27.9.07

Promoció Cultural i Festes i Tradicions

Cubelles s'adhereix a l'onzena edició del Correllengua
El Consistori aportarà 600 € per donar suport a les entitats municipals que organitzen els actes de Cubelles

L'Ajuntament de Cubelles va aprovar concedir un ajut de 600 € a les entitats i grups del municipi que s'encarreguen de la organització de l'onzena edició del Correllengua. Aquest moviment es va crear per a defensar l'ús de la llengua catalana davant de la progressiva disminució de l'ús que s'està evidenciant.

A Cubelles, el nucli local de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana ha organitzat un seguit d'actes per als propers dies 28 i 29 de setembre.

El divendres 28 de setembre, a les 7 de la tarda a la sala de conferències del Centre Social, el jove Èric Bertran presentarà els seus llibres L'institut de la vergonya i Èric i l'Exèrcit del Fènix.

Dissabte 29 de setembre, els actes centrals de l'arribada de la Flama del Correllengua'07 i la lectura del manifest, començaran a 2/4 de 8 del vespre, a la plaça del Castell. Seguidament hi haurà l'actuació del cantautor cubellenc Joan Salvador i es clouran els actes amb l'actuació dels Diables i Timbalers de Cubelles.

El Correllengua
El Correllengua és una iniciativa a favor de la nostra llengua i cultura sorgida de la societat civil catalana. És una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l'ús social de la llengua en tots els àmbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada i en positiu.

Sorgeix l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirada en la Korrika del País Basc. El 1995 es comença a fer al País Valencià i a partir del 1997 la Coordinadora d'Associacions per a la Defensa de la Llengua (CAL) agafa el compromís de portar-lo a la resta dels territoris de parla catalana.
El Correllengua es vertebra amb el pas de la flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua, i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts,... amb l'objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, així com d’'implicar tothom en la defensa de la llengua catalana

El Correllengua s’estructura en quatre columnes que reten homenatge a quatre persones destacades pel seu compromís amb la llengua i cultura catalana. El darrer any vàren dur el nom de: Jesús Moncada, Ovidi Montllor, Guillem d’Efak i Avel·lí Artís Gener “Tísner”.

El Correllengua és la iniciativa per la llengua que anualment mou més persones arreu del país; prova d'això ho és l'èxit de participació de l'any passat, que va mobilitzar més de 300.000 persones, celebrant-se més de mig miler d'actes arreu del país.

Des de fa 7 anys la cloenda del Correllengua es fa a Perpinyà, coincidint amb la signatura del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembe de 1659, pel qual s’imposava a Catalunya una greu divisió i fractura territorial. Aquesta cita –ineludible en el calendari nacional– creix cada any en participació i mobilització i esdevé un clam per la recuperació dels lligams històrics entre el nord i el sud de la nostra nació. Dins dels actes d'aquest dia hi ha la manifestació i el Festival Rellamp.

www.cubelles.com