10.10.05

L'OPINIÓ D'ICb
www.cubelles.ca
DEBAT OBERT SOBRE EL PAS PEL RIU FOIX
El ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar en la sessió plenària de setembre, la construcció d’un pont de connexió dels dos marges del riu Foix a l’alçada de la desembocadura, que enllaçaria els carrers Lleida i Pompeu Fabra.
ICb també va votar-hi a favor, tot i considerar-lo agressiu pel medi ambient i que no resol prou bé la connexió amb els carrers previstos, ni en la trama urbana significa una connexió adequada amb les grans vies de circulació del municipi, sinó un enllaç a l’àrea interior d’un altre sector urbà que també té problemes similars de circulació i connexió, i els té també quan el Riu Foix baixa ple.
Per ara és la única proposta existent per garantir la comunicació i els accessos dels veïns a la Mota de Sant Pere i Clot del Bassó i per nosaltres, aquesta zona no pot ser de cap manera considerada com una urbanització més o menys perifèrica, sinó com una part més de la nostra Vila. Més si tenim en compte que diversos dels serveis a la comunitat estan ubicats en ella: Poliesportiu, Sala multiusos, IES, Deixalleria,... Per això hem votat per què es doni solució a possibles problemes d’aïllament.
Ara bé, no ens equivoquem, l’autèntica barrera per a aquesta connectivitat i per a altres, és la via del ferrocarril, que en el nostre terme solament està creuada per damunt en el pont entre la Tèrmica i la zona industrial, prop de Cunit i lluny de la centralitat urbana. La resta són passos inferiors construïts aprofitant passos de torrents i del Riu Foix i, es clar, la culpa s’adjudica al Riu Foix, que ja hi era molt abans de nosaltres i que en el nostre creixement no hem tingut mai en compte fins que de tant en tant ens ho recorda amb riuades que encara sempre ens agafen per sorpresa, com si no el coneguéssim, tot i les advertències dels avis de Cubelles.
La solució ideal creiem que està en un pas sobre la via en zona intermèdia als més de 3 Km. de distància entre els que tenim ara, i per això més a prop de la trama urbana central. I vetllarem perquè així es contempli quan s’urbanitzi la zona de La Pallissa, al marge dret del Foix entre la carretera i la via, potser per on ja abans es salvava la via per anar al Clot del Bassó, que molts cubellencs encara recorden amb el nom de “La Garita”.
Com també caldrà ordenar el propi marge dret del Foix i aquesta és una assignatura pendent, ja que no cal esperar al projecte de pla parcial per impulsar a curt termini un vial de passeig fluvial a l’altra banda del que hi ha ara que marqui el riu en el seu pas urbà i faci dels seus dos marges un lloc de passeig i de connexió urbana. Aquest pas, alhora que dona dues opcions per a vorejar el Riu per anar del Centre urbà als sectors costaners, pot resoldre en part (si s’esmenen errors en anteriors vials) el problema de les riuades.
A més, si s’ordena amb una rotonda de circumval·lació en el seu enllaç amb la Carretera comarcal, just passat el pont del Riu, on hi ha el Garden, tot plegat regula el pas del trànsit de la C-31 per la zona urbana que, al quedar estesa fins a aquesta rotonda permet recuperar el pont de la carretera com a urbà i regular-hi els espais necessaris per al pas dels vianants, els qual també tenen així una alternativa de pas que superi el possible problema de la inundació del pas per sota la C-31.
A ICb aquesta opció ens sembla molt menys agressiva, però també molt més útil a la curta, donat que creiem que resol millor molts dels problemes pendents (com ho és el pas de la C-31 pel traçat urbà de Cubelles, que la proposta solament resol en part)
Per això proposem obrir un debat ciutadà sobre les alternatives possibles i sobre quina pot ser més beneficiosa per Cubelles. Parlem-ne! I demanem al nostre Ajuntament que estudiï altres solucions possibles i s’aposti per donar prioritat a la que sembli millor.
Obert un debat ciutadà, entre les alternatives diverses ICb defensarem aquella que signifiqui la millor relació cost / benefici per a la comunitat. I ho tenim molt clar: per a ICb quan ens referim a la comunitat estem parlant del conjunt dels ciutadans de Cubelles. I estem parlant del nostre futur col·lectiu.
PER MÉS INFORMACIÓ VISITA LA WEB d'ICb a www.cubelles.ca