11.7.08


Falcons pelegrins aniden a la Tèrmica

Font: Ràdio Cubelles


Fa uns mesos els mitjans de Comunicació es feien ressò que un falcó pelegrí havia traslladat el seu niu del campanar de Sant Bartomeu de la Sagrada família de Barcelona a la central tèrmica de Cubelles. Tècnics del Departament d’Agricultura, Alimentació, i Acció Rural van informar a l’Ajuntament de Cubelles i a la central tèrmica que el falcó havia trobat parella i que volava al voltant de la tèrmica, i van demanar permís per instal·lar una caixa niu perquè nidessin, i el resultat ha estat el naixement aquesta setmana de tres cries.
El falcó pelegrí mascle, se la pogut identificar per l’anella identificadora que se li va col·locar al néixer, i se sap que pertany a una família de falcons pelegrins que forma part de programa del Pla de reintroducció d’aquesta espècie iniciada al 2005.
Tot i que hi ha vàries espècies, el falcó pelegrí és el més representatiu i famós. Presenta una àmplia distribució i és l'espècie més utilitzada en falconeria. Disposen d’ales fines i força accentuades que els permeten assolir velocitats extremadament elevades.
Està especialitzat en la caça d'ocells, que captura mitjançant un ràpid vol en picat. Les seves preses solen ser aus, de grandària variable ja que cacen des de coloms fins a ànecs però sempre preses en vol, pel contrari el falcó segurament s'estavellaria contra el terra.
Quan es llencen en picat amb les ales gairebé plegades poden arribar als 300 quilòmetres per hora, el que el converteix en l’animal més veloç del planeta. Després, clava les potents urpes sobre la presa, o simplement la colpeja sense clavar.
El falcó és un au rapaç de dimensions mitjanes, d’uns 40 cms de llarg i gairebé d’un metre d’envergadura. El mascle pesa entre 500 i 800 grams; les femelles, que solen ser més grans pesen entre 900 i 1200 grams.
És un au que s'ha adaptat a la vida en grans ciutats, com ho demostra que el falcó que s’ha instal·lat a la tèrmica prové de la Sagrada Família de Barcelona. Precisament Barcelona compta des de 1999 amb un projecte per a reintroduir el falcó pelegrí a la zona urbana per a controlar la població de coloms en aquesta ciutat.