10.6.07

15ENA MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA us podeu descarregar el programa!!!

portada programa
el programa

Un any més, Drac Màgic està organitzant la Mostra Internacional de films de dones de Barcelona que aquest any celebrarà el seu 15è aniversari.
La Mostra ofereix una selecció dels millors films documentals i de ficció de producció recent, amb 64 pel·lícules moltes d’elles no estrenades al nostre país, que tenen un interès especial des del punt de vista de la creació cinematogràfica femenina i per la contribució al debat sobre la situació de les dones al món actual.

Aquest any hem ampliat les projeccions que a part de la Filmoteca de Catalunya també es podran veure l’Espai Francesca Bonnemaison.

Més enllà de les projeccions, com cada any la Mostra convida a reflexionar i debatre sobre el cinema fet per dones. S’han programat activitats paral·leles a diferents punts de la ciutat amb presència de realitzadores i altres professionals del món de l’audiovisual. Comptarem amb més de 30 realitzadores i col·laboradores presents durant els dies de la Mostra.

La XV Mostra fa un homenatge a la realitzadora Mercè Vilaret (1943-1993) figura capdal de la història de la televisió a Catalunya, amb la projecció d’alguns dels seus programes i documentals més significatius. El programa, comissariat per la realitzadora de TV3 Mercè Carbonell, es completarà amb dues taules rodones, una d’elles moderada per Mònica Terribes, i amb una publicació sobre la seva figura.A les taules rodones hi participaran professionals que van treballar amb Mercè Vilaret i que hi van tenir un vincle especial, com Lluís Maria Güell, Sergi Schaff, Marisa Paredes i Josefina Molina.

Vera Neubauer: l’experimentació en l’animació
La Mostra ofereix aquest any l’oportunitat de conèixer Vera Neubauer, una de les realitzadores més destacades del gènere d’animació a l’actualitat, amb els seus títols més significatius des dels anys 70 fins l’actualitat. Realitzadora que ja ha estat present a diversos festivals (Animac i Sitges) de forma puntual, ara podem seguir part del seu camí i evolució al llarg dels últims 30 anys.Comptarem amb la seva presència el dilluns 11 de juny.

Convidem a 3 realitzadores palestines a mostrar, a través d’una selecció documental, com és el dia a dia i la feina com a cineastes en un país ocupat. I com desenvolupen la seva activitat a l’organització Shashat, que promou el cinema dels Territoris Plaestins, amb un festival que ha d’itinerar constantment a causa de la guerra.El programa, titulat Palestina: diaris del setge, inclou dues sessions on es podrà parlar sobre conflicte amb la participació del grup de dones feministes i antimilitaristes, Dones per dones, una de els plataformes més actives en la reflexió sobre el paper de les dones en les guerres.

Memòria de la Mostra
Per celebrar el 15è aniversari, oferim la possibilitat de veure alguns dels films més emblemàtics de les Mostres anteriors. Hem recuperat pel·lícules que s’han convertit en referents de la crítica i el pensament feministes.
Dins de Panorama de Ficcions, recuperem Yes, la darrera pel·lícula de Sally Potter. Realitzadora d’ Orlando entre d’altres films, sorprèn en aquesta ocasió per la versificació dels diàlegs.

Aquest any, la Mostra ofereix l’oportunitat de veure Pleasant Moments, l’última pel·lícula de Vera Chytilová, autora de Las Margaritas, l’obra més important del nou cinema txec dels anys 60.

En l’apartat de les Clàssiques de la Mostra, s’estrenaran Tarachime i Prater, els últims films documentals de Naomi Kawase i Ulrike Ottinger respectivament. Les dues realitzadores fan un viatge pels sediments del temps, biogràfic en el cas de Kawase, i col·lectiu en el cas d’Ottinger, que ens transporta al mític parc d’atraccions vienès.

Dins del Panorama de Documentals, estrenem el documental Judith Butler, philosophe en haut genre, de Paule Zajdermann. Una aproximació a la figura de la filòsofa, que el públic tindrà ocasió de conèixer de primera mà en el seminari que tindrà lloc a Barcelona el 6 de juny, organitzat per l’ UB, l’UAB, l’Espai Francesca Bonnemaison i el Macba.

En aquesta ocasió, destaquem tres documentals que fan evident la necessària rescriptura de la història partint de les veus i les experiències que habitualment ocupen un lloc subsidiari en els discursos hegemònics.

- Diàleg entre absents, d’Helena Sánchez Bel i Lala Gomà, realitzadora que va rebre el Premi Nacional d’Audiovisual 2006, atorgat per la Generalitat. Les autores presentaran aquest documental encara no estrenat.
-Reyita, que fa un recorregut per la història de Cuba des de l’esclavisme fins a l’actualitat a través de la vida d’una dona. Presentaran el film Olivia Acosta i Elena Ortega, realitzadores del film.- Resistència. Una crònica de la lluita obrera més llarga d’Europa en una metal·lúrgica d’Astúries que pretenia acomiadar 232 treballadors. Amb la presència de la seva realitzadora, Lucinda Torre.
Hem volgut retre un petit homenatge a la cineasta Danièle Huillet poc després de la seva mort, amb la projecció d’ Une visite au Louvre, revisió radical del significat artístic del cinema.
I dins de la secció dedicada a les Pioneres, recuperem Honor among Lovers un film de Dorothy Arzner del 1931 i redescubrim a Kinuyo Tanaka, més coneguda per la seva faceta d’actriu. Tot i que el film que es projecta, Koibumi, és del 1953, és una de les primeres pel·lícules dirigides per una dona en aquell país.

Utopies reversibles és el títol que en aquesta edició porta la secció anual coordinada per Montse Romani i Virginia Villaplana. Un apropament al videoassaig en l’era digital a través d’una selecció d’obres que obre noves vies d’interpretació de fenòmens com la globalització del treball i de les noves tecnologies.

Com cada any la Mostra ofereix una selecció de films internacionals que permet descobrir realitzadores poc conegudes o escassament difoses pels circuits cinematogràfics comercials, però que són el reflex dels actuals corrents de la ficció cinematogràfica. Destaquem especialment Comme l’ombra, de Marina Spada, Fris levegö, d’Agnes Kocsis i Tick Tock Lullaby, de Lisa Gornick.

Presentem Un beau matin…, una pel·lícula destinada al públic infantil i d’interès per a totes les edats, basada en la música de Prokofiev i amb fragments dels contes de Pere i el Llop i Romeo i Julieta. Una sessió especial en què una contacontes posarà veu en directe al film.

Aquest any, El vídeo del minut un projecte creat per la Mostra ja fa més de 10 anys, al qual s’ han adherit els festivals de films dones de l’estat espanyol, Trama, i el Festival Films de Femmes de Créteil, té aquest any una convidada molt especial. Rosa Vergés es farà càrrec de la secció, en la qual també participarà amb una creació pròpia.

Com cada any Cortos en femenino presenta una selecció de feta per Trama, de curts de l’estat espanyol.

La Mostra comença i acaba amb una sessió a l’aire lliure amb dos films emblemàtics en la història del feminisme.

La Inauguració a la Plaça de la Virreina el divendres 8 de juny a les 22,30h amb “The Life and Times of Rosie the Riveter” de Connie Field.

I la Cloenda al Pati de l’Espai Francesca Bonnemaison el diumenge 17 a les 21:30h amb “Born in Flames”, de Lizzie Borden.