21.7.10

L'oposició de Cubelles força el govern a cedir competències

ICV, CiU, el PP, ICb, Entesa i Jordi Coch, amb majoria, aproven que determinats crèdits i contractacions hagin de passar pel ple
21/07/10 02:00 - Cubelles -


Míriam de Lamo


Primer va ser la rebaixa del sou de l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, i ara, part del poder de decisió del govern. Els grups de l'oposició del consistori de Cubelles, amb majoria a l'Ajuntament, van forçar el govern local (PSC i ERC) a cedir part de les seves competències, en el ple de dilluns al vespre. L'acord implica, entre altres qüestions, que les operacions de crèdit, contractacions i concessions o l'adquisició de béns que superin el 10% dels recursos ordinaris del pressupost s'aprovin en el ple, i no en la junta de govern local. La moció, presentada per via d'urgència per ICV, CiU, PP, ICb i Entesa, també va tenir el vot a favor del regidor no adscrit Jordi Coch; el govern va abstenir-se.


Majoria de l'oposició

Per segon ple consecutiu, després de la marxa de CiU del govern, l'oposició ha apostat per fer evident la seva majoria; al juny, els grups van aprovar la rebaixa del sou de l'alcaldessa un 18%, quan la proposta inicial de Romero era d'una reducció del 7%.

La recerca de la “transparència” a l'hora de prendre acords és l'argument que van donar els grups a l'hora de defensar el canvi. La regidora d'ICV Mònica Miquel va deixar clar que el ple “recupera” així part de les funcions que el govern del PSC, CiU i ERC va absorbir el 2007. El fet que ara el govern estigui format per només cinc regidors, i l'oposició, per dotze, va ser una altra de les raons de l'oposició per aprovar la recuperació de competències. “Creiem que la delegació que en aquell moment va ser aprovada no ha estat bona”, va dir el regidor del PP Luis Alamán. “Que maco seria trobar el consens més ampli possible”, va afegir el regidor. CiU va defensar que “qui ha de prendre les decisions és la majoria política”. “El nostre grup, per coherència política, ha de votar a favor perquè aquesta competència retorni a l'Ajuntament”, va dir el regidor de la federació Joan Albet. El canvi “facilitarà la transparència i la participació de tots els grups polítics”, va explicar la regidora de l'Entesa, Anna Martínez.

No ens complau ni la manera ni la forma com ha arribat aquesta moció al ple”, va destacar el regidor del PSC Xavier Grau en resposta a les demandes de l'oposició. Grau va assegurar que els grups han gestionat aquest canvi “com si amaguessin alguna cosa, com si els fes vergonya exercir la seva majoria”, tenint en compte que no van esmentar la proposta ni en la darrera comissió informativa ni en la junta de portaveus municipals. El regidor, però, va insistir que cap regidor del govern “no contribuirà a la recuperació de la crispació que molts anys ha dominat les relacions entre govern i oposició”. “No contribuirem ni al conflicte, ni a l'enfrontament, ni a cap actitud que ens acosti al revengisme”, va dir Grau.

Font : http://avui.elpunt.cat/cubelles.html