29.11.06

Medi ambient

El 15% de depuradores netegen malament les aigües residuals

El creixement urbanístic i les indústries han saturat una cinquantena de plantes. La normativa europea obliga a invertir-hi 300 milions abans del 2009 327 petits municipis continuen sense xarxa de depuració.

Joaquim Elcacho

El 15 per cent de les depuradores de Catalunya estan saturades i incompleixen els requeriments de qualitat exigits per la normativa europea. És a dir, una cinquantena de les 328 plantes construïdes a Catalunya per netejar les aigües residuals urbanes aboquen als rius i al mar més contaminació de la que estableix com a legal la directiva de la Unió Europea.
Una de les causes de la saturació de les xarxes de sanejament és el creixement urbanístic i demogràfic dels últims anys, molt superior al que es preveia quan aquestes plantes van ser dissenyades, segons ha explicat a l'AVUI Gabriel Borràs, cap de l'àrea de planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). D'altra banda, els abocaments industrials a les xarxes del clavegueram urbà dificulten el correcte funcionament de les depuradores. Finalment, el fet que pràcticament tot Catalunya hagi estat declarada zona sensible obliga a complir la normativa més exigent d'Europa sobre qualitat de les aigües. En especial, aquesta normativa obliga a reduir l'abocament de nitrogen i fòsfor als rius.

Normativa molt exigent
La Unió Europea va aprovar el 1991 una normativa per la qual s'obligava a depurar correctament les aigües residuals de tots els municipis de més de 2.000 habitants abans del final del 2005. A Catalunya aquest objectiu es va acomplir només en part: a finals de l'any passat s'havien construït pràcticament totes les depuradores previstes, però una cinquantena no van aconseguir treure l'aigua prou neta. Ara el departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'ACA, s'ha fixat l'objectiu de complir l'exigència europea abans del final del 2008. "Més de la meitat dels 633 milions d'euros programats en la primera fase de l'actual pla de sanejament es destinaran a aconseguir que totes les depuradores compleixin la normativa europea", ha detallat Gabriel Borràs.
Per fer realitat aquest objectiu l'ACA s'ha vist obligada a ajornar altres inversions. Així, fins al 2014 no es podran completar les actuacions de sanejament previstes als municipis petits. Cal recordar que actualment hi ha 327 municipis petits i mitjans sense sistemes de depuració. Aquests municipis, però, representen només el 7% de la població de Catalunya.
Si es compleixen les previsions, en l'horitzó del 2015 Catalunya disposarà de més de 700 depuradores d'aigües residuals o xarxes de sanejament. Les 1.830 actuacions previstes fins al 2015 en el pla de sanejament en vigor (programa de sanejament d'aigües residuals urbanes, PSARU, 2005) suposaran una inversió total de 1.068,4 milions d'euros, segons ha recordat Gabriel Borràs.
www.avui.cat