1.2.07

Cinc minuts a les fosques per lluitar contra el canvi climàtic

Una campanya internacional proposa apagar avui els llums de 19.55 a 20.00 hores
La Generalitat, l'Ajuntament de BCN i els seus 46 mercats tallaran la il.luminació

MÉS INFORMACIÓ
· París abanderarà la iniciativa ecologista apagant les bombetes de la torre Eiffel
· Brussel.les proposa normes més estrictes per als carburants

ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA
Si vostè fa servir assíduament el correu electrònic, és possible que aquests últims dies hagi rebut un estrany missatge que el convida a apagar els llums avui al vespre durant cinc minuts. Atenció: no es tracta de propaganda, encara que ho pugui semblar, sinó d'una original campanya ecologista que no té cap altre objectiu que sensibilitzar els governs, les empreses, els polítics i els veïns més pròxims perquè segueixin l'exemple i actuïn amb fermesa contra l'escalfament planetari. La cita és exactament de 19.55 a 20.00 hores.

Durant aquests cinc minuts, les associacions convocants demanen als ciutadans que intentin estalviar energia i, com a exemple més factible, els emplacen a apagar els llums de la casa, el televisor i l'ordinador. L'estalvi que s'aconsegueixi serà el menys important de tot, assumeix la campanya, però no la força simbòlica. "És fonamental cridar l'atenció sobre el problema del canvi climàtic", resumeix José Luis García, responsable de les campanyes d'energia de Greenpeace.

La iniciativa va sorgir modestament a França a partir de l'Aliança pel Planeta, una agrupació de més de 70 associacions ecologistes, científiques i de consumidors, però s'ha difós amb gran rapidesa per tot el món gràcies al correu electrònic. Amics de la Terra, Greenpeace i Ecologistes en Acció, entre altres entitats, han contribuït a la seva difusió per Espanya, tot i que també s'hi han pronunciat a favor Izquierda Unida i fins i tot el Ministeri de Medi Ambient, malgrat que aquest últim no ha precisat si té previst fer alguna cosa en aquest sentit.L'elecció del dia 1 de febrer no és casual. Justament demà, el Grup Intergovernamental de l'ONU sobre Canvi Climàtic (IPCC, en les seves sigles angleses) farà públic a París un esperat informe, elaborat per més de 1.300 experts durant els últims cinc anys, que confirma científicament i amb un escàs grau d'incertesa que l'escalfament global ja està en marxa, que la mà de l'home és la gran responsable del canvi climàtic, que les temperatures pujaran de forma acusada d'aquí a l'any 2100 i que és necessària una acció ràpida per evitar danys catastròfics.

A Barcelona, els 46 mercats municipals van decidir ahir afegir-se a la iniciativa europea i, per tant, es mantindran amb els llums apagats entre les vuit menys cinc i les vuit d'aquest vespre. El segon tinent d'alcalde, Jordi Portabella, assistirà a l'acte cívic d'apagada de llums que se celebrarà al mercat de la Concepció. També participaran en l'apagada general els 19 eixos comercials de la ciutat.

El Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'hi van apuntar a última hora i es mantindran també amb les façanes sense llum durant els cinc minuts que duri la protesta, segons van anunciar fonts municipals i del Departament de Medi Ambient.
www.elperiodico.cat

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja que es sumen a la proposta Generalitat i Ajuntament aprofitem per demanar tencament definitiu Tèrmica que si ha contaminat i contamina....

Anònim ha dit...

Apoyo lo anteriormente dicho, y además añado que ésta instalación está fuera de la ley ya que incumple el artículo 4 del Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas Y Peligrosas. LF