3.11.06

Mas o tripartit

CiU.Els nacionalistes guanyen les eleccions en vots i escons a les quatre circumscripcions però han de pactar amb PSC o ERC si volen evitar el tripartit .
Ciutadans-Els espanyolistes aconsegueixen tres diputats


Marta Lasalas
CiU
ha tornat a guanyar les eleccions, però el tripartit aguanta i suma de nou. Aquest és, ras i curt, l'escenari que deixa la jornada electoral. A partir d'avui hauran de començar les converses entre totes les formacions per constituir el pròxim govern. Si el líder de CiU, Artur Mas, no aconsegueix articular un acord amb el PSC -la famosa sociovergència- o bé amb Esquerra, serà el tripartit qui s'encarregarà de configurar el nou executiu català sota la presidència de José Montilla. Més enllà del repartiment de poder que marca el nou Parlament, la jornada d'ahir va deixar com a trets destacables l'entrada dels espanyolistes del Partit dels Ciutadans a la Ciutadella i la segona participació més baixa registrada en unes eleccions catalanes des de 1980.
Després de protagonitzar una campanya contundent i polèmica, la candidatura d'Artur Mas ha aconseguit guanyar clarament les eleccions en vots i en escons a les quatre circumscripcions catalanes -inclosa la ciutat de Barcelona-. CiU s'ha situat a 11 escons del seu principal rival, el PSC, que ha perdut 5 diputats a mans d'ICV i el Partit dels Ciutadans. Però amb això no n'hi ha prou. Mas s'haurà d'arremangar i obrir converses si pretén presidir el govern. Ara per ara, les possibilitats per als nacionalistes són dues: PSC i ERC.
Les converses de la federació amb el PSC comptaran amb el suport del PSOE, ja que José Luis Rodríguez Zapatero ha fet evident els últims mesos la seva inclinació per la sociovergència. Per evitar suspicàcies en aquest sentit, el secretari d'organització del PSOE, José Blanco, es va afanyar ahir a assegurar que respectaran les decisions del PSC. De moment, Montilla ha deixat clar que la seva prioritat és el tripartit i ahir mateix des del carrer Nicaragua van començar els contactes amb ERC. No obstant, amb la pèrdua de cinc escons, el PSC apareix com la força més perjudicada per aquests tres anys de govern i se situa no només per sota dels resultats obtinguts per Pasqual Maragall, sinó també per sota dels de Raimon Obiols. Això perjudica la seva posició a l'hora de negociar. Especialment tenint en compte que el repte de Montilla és aconseguir una estabilitat que el tripartit no ha pogut consolidar en bona part per les condicions de feblesa amb què el PSC va afrontar el Pacte del Tinell.
ERC serà l'altre flanc de converses de CiU. Els republicans, tot i la pèrdua de dos diputats, han aconseguit consolidar l'important increment d'escons que van experimentar fa tres anys. El secretari general, Joan Puigcercós, ha deixat clar que l'escenari de pactes està obert i en dues direccions, una en clau nacionalista -és a dir, amb CiU- i una d'esquerres -tripartit-. En aquest sentit, però, fonts republicanes assenyalaven que, després d'aquests 15 dies de campanya, el president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, no té una particular inclinació pel pacte amb els nacionalistes.
Qui només pot comptar amb el tripartit per mantenir-se al govern és ICV-EUiA. Això no obstant, els ecosocialistes han aconseguit esgarrapar tres diputats al PSC. Amb aquest moviment, el tripartit suma 72 diputats, quatre per sobre de la majoria absoluta.
El PP de Josep Piqué ha perdut un escó en benefici del Partit dels Ciutadans i, tal com està configurada la cambra, no sembla que estigui cridat a un particular protagonisme.
Des de 1992 no s'havia registrat a Catalunya una afluència a les urnes tan baixa com la que ahir es va viure. Només el 54,87% de participació que es va registrar aquell any va ser més baix que el 56,76% d'electors que han decidit acudir a les urnes aquesta jornada de difunts.

Parlament 2006
www.avui.cat