15.10.08

Avui es commemora el dia mundial de la dona rural
Fa dies La Malla va publicar un article lligat a aquesta data ,en teniu la referència ara mateix....
Article d'opinió de la Fundació del Món Rural

Les dones del Món Rural: protagonistes invisibles?

Anna Vilaseca
Les dones del món rural -no necessàriament agricultores o ramaderes, sinó també empresàries o treballadores de diferents sectors emmarcats en una realitat rural- han desenvolupat unes funcions, aptituds i habilitats que subratllen la seva capacitat d'abordar situacions i sobrepassar-les. Han estat cuidadores dels seus familiars, han cobert les mancances dels serveis socials en l'àmbit rural, han desenvolupat tasques educatives i de transmissió cultural, han gestionat l'economia domèstica, han realitzat treball no reconegut a les explotacions agràries i han creat nova activitat econòmica de serveis arreu del territori.

Sembla evident que una dona de Llavorsí haurà de fer-se càrrec d'un familiar en situació de dependència de forma diferent a la d'una dona de Pinell de Brai o de Vilajuïga. En qualsevol cas, dista molt de la manera en què ho farà i dels recursos dels quals disposarà una dona de l'Eixample Dret.

El mon en general, i el rural en particular, no tendeix pensar-se ell mateix en femení. El repte , doncs, hauria de ser poder abordar el fet diferencial de la dona al món rural, deixant que elles meteixes desenvolupin les estratègies que consideren òptimes, que es potenciïn les que són idònies, i es minimitzin les que no ho són. Això ha de passar necessàriament per formalitzar la seva situació laboral i regular la seva funció social, creant oportunitats de desenvolupament que seran fonts de riquesa territorial.
Dona i treball en l'àmbit rural
L'impuls d'iniciatives que acompanyin, recolzin i incentivin a les dones del món rural en aquest procés ha de ser una prioritat. Aquest és l'objectiu i el tarannà del projecte Rudona, que es desenvolupar desde 2007 i fins a 2009, que impulsen la Fundació del Món Rural i la Fundació Maria Aurèlia Capmany. Dintre de les actuacions del Projecte, el passat 30 de gener va tenir lloc a Barcelona la jornada d'intercanvi d'experiències Dona i treball en l'àmbit rural, en la qual es van donar a conèixer les polítiques de foment del treball entre dones rurals de diverses comunitats autònomes i les iniciatives laborals i empresarials de dones rurals catalanes.
Ara per ara, ser dona i ser-ho al món rural implica una doble vulnerabilitat, però capgirar aquesta situació pot significar una doble oportunitat pel al progrés del Món rural català.


Font :

http://www.lamalla.net/dona