14.11.09

Polítiques socials i contenció de la despesa corrent, bases del pressupost 2010

Notícies - Alcaldia

Apostar per les polítiques socials, fer funcionar l’Ajuntament de manera més econòmica i capitalitzar els esforços per fer front a la crisi i les seves conseqüències seran les línies estratègiques del pressupost 2010 a l’Ajuntament de Cubelles. L’audiència pública celebrava divendres passat al cinema Mediterrani, a la que van assistir-hi una seixantena de persones, va servir per explicar a la ciutadania quins seran els principals projectes pera l’any vinent, així com amb quina intenció s’ha elaborat el nou pressupost.
El regidor d’Hisenda, Xavier Grau, va destacar que “el pressupost de l’Ajuntament de Cubelles per a l’exercici 2010 tindrà un claríssim accent en el caire social”. És per aquest motiu que Grau va voler destacar l’esforç de tots els departaments municipals a l’hora de cercar subvencions per fer front als projectes. Unes subvencions que en l'any 2009 han superat els 620.000 euros i on sobresurten els més de 318.000 euros de subvenció a la regidoria d’Ensenyament. El titular d’Hisenda va explicar que la intenció és “seguir amb la política de contenció de la despesa de funcionament del Consistori, però exceptuant la despesa social (serveis socials, treball, educació, sanitat, joventut i gent gran...)".
En la mateixa línia es va mostrar el primer tinent d’Alcalde, Joan Albet, qui afirmava que "l’Ajuntament ha de capitalitzar els esforços per front a la crisi”. Un lideratge que s’exercirà amb els serveis que a dia d’avui ja s’oferten com el SOLC (Servei d’Ocupació Local de Cubelles) i el viver d’empreses, i “aprofitant el procés de revisió del Pla General per alliberar terreny industrial que generi llocs de treball”. Joan Rodríguez Serra, segon tinent d’Alcalde, afirmava que “cal treballar des del Consistori per ajudar a implantar noves empreses a Cubelles que ofereixin més llocs de treball com són els casos de Mercadona i d’IKEA”, doncs aquest darrer encara no es descarta.
L’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, va voler enviar un missatge optimista, ja que “malgrat la regressió del pressupost, que el situa en nivells del 2008, el Consistori té marge d’endeutament, doncs és molt inferior a ajuntaments propers o de similars característiques”. Romero va voler destacar que “on no es poden tenir mancances és en no poder donar respostes”.
Auditoria i projectes

El titular d’Hisenda va recordar l’auditoria de l’exercici 2008 – el primer amb el traspàs de la gestió i recaptació de tributs a la Diputació de Barcelona- que l’Ajuntament ha encarregat a la pròpia Diputació. Un estudi econòmic i financer que es realitza “perquè hi ha conflictes oberts amb el procés de revisió de la recaptació municipal i calia començar per analitzar el primer any d’aquest equip de Govern”. Així mateix, Grau va avançar que “si les forces polítiques que formen el Consistori ho decideixen, s’ampliarà l’auditoria a altres legislatures anteriors”.
Entre els principals projectes que es van presentar al llarg de l’Audiència pública destaquen la millora de la xarxa de pluvials del sector marítim (1.540.000 euros); les obres de rehabilitació del nucli antic antic (1.864.000 euros en sis fases); les obres a la desembocadura del riu Foix (982.000 euros); l’ampliació del cementiri municipal i construcció de sala de vetlles (902.000 euros); l’estudi de mobilitat i accessibilitat a tot el municipi (45.000 euros); i l’arranjament de l’edifici municipal que ocupava l’antic CAP (283.000 euros).
Finalment, l’equip de Govern va explicar que de cara al Pla E del 2010 l’Ajuntament estudia presentar diversos projectes entre els que hi ha la construcció del gimnàs-pavelló al CEIP Charlie Rivel i l’accés electrònic de la ciutadania als serveis públics -l’anomenat portal ciutadà-.

Font: http://www.cubelles.cat/