4.10.06

Ajuda el planeta, estalvia energia a casa

Marta Aznar (laMalla.net)

Aquesta setmana se celebra la Setmana de l'Energia, una setmana que fa campanya a favor d'estalviar energia per tal de contribuir a no contaminar i fer malbé, més del que ja està, el nostre planeta. Cal que sàpigues que l'energia que fas servir a casa (el gas i l'electricitat) prové, en gran mesura, de combustibles fòssils, és a dir, combustibles que en cremar-se i produir l'energia desprenen CO2, un element químic altament contaminant que provoca l'anomenat efecte hivernacle. Per evitar-ho, només cal canviar alguns hàbits que impliquin consumir menys energia, és a dir reduir les factures de gas i electricitat, cosa que també t'agrairan els pares. Si vols aprendre com pots estalviar energia a casa i, en general, en la teva vida quotidiana, segueix-nos.
10 consells per estalviar en la teva vida quotidiana

1. Si a l'hivern tens fred i a casa tens calefacció o estufes, abans d'apujar-ne la temperatura, prova de posar-te un jersei. No és sostenible estar a casa en ple mes de gener en màniga curta i amb la calefacció funcionant a tot gas. L'Institut Català de l'Energia (ICAEN) recomana mantenir la llar a una temperatura d'uns 20ºC a l'hivern i... portar màniga llarga.
2. El mateix passa a l'estiu. L'estiu és per passar calor, si més no, una mica. Si a casa tens aire condicionat, fes cas de l'ICAEN i no l'abaixis més dels 25ºC. Posa't roba fresca i no intentis convertir casa teva en un iglú i anar tu amb anorac. Com més intentis refredar la cas, més energia gastaràs.
3. Comprova que les finestres tanquen bé i el fred no es col·la per enlloc, a l'hivern. I obre les finestres a banda i banda de la casa perquè l'aire circuli, a l'estiu.
4. A l'hora, juga amb les persianes i les cortines per climatitzar la casa. A l'hivern, aprofita els rajos de sol per escalfar l'estança: apuja la persiana i deixa que entri l'escalforeta. A l'estiu: abaixa les persianes. La foscor dóna sensació de frescor.
5. Apaga la llum quan surtis de les habitacions. Si no hi ha ningú, a qui li serveix que la bombeta estigui encesa??? I ja de pas, demana als pares que posin bombetes de baix consum, que gasten 5 vegades menys energia que les normals i fan la mateixa llum.
6. Si és de dia i a l'estança hi ha finestres, aprofita la llum natural. 7. No tinguis la porta de la nevera oberta si no és per treure'n alguna cosa. El fred surt i la calor de fora entra, i obligues a la nevera a treballar més - o sigui, a consumir més energia - per poder mantenir la temperatura adequada en el seu inetrior.
8. Apaga la televisió, la cadena de música, l'ordinador i qualsevol altre aparell elèctric per l'interruptor d'encès/apagat (on/off). No ho facis per l'opció d'stand by (quan es queda amb la llumeta vermella), perquè l'aparell va consumint energia sense funcionar.
9. Tanca l'aixeta si no fas servir l'aigua, quan et dutxis, et rentis les dents o netegis els plats, no només perquè estalviaràs aigua, sinó perquè així no faràs funcionar l'escalfador o caldera innecessàriament.
10. Ves a l'escola, a casa dels amics, a veure els avis, al futbol, a la natació o allà on vulguis anar, caminant o en transport públic. Potser si que fa mandra de bon matí anar al cole caminant, en metro o bus, carregat amb la motxilla, però pensa que si et duen en cotxe estaràs llançant grans quantitats de CO2 a l'atmosfera, contribuint a esclafar encara més el planeta.Ara posa en pràctica aquests consell i posa el teu granet de sorra en la lluita per conservar el planeta.
Publicat 04/10/2006 - 07:30h
http://www.lamalla.net/

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un gran artículo que enseña como ahorrar energía.