11.11.07

Urbanisme i Planejament


Èxit de participació en l'Audiència Pública del projecte del pont sobre el riu Foix
El projecte es proposarà a aprovació en el Ple extraordinari del 12 de novembre.
Èxit de convocatòria de l’Audiència Pública que presentava el projecte del pont sobre el riu Foix el passat divendres. L’acte va estar presidit per l’alcaldessa de Cubelles, Ma Lluïsa Romero, i comptava amb la ponència del primer tinent d’alcalde, Joan Albet; el segon tinent d’alcalde, Joan Serra; l’arquitecta municipal, Marga Pomares; i el redactor del projecte, Àlex Marín. L’audiència va ser moderada per Inés Moreno, cap de l’Oficina de Participació i Informació Ciutadana.

El cinema Mediterrani es va omplir de gom a gom per acollir un públic que va escoltar amb atenció les explicacions tècniques de l’arquitecta municipal i del redactor del projecte.

Inés Moreno, tècnica de l’OPIC, va iniciar la sessió explicant en què consistiria la jornada i com s’estructuraria. L’audiència es va dividir en tres blocs de 30 minuts. Al primer hi van intervenir l’arquitecta municipal, Marga Pomares; i el redactor del projecte, Àlex Marín.

Marga Pomares va realitzar una exposició explicant els antecedents del projecte, les consideracions fetes i la cronologia dels tràmits realitzats per l’Ajuntament des que la primavera del 2005 s’iniciava el projecte. Pomares justificava "la ubicació del pont pels carrers Lleida i Pompeu Fabra" al considerar que "l’afectació visual serà menor i tècnicament és més sotenible".

L’arquitecta va finalitzar la seva exposició explicant els terminis a seguir, que passen, en primer lloc, per l’aprovació del projecte en el Ple del proper dilluns al vespre. I en segon lloc, amb l'aprovació dels plecs per licitar l’obra i no perdre les subvencions que atorgarà la Generalitat. A continuació hi haurà un període d'entre dos o tres mesos en els quals s’haurà d’adjudicar les obres a través d’un concurs públic i un cop adjudicades començaran les obres de construcció que s’estimen en no més de mig any.

Després va ser el torn d’Àlex Marín, enginyer de ponts i camins encarregat de la redacció del projecte del pont sobre el riu Foix. Marín va explicar que "el tipus de pont i la seva ubicació implica la construcció d’una rotonda al carrer Pla de Sant Pere"; i que "el projecte presentava una sèrie de condicionants que suposen haver de construir un pont alt que permeti el pas natural de l’aigua amb una inclinació que no superi el límit permès del 8% per facilitar el pas a persones de mobilitat reduïda".
Pel que fa a les fonamentacions, al haver de situar el pont en uns terrenys tous, implicarà la col•locació de 10 pilons a cada pilar enterrats a 10m de profunditat per mantenir l’estabilitat i la mínima afectació amb el pas de l’aigua, el que s’anomena tècnicament un pont hidrodinàmic.

La intervenció d’Àlex Marín va cloure el primer bloc de 30 minuts i tot seguit es va donar pas a les intervencions del públic assistent. Cada persona que participava havia d’identificar-se amb el seu nom i si representava a algun col•lectiu. Tot seguit tenia un màxim de 3 minuts per formular les seves preguntes.

Les qüestions més repetides van ser les afectacions que tindria la construcció del pont al c/ lleida, el per què de la urgència de l’aprovació del projecte i els possibles problemes de trànsit que es puguin ocasionar. Moltes intervencions feien al•lusió a l’alternativa de projectar el pont a l’alçada del c/ 11 de setembre i si la urgència del projecte responia a algun tipus d’interès personal.

Un cop tothom qui va voler va formular els seus dubtes o queixes, va donar inici el tercer bloc, on els responsables polítics encapçalats per l’alcaldessa, Ma Lluïsa Romero, donaven resposta a les preguntes dels ciutadans.

El segon tinent d’alcalde, Joan Serra, destacava que "la urgència del projecte respon a la mateixa necessitat de tirar-lo endavant i que no té cap interès personal en la ubicació al C/ Lleida".

L'Alcaldessa, Ma Lluïsa Romero incidia, per la seva banda, en què "no hi ha interessos propis en la ubicació del pont", que "la construcció del pont és una necessitat", i que "la seva obligació és mantenir el compromís amb els ciutadans". Romero recordava "la importància de no perdre les subvencions que s’han hagut d’anar prorrogant degut a que el projecte del pont estava aturat".

Romero va afirmar que "hi ha pressupost per tirar endavant el projecte sumant, a més, el més de mig milió d’euros de subvenció". Afegia que "és lògic que els veïns es sentin inquiets"; però que "aquest projecte és una necessitat".

Finalment, l’arquitecta municipal, Marga Pomares, va respondre a les preguntes més tècniques que havia formulat algun dels assistents. Va afirmar que "es tindria en consideració la ubicació d’un carril bici ja que el projecte ho permet", que "el carrer Lleida es mantindria amb un únic sentit de circulació"; i que "el projecte està en exposició pública pel que qualsevol ciutadà que així ho decideixi, pot demanar de consultar-lo".

El proper pas serà la proposta d'aprovació del projecte que tindrà lloc el proper dilluns 12 de novembre en el Ple municipal extraordinari.

www.cubelles.com