18.9.07

Alcaldia
L'Ajuntament acorda la delegació a la Diputació de Barcelona de la gestió i recaptació dels tributs municipals
El Ple va aprovar la dissolució de mutu acord del contracte de recaptació amb l'empresa del Sr. Molina perquè espera estalviar 300.000 € amb el canvi de gestió

El Ple de l'Ajuntament de Cubelles va aprovar en la sessió plenària ordinària del 17 de setembre la dissolució de mutu acord del contracte existent des de l'any 1982 amb el recaptador, Joaquim Molina. El punt, que només va comptar amb les abstencions del PPC, era un requisit previ per a poder delegar a la Diputació de Barcelona les funcions de gestió i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic, que també es va aprovar en la mateixa sessió.

El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, va qualificar l’acord com "un dels punts claus del pacte de govern", alhora que recordava que el consistori cubellenc "estalviarà a l'entorn de 300.000 € anuals per la recaptació dels impostos" . La Diputació de Barcelona ingressa un 1,75% dels impostos que recapta, mentre que l'actual empresa cobrava una mica més del 3%. A més, el regidor d’Hisenda va destacar que "entre tots, hem aconseguit estalviar el que s’anunciava com a una indemnització milionària", en referència a l’extinció de mutu acord del contracte amb l’actual recaptador.

Maria Lluïsa Romero, Alcaldessa de Cubelles, va resumir la vinculació entre el Sr. Molina i l’Ajuntament de Cubelles, que es remunta a l’any 1982. A l’octubre de 2006 es va aprovar una moció presentada pels grups del PSC, ERC i ICV en què es proposava traspassar la recaptació a la Diputació, mentre que sobre la mesa hi havia una proposta per ampliar el contracte, que acabava el 2009, fins l’any 2018. Finalment, el passat 10 d’agost es va arribar a un acord amb el recaptador que va acceptar la resolució del contracte que el lligava amb el consistori cubellenc. Aquest era un requisit indispensable per la Diputació de Barcelona abans d’acceptar la delegació de les funcions de gestió i recaptació. Romero va anunciar que a la Diputació se li traspassen "els tributs que ja tenia delegats el Sr. Molina", als que se suma la recaptació de les multes de trànsit, que garantirà "el cobrament fora del municipi". En el cas de les multes, la Diputació ingressarà un 8% en període voluntari i un 30% en executiva.

La delegació a la Diputació és per dos anys, prorrogables anualment. L’Alcaldessa va anunciar que "la Diputació té la intenció d’acceptar la delegació en el seu plenari d’octubre", alhora que informava que l’organisme provincial "ja ha llogat un local a la plaça de la Font per a instal·lar l’Oficina de Recaptació".

Tots els grups del govern van defensar tant la resolució del contracte com el traspàs a la Diputació. Joan A. Rodríguez (ERC) va qualificar la decisió com "un canvi que porta a fer justícia" i va mostrar-se a favor de la proposta d’ICV de crear una comissió tècnica i una política per seguir el traspàs a la Diputació. Per la seva banda, Joan Albet (CiU) va destacar que "el Sr. Molina ingressava el 96% dels rebuts que li passava l’Ajuntament" i que ara que ha acceptat la resolució "la millor opció és la Diputació, que a més ens permet estalviar prop de 300.000 € a l’any, la qual cosa és bo per al municipi".

Els grups de l’oposició es van mostrar majoritàriament a favor tant de la resolució del contracte com del traspàs de la gestió i la recaptació dels impostos i les multes a la Diputació. Anna Martínez (EC-FIC) va anunciar el seu vot favorable, tot i que va dir que "el resultat està per veure". Josep Lluís Comas (ICb) considera que "fer el traspàs a la Diputació ens dóna molts avantatges" i es va mostrar a favor de la resolució del contracte amb l’actual recaptador, "especialment si ho accepta de mutu acord".

Joana Navarrete (PPC) va anunciar l’abstenció del seu grup "per coherència amb la nostra postura la passada legislatura", i va aprofitar per criticar "el canvi de criteri d’alguns grups". La regidora popular, a més, va llençar la pregunta sobre si "l’any 2008 seguirem pagant a l’empresa del Sr. Molina?", a la qual cosa Xavier Grau li va respondre que "si cobra alguna cosa després de l’1 de gener serà sempre per feines fetes abans del 31 de desembre". Finalment, Mònica Miquel (ICV) també va mostrar el seu suport a la proposta del govern, tot i que va demanar "la creació d’una comissió tècnica i una política que coordini el traspàs a la Diputació". En aquest sentit, la regidora ecosocialista considera la participació de tots molt important perquè "ens juguem el futur de la recaptació de Cubelles i que tothom pagui!!". Miquel també va demanar que la "tresorera habilitada es mantingui al càrrec fins que es completi el traspàs a la Diputació".
Departament de Comunicació/Ràdio Cubelles
Dimarts, 18-09-2007