13.1.11

Queti Vinyals informa de tres noticies relacionades amb recursos per al sector socioeconòmic i activitats que organitzem per a les parelles lingüístiques i l’alumnat dels cursos de català.



El 2011 Converses de novel·la entre les parelles lingüístiques que participen en el Voluntariat per la llengua al Garraf

L’activitat compta amb la col·laboració de les llibreries i els clubs de lectura de les biblioteques
El programa del Voluntariat per la llengua, que es desplega des dels serveis i oficines de català del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, ha posat en marxa una nova proposta vinculada a la lectura i a les converses. L’activitat s’ha incorporat a l’edició actual del Voluntariat per la llengua amb la finalitat que, a través de la lectura, les parelles puguin ampliar el repertori de temes en les seves trobades i incorporar més recursos expressius a les 10 hores de converses en català. En aquesta ocasió, aquesta iniciativa ha sumat la col·laboració de les llibreries adherides al programa (a Vilanova: La Mulassa, Ma’at i Llorens Llibres, també a Sitges) i la participació dels clubs de lectura de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú (Club de lectura fàcil, Matins literaris de la Biblioteca Joan Oliva) i el club de lectura de les Roquetes (Biblioteca Josep Pla), que també proposen la lectura del llibre Pedra de Tartera de Maria Barbal. Aquest any, se celebren els vint-i-cinc anys de la primera publicació del llibre i el reconeixement a l’autora per la seva obra amb el Premi Trajectòria 2010 que s’atorga dins la Setmana del Llibre en Català.

Maria Barbal a l’AE Talaia

Per completar aquesta activitat, el 19 de gener a les set de la tarda, l’Agrupació Excursionista Talaia, que forma part de les entitats adherides al Voluntariat per la llengua, acollirà a la Sala d’actes de la seva seu social (carrer del Comerç, 4) les persones que hagin llegit la novel·la i que vulguin fer arribar les seves impressions a l’escriptora i compartir amb ella les seves experiències literàries.
Aquesta iniciativa es va estrenar per primera vegada a l’abril, l’endemà de Sant Jordi. En aquella ocasió, trenta persones, participants en el programa del Voluntariat per la llengua i en els clubs de lectura de les biblioteques Joan Oliva, de Vilanova i la Geltrú, i Josep Pla, de les Roquetes, es van desplaçar a Barcelona per participar en l’activitat que consistia a seguir un itinerari literari pels carrers de Ciutat Vella, que és l’escenari on tenia lloc la trama de la novel·la que havien llegit: Heretaràs la Rambla d’Alfred Bosch, amb qui també van poder practicar les converses de novel·la.
Vilanova i la Geltrú, 23 de desembre de 2010


CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/
Estrena del butlletí electrònic Portes Obertes del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

El butlletí s’ha tramès, per primera vegada, a les organitzacions, empreses, establiments i comerços de l’Alt Penedès i el Garraf

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, que fa poc que ha celebrat els 20 anys del seu funcionament, ha editat i tramès el primer número del butlletí electrònic Portes obertes, dirigit bàsicament a les organitzacions del sector socioeconòmic, empreses de serveis, establiments de restauració i comerços i als organismes oficials que treballen en aquest àmbit a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Es tracta del primer butlletí electrònic monogràfic de temes de llengua i empresa que edita el Consorci per a la Normalització Lingüística i pretén presentar periòdicament informacions i recursos pensats per facilitar l’ús del català en la comunicació escrita i oral.

Contingut
El butlletí s’estructura en quatre seccions diferents: Recursos per a la comunicació escrita, Recursos per a la comunicació oral, Bones pràctiques i Notícies de llengua. En cadascuna de les entrades de cada apartat hi ha resums breus amb enllaços per ampliar les informacions o accedir als recursos concrets que es presenten (traductors en línia, cursos a la xarxa, etc.).

Aquesta eina ha estat pensada, de fet, per difondre les facilitats que hi ha per incorporar o ampliar l’ús del català en els negocis, sobretot, en la relació amb els clients. I també pretén posar èmfasi en la importància d’incorporar un enfocament de responsabilitat social empresarial amb relació als usos lingüístics.

Periodicitat i subscripcions
El butlletí Portes Obertes s’enviarà cada dos mesos i s’ha demanat la col·laboració de les organitzacions del sector per difondre’l entre tots els seus associats.

Per rebre’l, cal adreçar-se a aquesta adreça electrònica: penedesgarraf@cpnl.cat

El CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Vilanova i la Geltrú, desembre de 2010

CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/
Més de 75 parelles lingüístiques estan participant en el programa Voluntariat per la llengua al Garraf

Des del mes de novembre passat, hi ha més de 75 parelles actives que participen en el programa Voluntariat per la llengua a la comarca del Garraf. Durant aquests mesos i fins al febrer del 2011 s’anirà fent el seguiment de les 10 hores que el programa preveu perquè els participants es trobin i conversin en català.

Presentacions del programa
Les presentacions del programa a la comarca es van fer a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, el 10 de novembre; a l’aula dels cursos de català del Servei de Vilanova i la Geltrú, l’11 de novembre; al Centre Social de Cubelles (on hi ha el Punt de trobada del VXL), el 17 de novembre, i a la sala d’actes de Can Puig a Sant Pere de Ribes, el 24 de novembre.

Una persona que participa en el programa com a voluntària ha fet arribar al CNL una fotografia amb unes paraules que expressen molt bé la seva experiència amb la parella que va conèixer fa un mes:
M’agrada tenir el record de les persones que naixem en llocs tan diferents, però amb qui ens uneixen tantes coses”.


Converses de novel·la
D’altra banda, en aquesta edició també s’ha incorporat una activitat, que ja es va estrenar per Sant Jordi, perquè les parelles, en les seves trobades, puguin ampliar el seu repertori de temes i incorporar més recursos expressius a través de la lectura: les Converses de novel·la. En aquesta ocasió, aquesta iniciativa ha sumat la col·laboració de les llibreries adherides al programa (a Vilanova: La Mulassa, Ma’at i Llorens Llibres, també a Sitges) i la participació dels clubs de lectura de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú (Club de lectura fàcil, Matins literaris de la Biblioteca Joan Oliva) i el club de lectura de les Roquetes (Biblioteca Josep Pla), que també proposen la lectura del llibre Pedra de Tartera de Maria Barbal. Aquest any se celebren els vint-i-cinc anys de la primera publicació del llibre i la satisfacció de l’autora d’haver rebut el reconeixement de la seva obra amb el Premi Trajectòria 2010 que s’atorga dins la Setmana del Llibre en Català.



Voluntariat Exprés


Finalment, aquesta edició del programa ha coincidit també amb algunes de les activitats que va preparar el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf per celebrar els 20 anys del Centre. Entre les activitats que es van fer el diumenge 21 de novembre a la Festa dels 20 anys, a la plaça de les Neus, de Vilanova i la Geltrú, hi va haver la presència activa del programa en l’espai anomenat Voluntariat Exprés, on moltes parelles lingüístiques van compartir 10 minuts de tertúlia amb altres persones tot assaborint una tassa de cafè i galetes.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Vilanova i la Geltrú, desembre de 2010



CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Més informació: http://www.cpnl.cat/