18.7.07

Medi Ambient

L'Ajuntament visita les instal·lacions de la Depuradora Cubelles-Cunit L’Estació de Bombament de Cubelles va patir una avaria el 28 de juny

Els regidors i regidores de l'Ajuntament de Cubelles van visitar divendres, 13 de juliol, les instal·lacions de la Depuradora Cubelles-Cunit. La visita es va fer amb les explicacions del personal tècnic del Consell Comarcal del Baix Penedès i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que gestionen la planta.

L'objectiu de la visita, al capdavant de la qual va estar l'Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, era conèixer el funcionament de l'estació i les mesures que s'apliquen per a minimitzar els efectes de les olors que emana. En aquest sentit, els tècnics del Consell Comarcal del Baix Penedès van exposar les actuacions que des de l'any 2001 s'han realitzat per reduir aquestes molèsties als veïns de la zona i als clients del Polígon Industrial i Comercial.

Entre aquestes inversions destaca el tancament de la zona de pre tractament i tractament primari i l'eliminació dels gassos sulfhídrics, causants de les males olors, mitjançant unes bombes estractores. Aquestes actuacions encara continuaran en els propers mesos, ja que els responsables de l'estació van anunciar noves millores per al proper setembre.

Maria Lluïsa Romero, Alcaldessa del municipi, ha explicat que aquesta visita "era necessària perquè tots els regidors i regidores, de govern i oposició, coneguéssim les mesures que s'estan aplicant per evitar les molèsties que provoquen les olors als veïns i veïnes". La primera regidora cubellenca ha assegurat que el "govern aposta per fer un seguiment seriós d'aquesta problemàtica", tot i que reconeix que "eliminar les olors al 100% és molt difícil, atès que no hem d'oblidar que aquí arriben totes les aigües del clavegueram de Cubelles i Cunit".

Avaria en una estació de bombament
Per altra banda, responsables de l'ACA i en CCBP han informat que el passat 28 de juny es va produir un abocament d’aigua residual pel sobreeixidor de l’Estació de Bombament Principal Cubelles. El motiu de l’abocament va ser una avaria elèctrica en aquesta estació, que va inutilitzar les bombes i el sistema d’alarma.
L’aigua abocada va anar a parar a la llera del riu Foix situada a l’alçada de la via del ferrocarril, en un tram d’uns 10 metres, i al tram asfaltat de l’avinguda 11 de Setembre, cantonada Passeig Fluvial. En cap cas, l’aigua residual va afectar la desembocadura del riu Foix.

La causa de la incidència van ser el salt del diferencial de maniobra de l’Estació de Bombament, degut probablement a una sobretensió. Aquest diferencial anul·la el funcionament de les bombes, així com el sistema d’enviament d’alarmes. Com a conseqüència d’això l'estació de Bombament va quedar totalment fora de servei. A les 19:00 h es va rearmar el diferencial saltat i el bombament va tornar a funcionar de manera correcte. Immediatament es van portar a terme les tasques de recollida de l’aigua abocada, tant a la llera del riu Foix com a la zona asfaltada, mitjançant diversos camions cisternes que xuclen l’aigua abocada. La zona asfaltada es va netejar amb aigua i líquid netejador per tal de disminuir les possibles olors existents. L’endemà es va fer una segona neteja de la zona afectada, recollint els sòlids sedimentats a la vora del sobreixidor i fent una neteja amb aigua del tram de llera afectat.
Amb l’objectiu d’evitar aquesta incidència puntual en el futur, s’estan estudiant possibles modificacions en el sistema d’enviament d’alarmes de l’Estació de Bombament. A més, l’ACA, després de reunir-se amb l’Ajuntament de Cubelles, ha inclòs una actuació de millora d’aquesta Estació de Bombament dintre el pla d’inversions 2008-2010 amb l’objectiu de donar-li prioritat, donada la ubicació del sobreeixidor de l’estació dins l’espai de la desembocadura.

www.cubelles.com