23.9.10




El Govern respon a la negativa de l’oposició als crèdits per a inversions

Notícies - Alcaldia
23/09/2010

L’equip de Govern de l’Ajuntament de Cubelles (PSC, ERC) va oferir dimecres una roda de premsa on els regidors van analitzar el resultat del darrer Ple. L’oposició, a excepció del regidor no adscrit Jordi Coch, no va donar suport a les operacions de crèdit que havien de permetre dur a terme diversos projectes de gran envergadura, com la reforma del passeig Marítim i l’ampliació del cementiri, la rehabilitació del nucli antic i la construcció de la nova biblioteca; a més d’un paquet d’inversions de menor pressupost.

Durant el plenari del passat 20 de setembre, l’oposició va reclamar que per dur a terme aquestes inversions es fes ús del romanent de tresoreria, enlloc de concertar préstecs. El titular d’Economia, Participació Ciutadana i Canvi Social, Xavier Grau, va al·ludir que durant el Ple es proposava una modificació del pressupost municipal per fer ús de prop d’un milió d’euros del romanent de tresoreria, i que l’oposició no hi va donar suport. Així mateix, durant la roda de premsa Grau va explicar que “l’any 1998 el romanent era de 600.000 euros negatius, pel que algú estirava més el braç que la màniga, no recaptava el que havia de recaptar i no invertia, el que va obligar a fer un Pla de Sanejament.” Això va fer que el romanent s’incrementés fins als sis milions d’euros el 2005 i “es destinessin 0 euros per a inversió”. Per aquests motius Grau afirmava que “CiU, PPC, ICV i EC-FIC van ser en algun moment al Govern durant aquest període i, per tant, no estan legitimats per fer aquest discurs”. D’altra banda, el titular d’Hisenda va recordar que, a diferència de l’etapa anterior, “el Govern ha fet ús del romanent durant aquesta legislatura en un 34,53% l’any 2008 i un 43,50% l’any 2009”. Grau va afegir que “l’any 2007, tot i ser un any electoral, l’anterior govern municipal va fer servir un 3,29% del romanent tot i tenir-hi més de 8.400.000 euros”.

L’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, demanava més “serietat amb la ciutadania als qui no donen suport a unes inversions que es consideraven prioritàries quan formaven part del Govern”. Romero va agafar el compromís de tirar endavant aquestes inversions tot i que, a l’estar a les portes d’unes eleccions, suposi “no arribar a posar la primera pedra ni inaugurar-les, però la feina s’ha de fer”. També va fer referència a la ciutadania el primer Tinent d’Alcalde, Joan Rodríguez Serra, qui feia una crida al poble de Cubelles a “manifestar-se per demanar tenir els serveis que la vila es mereix”.

El regidor de Territori, Planejament i Ciutat Sostenible, Miguel Ángel López, es mostrava sorprès per la postura de CiU, que considera una actitud de “posar dificultats al desenvolupament de Cubelles” venint de “persones que formaven part d’aquest Govern”. “No entenc què volen, i com a ciutadà em sento desemparat”, va concloure López. En el mateix sentit es va expressar la regidora de l’Àrea de Qualitat de Vida i Serveis a les Persones, Prudencia Carrasco, que sentia “llàstima” per la classe política del municipi. En el terreny més particular de l’àrea que encapçala, Carrasco s’adreçava al PPC i EC-FIC en relació al projecte de la nova biblioteca. “Què dirà ara el PPC als joves als qui van demanar signatures per demanar aules d’estudi?, i EC-FIC quan demanaven més sales d’exposicions? Això és que no s’han mirat el preprojecte de necessitats i usos de la nova biblioteca. O no s’ho han mirat o no ho comprenen, perquè a mi no s’ha dirigit cap regidor per preguntar-me com serà”, afegia Carrasco.

Responent a les preguntes dels mitjans que van acudir a la roda de premsa, l’Alcaldessa va afirmar que “s’ha donat ordre a Intervenció per garantir el pagament de totes les factures amb el romanent de tresoreria i posar a disposició dels projectes d’inversió el més aviat possible els 1.400.000 euros del 10% d’Alcaldia”. Rodríguez Serra va afegir que només amb una moció de censura podran evitar que es tirin endavant aquestes iniciatives, i que “torpedinant la gestió donen més força al Govern per tirar endavant”. En relació a quina serà la relació amb la oposició, Grau va afirmar que s’hi seguirà parlant per buscar el consens. “Oferirem el repte a l’oposició que ens prioritzi per escrit les inversions i les fórmules per aconseguir-les. El repte és d’ells i no nostre, que ja hem fet els deures”, concloïa Grau.