8.3.09

DIUMENGE, 08/03/2009

El dia de la Dona es commemora arreu del món

Entre altres ciutats hi ha manifestacions a Barcelona, València i Palma

Com cada any, el 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones, que commemora les fites assolides per les dones i reivindica la plena igualtat en tots els àmbits, encara no assolida com demostra un informe publicat aquesta setmana per la Comissió Europea. Hi explica que, al conjunt de la Unió, les dones guanyen de mitjana un 17,4% menys que els homes, en part perquè les dones ocupen feines menys valorades, però no exclusivament.
Avui hi haurà manifestacions a Barcelona, València i Palma, entre altres ciutats. El lema que enguany ha proposat l'ONU és 'Tots units per a acabar amb la violència contra dones i nenes' (el 1999, l'ONU mateix va designar el 25 de novembre Dia per l'Eliminació de la Violència contra les Dones).
A Barcelona, el lema de la manifestació organitzada per la Comissió 8 de Març, de Ca la Dona, al·ludeix a la situació socioeconòmica present: 'Crisi total al sistema patriarcal'. Sortirà a les 12 de plaça Universitat.
A València, la manifestació, organitzada per la Xarxa Feminista del País Valencià, té per lema 'L'avortament és un dret: nosaltres decidim'. A la marxa, que sortirà a les 12 de la plaça Sant Agustí, les manifestants estan cridades a portar mocadors palestins en solidaritat amb les dones d'aquest territori. A Palma l'organitza la Plataforma per la Igualtat amb el lema '75 anys commemorant el 8 de març' i sortirà a les 12 des de la plaça Joan Carles I.
L'Institut Català de les Dones ha preparat una lectura de textos d'autores feministes agrupats sota el tema 'Les dones i la política', que es fa aquests dies a diferents ciutats. Entre les autores que s'hi llegiran, Frederica Montseny, Teresa Claramunt, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Simone Weil, Virginia Woolf i Simone de Beauvoir.
L'Institut Balear de la Dona i entitats de dones han preparat un programa molt ampli d'activitats que inclou conferències, presentacions de llibres, homenatges, projeccions i exposicions.
Al País Valencià, la web de la Xarxa Feminista aplega la majoria d'actes, entre els quals, el Cicle Dones i Nacions organitzat per l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.
font: