27.5.08

Matilde Torralba,Encarna Valero/arxiu La Fita/2003


M. Trives/Diari de Cubelles


Matilde Torralba,amiga personal i companya de fatigues laborals en d´altres temps.Ella es una dona amb molta empenta,i realment valuosa a l´hora de tirar endavant la tasca que suposa ser presidenta de l´ Associació Celíacs de Catalunya.
Ella,com moltes de les dones que encapçalen determinades associacions , han patit en el seu entorn aquesta malaltia i ha fet que cooperes en la lluita de donar a conèixer les dificultats que molt sovint surten a l´ hora de diagnosticar una infermetat que afecta a molta població i que a més comporta un tipus d´ alimentació concreta. Com a la nota informativa del diari no emet e-mail de la citada associació ,aquí teniu a on podeu adreçar-vos a....



Hi ha 35.000 catalans que són celíacs i no ho saben

Redacció



Més de 35.000 persones que viuen a Catalunya són celíaques, pateixen intolerància al gluten, però no ho saben. Coincidint amb el Dia Internacional de la Malaltia Celíaca, l'Associació Celíacs de Catalunya va demanar ahir a la Generalitat un esforç per detectar els milers de persones que tenen la malaltia però que encara no els ha estat diagnosticada. La solució podria ser incloure la prova de la celiaquia per defecte en les anàlisis de sang de qualsevol persona susceptible de patir-la.
L'entitat ha proposat també al departament de Salut que s'inclogui de forma sistemàtica l'estudi de predisposició genètica als nounats i que es faci la prova de la celiaquia a tots els nens que tenen entre un any i un any i mig.
La presidenta de l'associació, Matilde Torralba, va explicar que a moltes dones que han patit diversos avortaments i han seguit tractaments de fertilitat sense èxit, persones amb anèmia, problemes intestinals o anorèxia se'ls ha acabat diagnosticant la malaltia.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 40. Diumenge, 18 de maig del 2008