10.6.10


M.Trives/Diari de Cubelles

A Cubelles tenim la sort de gaudir de muntanya i platja. Si qualsevol dia aneu la vora del mar i fent una ullada mar endins, tindreu l´ ocasió de veure potser un petit veler que balla entre onades .A la platja en aquets dies de juny ,ja els caps de setmana ,es veuen famílies prenent el sol o sota l’ombrel·la mentrestant no perdent de vista als nens i nenes jugant a la sorra prop de l´ aigua.
Aquest any de nou adverteixen de l´ arribada de les meduses que com cada any arriben a la nostra costa i una en especial somament perillosa i que la seva proximitat a les nostres costes provoca un cert aldarull. Un article aparegut fa dies ho constata.



COMENÇA LA TEMPORADA DE PLATJA LA FAUNA MARINA
Unes meduses verinoses posen en guàrdia el litoral mediterrani
• Catalunya inicia la campanya de bany amb grans bancs d’invertebrats gelatinosos a les costes • Medi Ambient activa un dispositiu contra la caravel·la portuguesa, que amb la picada causa febre i vòmits.


MARÍA JESÚS IBÁÑEZ


BARCELONA


El seu aspecte no pot ser més innocent: el d’un globus inflat, de colors brillants –entre rosaci, blau i violeta–, que es bressola al ritme de les onades. Però que ningú es deixi enganyar. Sota la làmina d’aigua, l’anodina estructura flotant oculta uns tentacles de més de 10 metres de longitud. És la caravel·la portuguesa (Physalia physalis, també coneguda com a fragata portuguesa), un organisme marí, oriünd de l’Atlàntic i altament urticant, cosí germà de les meduses, que s’està deixant veure amb massa freqüència a les platges del Mediterrani. Després d’un hivern de presència pràcticament constant a Andalusia, la detecció dies enrere de diversos exemplars de caravel·la a Águilas (Múrcia) ha encès tots els pilots d’alerta.Confraries de pescadors, guardacostes de la Guàrdia Civil, voluntaris de la Creu Roja i brigades municipals de neteja de platges. A tots ells el Ministeri de Medi Ambient els ha demanat la seva col·laboració perquè, en cas de veure alguna caravel·la, facin tot el possible per retirar-la de l’aigua –amb molt de compte– i ho comuniquin al telèfon 112. Com està passant des del 2007, d’aquí unes setmanes es posarà en marxa un dispositiu especial per fer un seguiment de les meduses i, amb elles, de les perilloses fragates portugueses.