18.3.06

'Catalan show' al Congrés de Diputats
PSC · Iceta lloa Mas i el seu acord amb Zapatero DUEL· Nou cara a cara entre el líder de CiU i Puigcercós pel nou finançament EL PRAT· La sociovergència aeroportuària s'estavella a Madrid abans d'enlairar-se
Ferran Casas
La comissió Constitucional seguia ahir debatent capítols. Després d'aquell primer dia estel·lar amb intervencions de tots els líders, era de nou una jornada de posada de llarg a l'espera de la traca final de dimarts vinent, quan es discutirà el famós preàmbul on consta que el Parlament de Catalunya ha dit que Catalunya és una nació, si bé l'article 1 de l'Estatut diu que és una nacionalitat. Es veia el finançament, assumpte que ha omplert pàgines i pàgines de diaris i que molta gent ha interioritzat en un autèntic triomf d'allò que alguns han definit com l'"economia popular". L'assumpte dels diners, sobre el qual qualsevol entitat es veia amb cor de fer la seva proposta, s'ha mantingut a l'Estatut tal com es va reclamar durant el procés de redacció, tot i que ha estat un dels capítols més grapejats.
L'expectació està molt reduïda a l'àmbit català. De números se'n parla poc i es repeteixen de forma constant els arguments de sempre contraposant autonomia a solidaritat i tal. El que cueja de veres és la darrera genialitat o sortida de to que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va protagonitzar a la sessió de control de dijous al Parlament, quan va criticar el pacte Mas-Zapatero. Potser buscava només asserenar ERC i atansar-la a l'acord o mostrava un particular atac de banyes amb el bambi de l'Espanya plural sols comparable a l'experimentat per Carod i Puigcercós.
El cas és que Maragall la va armar i ara, en el clàssic paper del bomber de la política, a Miquel Iceta li toca arreglar-ho de la forma més elegant i discreta que pot. Ho fa lloant Mas mentre alguns companys seus prenen paciència. Queda clar que el president de la Generalitat està més aviat sol al PSC i el fet que el desautoritzin ja no escandalitza ningú. Diu que els socialistes catalans són "solidaris" amb l'acord que, per ell, millora el finançament del Tinell.
CiU i PSC disfruten de idil·li matinal, però aquest es trenca al migdia quan la federació, enfadada com una mona malgrat les magarrufes d'Iceta, vota no a un principi d'acord al qual dijous a la nit havien arribat Duran i Lleida i Rubalcaba sobre aeroports, singularment el del Prat. La sociovergència aeroportuària s'estavella abans d'enlairar-se.
Per si de cas, tots se les tenen amb Piqué -això és gratis- i ell se les té amb tots, com és habitual. El líder del PP català no es talla un pèl i deixa anar que el finançament pactat "és un xurro". Per això li recorden que potser el seu model o el que promou el seu company, el president balear Jaume Matas, és millor. La comissió esdevé el paradís de les contradiccions després de veure els populars amagant el cap sota l'ala i tothom fent anar el xurro amunt i el xurro avall.
Com fa uns dies a la ràdio, Artur Mas i Joan Puigcercós se les tornen a tenir a compte de com ha quedat el finançament. Es tenen ganes i se'ls nota. Mas no llença papers a Puigcercós, però aquest se sulfura i es regira després que el convergent afirmi haver constatat que l'actitud que el PP té a Espanya contra el PSOE la té a escala catalana Esquerra contra CiU i que l'"espectacle" del tripartit és "histriònic". Puigcercós li retreu haver fet un mal acord anant a la Moncloa "en nom del Parlament català" i haver-se venut barat a Zapatero.
Decebut pel to "inaudit" del republicà i amb una certa prevenció a l'hora de defensar Mas, el diputat d'Unió Josep Sánchez Llibre tira de lema electoral i demana a Puigcercós que deixi "de fer mal a Catalunya" qüestionant l'acord.
Tot plegat enmig d'algunes referències als informes que encarrega el tripartit. Uns i altres fan comentaris divertits i de broma. Tots menys Joan Saura, a qui no es veu gens content. De poc van servir els 17.400 euros de l'ala gastats en un informe per a ell sobre la felicitat als països nòrdics. Ningú podrà posar en dubte que el xou d'ahir a Madrid fos català de soca-rel.
www.avui.cat