29.11.05

STOPENDESA INFORMA
No més Tèrmiques a Cubelles

http://energia.greenpeace.es/info.shtml
COMUNICAT DE PREMSA
22 de novembre de 2005

Presentat un estudi sense precedents sobre el potencial de les energies renovables CATALUNYA PODRIA ABASTIR AMB ENERGIES RENOVABLES 18 VEGADES TOTA LA SEVA DEMANDA D'ELECTRICITAT
El major recurs energètic de Catalunya és el sol: només amb energia solar termoelèctrica es podria satisfer 2 vegades la demanda elèctrica peninsular el 2050.
A la llum d'aquest potencial, Greenpeace demana al Govern tripartit que refaci el Pla de l'Energia de Catalunya i aposti de debò per les energies netes
La capacitat de generació d'electricitat amb fonts renovables en el territori català equival a 18 vegades la seva demanda d'electricitat projectada el 2050. Aquesta és la principal conclusió relativa a Catalunya de l'estudi “Renovables 2050: un informe sobre el potencial de les energies renovables a l'Espanya peninsular”, presentat avui per Greenpeace. Solament considerant el seu potencial en energia solar termoelèctrica podria satisfer 2 vegades la demanda elèctrica de tota l'Espanya peninsular.
La capacitat de generació renovable és tan elevada que es podria plantejar fins i tot la possibilitat teòrica de cobrir totes les demandes d'energia de Catalunya, no només elèctrica, donat que equival a més de 3,75 vegades la seva demanda d'energia total projectada el 2050.
A la llum de les dades de l'informe, Greenpeace demana al Govern tripartit que retiri el Pla de l'Energia de Catalunya que va aprovar l'octubre i en faci un de nou apostant de debò per les energies netes, el potencial de les quals demostra que és possible pensar en una Catalunya 100% Renovable. Greenpeace i altres organitzacions socials van manifestar el seu desencantament amb el Pla de l'Energia del tripartit puix que aquest Pla no suposa de cap manera una aposta per un model energètic sostenible basat en l'eficiència i les renovables, ans al contrari, fins i tot planteja l'allargament de vida de les centrals nuclears catalanes.
“Catalunya és una comunitat rica en energies renovables, que són la forma més segura i neta de garantir el proveïment energètic i complir el Protocol de Kioto. Cal aprofitar aquests recursos, a més d'augmentar l'eficiència energètica, en lloc de pretendre seguir mantenint en funcionament les perilloses, brutes i costoses centrals nuclears”, ha declarat Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya.
Segons l'estudi, Catalunya podria ser autosuficient per a tota la seva demanda d'electricitat amb energies renovables, però fins i tot podria aconseguir-ho només amb una qualsevol d'aquestes: solar termoelèctrica (termosolar) (11 vegades), solar fotovoltaica integrada en edificis (2 vegades) o eòlica -terrestre i marina- (3,43 vegades).
Catalunya podria generar electricitat suficient per a satisfer unes 14 vegades la seva demanda d'electricitat únicament amb el total de potencial solar (suma de les tecnologies termosolar, fotovoltaica integrada, fotovoltaica són seguiment i xemeneia solar) amb el qual compte.
És de destacar el gran potencial de la solar termoelèctrica, que podria satisfer gairebé 11 vegades la demanda elèctrica projectada per a la comunitat en 2050 i 2 vegades la demanda elèctrica peninsular total.
“El major jaciment energètic de Catalunya és el sol, però si volem aprofitar-lo, els governs espanyol i català han de canviar el paper absolutament marginal que se li ha donat fins a ara en les planificacions energètiques a les distintes formes d'aprofitar l'energia solar”, ha declarat Carlos Bravo, responsable de la Campanya d'Energia de Greenpeace.
Greenpeace demana una aposta política decidida a favor de les energies renovables, amb objectius més ambiciosos i majors recursos econòmics, i en detriment de les energies brutes. L'abundància de recursos renovables del nostre país hauria de permetre abordar amb confiança les pròximes decisions de política energètica i climàtica: pla de tancament de les centrals nuclears, directiva de renovables, revisió de les primes, fiscalitat ecològica, etiquetatge elèctric, planificació energètica, Pla Nacional d'Assignació d'emissions i nous objectius de Kioto.
Segons l'estudi de Greenpeace, els recursos estan àmpliament distribuïts en el territori peninsular, per la qual cosa existeixen infinites opcions de configurar un mix de generació d'electricitat totalment renovable, excloent totes les zones catalogades sota alguna figura de protecció ambiental, i fins i tot sería tècnicament viable abastir completament la demanda energètica total amb fonts renovables.
L'elevadíssim potencial de les renovables contrasta amb la timidesa del Pla d'Energies Renovables, recentment aprovat pel govern espanyol per arribar a cobrir amb aquestes energies un 12% de la demanda espanyola d'energia primària per a 2010.
L'informe “Renovables 2050” ha estat realitzat per a Greenpeace per l'Instituto de Investigaciones Tecnológicas (IIT) de la Universidad Pontificia Comillas, i és el primer del projecte “Revolució Energètica”. L'objectiu d'aquest projecte és esbrinar si les renovables són suficients per cobrir la demanda energètica de la societat i verificar si és possible trobar la solució al canvi climàtic mitjançant la substitució completa dels combustibles fòssils per energies renovables, al costat d'un ús més eficient de l'energia.
La segona part, que es publicarà l'any vinent, s'ocuparà de calcular quantes energies renovables es podrien integrar en el sistema elèctric i com es podria compondre un mix de generació 100% renovable que satisfaci tota la demanda d'electricitat en l'horitzó 2050.
NOTA: Informe complet, resum i presentació disponibles a www.greenpeace.es