·laboració amb el Servei Català del Trànsit.
Departament de Comunicació Dilluns, 07-08-2006

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Be, un informe interesant, pero com a tots els municipis turistics, caos al estiu i tranquilitat la resta del any, de fet pero les coses aconseguides fins ara, la caserna de la policia, dic de fet aquet tema ja be de lluny, espero que el regidor actual no tingui la cara de dir que ell o a aconseguit,sense el bon gobern de ciu i entesa axo no agues tingut lloc.

Anònim ha dit...

El bon govern de Ciu i Entesa ha aportat a Cubelles ,una mala planificació urbanistica a Cubelles,uns carrers fets a la mida d´un barri degradat,serveis ciutadans mediocres,molt totxo i poca sensibilitat amb la cultura urbanistica del poble i si enriquir a determinats constructors permetent obras sense cap mena de rigor ,tot aixó ha convertit un Cubelles amb lo que tenim.Potser ara de cara a les eleccións veurem un netaja a la cara dels carres ,es fals,cada legislatura es lo mateix.Si en el seu moment tenien les claus per fer canvis que han fet d´altres perque no va ser ?Ja no es moment de dir res !