22.2.07

Penedès.
El número 2 d'Iniciativa per Cubelles força unes primàries per ser alcaldable.
Xavier Grau ha demanat la votació de l'assemblea després que l'executiva apostés per Pilar González
MÍRIAM DE LAMO.
Cubelles

Els militants d'Iniciativa per Cubelles (ICB) hauran d'escollir alcaldable per a les eleccions municipals del maig entre els regidors Pilar González i Xavier Grau, que aspiren a encapçalar la llista del grup independent. Segons el secretari general de la formació, Joan Amorós, l'executiva d'ICB volia repetir la candidatura del 2003, amb Pilar González com a cap de llista. Va ser, no obstant això, el regidor i número dos del grup, Xavier Grau, qui va demanar que s'obri un debat per decidir qui serà l'alcaldable del grup polític. Grau diu que acceptarà el que proposi l'assemblea, però no amaga les seves aspiracions com a alcaldable.

Xavier Grau assegura que ha demanat la creació d'una «comissió representativa» dels membres d'Iniciativa per Cubelles per decidir qui encapçalarà la candidatura en les municipals. El regidor sosté que la proposta de l'executiva de repetir candidatura, amb Pilar González com a alcaldable i ell mateix com a número dos, «no era compartida pel gros del grup». «No és una qüestió
personal», aclareix Grau, que desaprova «el procediment» de la proposta, perquè «mai no s'havia fet d'aquesta manera, sempre s'ha consultat a tothom» abans de decidir qui encapçalarà la llista.

Xavier Grau destaca també el fet que Pilar González «no va manifestar la seva voluntat de continuar» en una reunió mantinguda al final de gener i, en canvi, l'executiva la va proposar per repetir. Aquesta situació ha provocat «inquietud» en el partit, segons Grau. «Jo en seria el relleu natural», diu el número dos del partit, en referència a la «no-disponibilitat» que, segons ell, va mostrar González a l'hora d'encapçalar la llista. El regidor també recorda que el 1999, ICB va organitzar una comissió sense necessitat de celebrar primàries, i el 2003 es va formar la comissió i, després, es van celebrar unes primàries per designar el candidat, que finalment va ser Pilar González.

El regidor assegura que, si la majoria del partit arriba a un acord amb la comissió encarregada de pactar la llista electoral, no serà necessari celebrar primàries internes, però s'haurà fet el debat previ, que Grau considera necessari.

L'actual número u del partit, Pilar González, reconeix que ella està disposada i animada a tornar a encapçalar la candidatura de la formació independent, amb l'objectiu de «tirar endavant el projecte d'ICB, nascut el 1995», independentment del que digués en l'assemblea del gener. La regidora, però, no vol opinar sobre la decisió de Xavier Grau de competir directament amb ella per aspirar al primer lloc de la llista. Pilar González va ser cap de llista d'ICB el 2003 després de l'escissió que es va produir al grup d'ICV a Cubelles, encapçalat per Mònica Miquel, amb la qual havien compartit llista tant Pilar González com Xavier Grau. Precisament, amb aquesta situació Xavier Grau va ocupar el número dos de la llista.

El secretari general d'ICB, Joan Amorós, assegura que en l'última assemblea del partit, celebrada el 10 de febrer, «Xavier Grau no va expressar que volgués les primàries per presentar-s'hi; va dir que s'havien de fer perquè hi hagués un debat intern al partit». Amorós recorda que a més de Pilar González i Xavier Grau, hi podria haver «més persones que es presentin al procés de primàries» amb la mateixa legitimitat que els dos regidors. De tota manera, el secretari general del partit reconeix que la proposta de l'executiva era repetir el «cartell electoral» del 2003, és a dir, que Pilar González tornés a ser la número u de la candidatura independent de Cubelles a les pròximes eleccions municipals, i que Grau repetís com a número dos.

UN COMITÈ DE MILITANTS
Ara, la decisió sobre la conveniència d'organitzar unes eleccions primàries quedarà en mans d'un comitè format per tres o quatre persones, militants d'ICB, que hauran d'analitzar la situació interna del partit i decidir si és necessari convocar un procés participatiu per decidir quin cap de llista tindrà el partit. Precisament, Joan Amorós és una de les persones que es podrien integrar en aquest grup. Amorós reconeix que el seu partit haurà «d'espavilar-se» per escollir alcaldable, tenint en compte el poc temps que queda per presentar candidatura i començar la campanya, però confia a tornar a reunir-se amb la direcció de la formació un cop passats els actes de carnaval.En el cas que el comitè que ha de valorar la situació del partit consideri que hi ha el consens necessari sobre el futur alcaldable, es podria passar per alt el tràmit de les primàries, però si la divisió interna és clara, i els militants d'ICB hauran de decidir.
www.vilaweb.cat