10.3.08

CRÒNICA DE CATALUNYA

El PSC es dispara, Esquerra s'enfonsa i CiU millora la posició

LUIS Mauri

Espanya, sense Catalunya, tindria un Govern del PP durant els pròxims quatre anys. Amb el dilema Zapatero o Rajoy com a bandera electoral, els socialistes catalans s'han alçat amb el millor resultat electoral de la seva història, només igualat en els comicis de 1982, els que van brindar al socialista Felipe González la seva primera majoria absoluta.
Amb 25 diputats, quatre més que el 2004, el PSC es converteix en el principal pilar de la segona victòria electoral de Zapatero. Si en la legislatura acabada 15 dels 16 escons en què els socialistes avantatjaven als conservadors procedien de Catalunya, en el nou mandat l'avantatge socialista a Catalunya puja a 17, mentre que la general es manté en 16.
La fortíssima marea bipolar ha enfonsat ERC amb el mateix ímpetu amb què ha fet pujar els socialistes catalans. Els republicans perden cinc dels vuit diputats que tenien i perdran també el grup parlamentari. Esquerra, amb ICV-EUiA, que perd un dels seus dos escons, és la gran perjudicada de la jornada electoral a Catalunya. Les dues formacions han patit en les seves carns la crida del PSC al vot útil per frenar el PP.
Convergència i Unió ha aconseguit resistir els embats de la polarització. Els nacionalistes obtenen 11 escons, un més que el 2004. És una collita de mínims tenint en compte els resultats tradicionals de CiU, superiors a aquest, però en principi donarà opció als nacionalistes a participar en la negociació de possibles pactes amb el nou Govern de Zapatero.

més informació a El PSC es dispara, Esquerra s'enfonsa i Convergència i Unió millora la posició

www.elperiodico.cat