29.9.06

Medi Ambient
El Foix queda inclós dins el projecte Xarxa Natura 2000 .

El consistori cubellenc, però, encara no té la confirmació oficial de la Generalitat de Catalunya d'aquesta inclussió
Maria Lluïsa Romero, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cubelles, va manifestar als micròfons de Ràdio Cubelles que "només tenim la confirmació verbal de l'aprovació de les al·legacions presentades a la xarxa Natura 2000". Les declaracions de Romero corroboren les fetes per Jordi Coch, d’ICV, que va assegurar recentment que “el gabinet del conseller de Medi Mabient de la Generalitat, Francesc Baltasar, ens ha confirmat la protecció de la desembocadura del riu Foix”.
El que encara no queda ben clar, però, és l’àmbit d’aquesta protecció, ja que “no tenim la oficialitat per escrit”, segons ha explicat la regidora cubellenca. La regidoria de Medi Ambient ha tractat de conèixer, a través de la plana web de la Generalitat, quin és l’àmbit de protecció aprovat pel govern català, però aquesta encara no queda ben definida per la qual cosa “a l'octubre tindrem entrevista amb Medi Natural perquè ens donin la documentació relativa”. Tot i això, fonts properes a l’entitat ecologista Fauna Cubelles, que també va presentar al·legacions al projecte, han assegurat que la protecció va des de la carretera fins al litoral.
Maria Lluïsa Romero considera que “hem aconseguit preservar una zona molt important del municipi” i destaca la necessitat d’entrevistar-se amb la Generalitat perquè “ens haurem de posar a les seves mans per saber com ho hem de conservar i ens diran què hem de fer, quants animals podem tenir... Tampoc sabem les mesures a prendre i com ho hem d’informar a la ciutadania”.
La Xarxa Natura 2000 és una iniciativa de la Unió Europea que té l’objectiu de protegir els hàbitats naturals al territori de la Unió. En un principi el projecte no contemplava la desembocadura del Foix i és per aquest motiu que el passat 14 de juny totes les forces polítiques municipals van donar el seu suport unànime a la presentació d'al·legacions en un ple extraordinari i urgent a petició dels grups de CiU, ICV, PPC i ERC.

El pont del riu Foix .

L’aprovació de les al·legacions ha fet sorgir dubtes a alguns sectors de la població sobre la incidència que pot tenir en el projecte de construcció del pont de connexió entre el sector Marítim i la Mota de Sant Pere – Clot del Bassó. “Quan es van fer les al·legacions ens vam assegurar que no es perdrien infraestructures”, ha tranquil·litzat la regidora que no vol que es creï la por que tenim la Xarxa i ens podem quedar sense pont.
Precisament, el projecte de construcció d’aquest pont de comunicació entre les dues lleres del riu va “més lent del què esperàvem”, informa Romero que va confirmar que “el passat mes d’agost ens van demanar prendre unes mesures en el projecte, que ja hem traslladat a l’equip redactor, amb qui estem fent un seguiment constant i directe”. La decisió, però, està ara en mans de l’Agència Catalana de l’Aigua, que “està trigant molt en donar el vist-i-plau per iniciar el procés de redacció del projecte executiu”.
www.cubelles.com