13.12.06

Penedès.
Fauna de Cubelles també culpa l'Agència Catalana de l'Aigua dels vessaments fecals al riu Foix
L'alcalde espera que l'informe de l'ACA estigui llest a principis de l'any vinent
MÍRIAM DE LAMO.

CubellesL'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua que ha de certificar els vessaments d'aigües fecals al riu Foix estarà llest a principis del 2007, segons l'alcalde de Cubelles, Josep Marcillas. El govern municipal va reunir-se amb representants del col·lectiu ecologista Fauna ahir al migdia per fer un seguiment del problema. L'entitat assegura que, cada cop que hi ha pluges, torna a haver-hi abocaments residuals al riu, i també responsabilitza l'ACA dels vessaments.

Fauna de Cubelles sosté que un dels problemes més greus de la desembocadura del Foix és un sobreeixidor situat sota la passera del Foix, que prové de la planta de bombament del clavegueram del municipi; segons els ecologistes, quan plou i la xarxa de clavegueram se satura, les aigües surten del sobreeixidor i s'aboquen al riu. «La setmana passada van caure quatre gotes, i sortien aigües fecals», assegura un dels membres de Fauna de Cubelles, Xavier Pla. Pla assegura que «potser en altres èpoques era normal que passés això, però ara no». En aquest sentit, l'entitat assegura que «el sobreeixidor és competència de l'ACA i, per tant, l'agència és una de les responsables». «Hi ha hagut inoperància de diverses administracions; ara ens trobem amb tot això, i costarà de solucionar», diu Xavier Pla. L'ecologista recorda que la desembocadura del riu «està dins la Xarxa Natura 2000» i, per tant, és un espai mediambiental protegit.

Una canonada exterior que passa pel riu, i que, en fer-se malbé, també pot provocar vessaments és una altre dels problemes a l'espai natural, segons els ecologistes. Així mateix, el col·lectiu critica que al costat de la llera del Foix hi hagi una planta de bombament, que també pot provocar abocaments d'aigües residuals si té qualsevol accident. Segons Pla, a la reunió d'ahir el govern local va mantenir la versió que el mal estat del riu es deu al fent que alguns ciutadans portin menjar als animals que viuen a la zona. «És molt fàcil culpar els altres», assegura. L'entitat ecologista està preparant una moció per presentar a l'Ajuntament en què demana que es regulin els usos de la desembocadura del Foix.
www.vilaweb.cat