11.5.11

Eleccions municipals: Democràcia i/o divisio

Començar un article dient que estem en eleccions municipals no és gaire original. Així i tot, cal recordar que el dia 22 de maig també se celebren comicis autonòmics a bona part de l’Estat espanyol, circumstància que permetria elaborar un anàlisi molt més ampli, malgrat que no és l’objectiu d’aquest escrit.


Avui, però, em centraré en allò que passa a casa nostra, al meu país petit, a Cubelles, el municipi del qual he tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà tots els seus enrenous polítics, que no han estat pocs. Personalment, he patit a la meva carn algunes disputes que, tanmateix, m’han servit per esperonar-me a seguir defensant els interessos dels nostres vilatans i vilatanes. És per això que sempre m’ha interessat molt més la política municipal, per la seva proximitat a les persones que fa que aquesta es visqui més intensament en tots els sentits.


Pel que fa als partits que es presenten a Cubelles per obtenir representació, fa temps que m’he mullat. El que haig de reconèixer que no m’esperava és el trencament tan brutal que ha patit CiU. Després de la trencadissa, uns s’han quedat amb les sigles i els altres amb les persones. I no oblidem que els partits, per sort, els fan les persones.


Tots aquells membres amb pedigrí dintre de Convergència de Cubelles han creat un grup polític encapçalat per una pròpia regidora de CiU, que ara, aquest 22 de maig, es presenta amb les sigles d’UC (Unitat Cubellenca). Especulacions, versions i opinions sobre el que ha passat n’hi ha per donar i per vendre, sobretot depenent de qui les faci córrer. Malgrat tot, només ells saben què ha succeït i n’estic segur que hi ha més d’una veritat. Tanmateix, en allò que estic convençut que no erro és en l’origen del conflicte.


Tinc la certesa que aquest trencament de CiU dóna més possibilitats de creixement als socialistes de Cubelles. I, a més, deixa el camí molt més planer per a un possible pacte entre el PSC i aquesta nova formació, entenent que abans era impossible un acostament per la dificultat d’entesa que comportava el fins ara cap de llista de CiU. Cal afegir també, com a element distorsionador, el trencament del govern amb la federació nacionalista que va deixar en minoria socialistes i ERC. La veritat és que la sortida de CiU ha estat un descans de cara a aquests últims mesos de legislatura i, pel que diuen al carrer, no ho han fet tan malament malgrat les dificultats de ser en minoria. En aquest darrer punt també m’agradaria afegir que l’aprovació de la modificació de pressupost per a les inversions amb els vots del PPC, ICb i el regidor no adscrit ha estat de gran ajuda.


Tots els partits són conscients que s’han d’entendre després del 22 de maig. Però, d’igual manera, els caps de llista també saben amb qui se senten més còmodes per anar del bracet durant quatre anys. A ningú se li escapa les dificultats que hi ha hagut entre els caps de llista dels grups majoritaris en aquesta legislatura. Per això crec que no és del tot dolent el trencament de CiU; és més, personalment penso que l’aparició d’Unitat Cubellenca pot afavorir una estabilitat política a Cubelles que difícilment es podria produir amb CiU, malgrat el seu canvi de cap de llista.No vull dir que l’aritmètica política per fer govern només permeti l’opció PSC + CiU, ni molt menys. Existeixen moltes més combinacions, tot i que sempre he dit que dos dels tres més votats a les eleccions del 2007 (ICV, PSC i CiU, per aquest ordre) havien d’entendre’s el 2011.


La meva opinió és que un dels tres –CiU- ha quedat rellevat de la cursa per poder ser el més votat aquest 22 de maig arran del seu trencament. No podem obviar que la llista d’UC són els que han cultivat més arrels polítiques a Cubelles; sense oblidar tampoc el suport que poden obtenir de gent d’Unió Democràtica i, fins i tot, alguns de la vella Entesa per Cubelles. Tot plegat podria fer relegar les sigles de CiU a un quart lloc, per sota del PPC.


Existeixen factors, però, que hem de tenir en compte en aquestes eleccions i que farà que un dels tres grups més votats el 2007 obtingui ara més distancia que els altres dos, fins i tot guanyant dos regidors més que no pas els que tenen fins ara. Ja he dit anteriorment que CiU no serà a causa del seu trencament. ICV va tocar sostre a les eleccions del 2007. ICb no es presenta i l’Entesa per Cubelles no traurà cap representació, de manera que hi ha dos regidors que ballen. Tenint en compte que els votants d’ICb i l’Entesa no apostaran pels meus excompanys d’ICV, ni tampoc pel PPC i, encara menys, per CiU; jo crec que aquests vots poden beneficiar UC (Unitat Cubellenca).


Hi ha un altre factor important a considerar i que, de retruc, també pot beneficiar el més votat, i no és cap altre que la participació. Quant més gran sigui l’abstenció, més vots costa obtenir el primer regidor. Per tant, els més petits, que són molts, es quedaran amb la il·lusió d’haver participat i res més, atès que aquest dia tothom fa el balanç positiu dels seus resultats.


Per aclarir aquest ball de sigles i dates, vull fer pública la meva porra tot i saber que un cop més seré criticat per uns i altres, malgrat que això és el que té opinar de manera oberta i per a tothom. Trauran representació PSC, ICV, PPC, UC, CiU i ERC, tot i que aquest últim pels pèls. Tota la resta quedaran fora de la cursa. Aquesta és la meva opinió i la signo.Jordi Coch. Regidor de l’Ajuntament de Cubelles. 2007-2011.

http://elblocdecoch.blogspot.com/