23.8.07

Dones israelites per la pau a Israel i Palestina

per Cristina Canalias i Julia L. Tremols

El conflicte palestí-israelià continua en un túnel sense sortida. Israel i Palestina, dos països en un mateix territori amb un etern conflicte bèl•lic que continua sense resoldre’s.Una lluita permanent que s’ha convertit en el principal centre de tensió mundial. En aquest escenari, la dona juga un paper fonamental, sent motor dels intents pel canvi per arribar a una resolució de pau activa i real entre els dos pobles.

El crit de les dones
La ideologia militarista i popular impregna la societat israeliana. Des de que neixen, els nens són educats en valors de militarisme que reforcen el masclisme i que estan presents en el llenguatge, la forma de vestir i l’educació. Per tant, la dona àrab que viu en territori ocupat pels jueus està doblement condemnada, una pel fet de ser dona i l’altre per ser palestina. El govern d’Israel intenta una i altra vegada silenciar les veus de les dones, unes veus fortes que han arribat a fer ressò fins i tot a Catalunya: Maya Frankfoter i Khulood Badawi van estar a Barcelona...

Maya Frankfoter, al igual que Khulood Badawi es israeliana i activista de dones Bat Shalom, comenta: “encara que larealitat sigui dura no podem quedar-nos en silenci. Ho hem defer conèixer i, no només al nostre país sinó a tot el món”. Totes elles són objecte de maltractaments, des dels insults verbals sexistes a les agressions més salvatges. El paper de les dones vers la resolució del conflicte és mantenir i ampliar el diàleg, conduir les dues societats cap a una sortida pacífica i alternativa a la violència. Malgrat viure en la més absoluta precarietat són moltes les que porten aterme infinitats de projectes per aconseguir la pau i la igualtat de drets. Les organitzacions feministes d’Israel i Palestina van ser les pioneres en trobar un pont de diàleg entre els dos pobles. Bat Shalom i Mujeres de Negro són una bona mostra de la lluita contra la desigualtat i la força.

www.moncomuniacio.nets.
Més informacio a
www.moncomunicacio.net