6.2.06

ELRASCLET
Un guió de Tarantino per a Bambi
Marta Lasalas
Això de l'Estatut comença a semblar cada cop més el guió d'una pel·lícula de Quentin Tarantino. José Luis Rodríguez Zapatero, aquell que li deien Bambi, ha aconseguit tancar amb Artur Mas un text que fins i tot agrada al rondinaire Rodríguez Ibarra. Amb la inestimable col·laboració de l'exèrcit, la caverna mediàtica i el poder judicial, Zapatero s'ha tret del damunt d'una tacada la patata calenta de l'Estatut i la incòmoda companyia d'ERC.
El preu -baratet per al PSOE- ha sigut socarrimar una mica el tripartit, començant pel seu president. A més, els socis republicans estan dolguts perquè Zapatero els ha fet el salt i els ha arraconat. Creuen injust que els hagi plantat aquesta cornamenta amb CiU després que ERC s'ha dedicat a treure-li les castanyes del foc al Congrés. Ara tenen la temptació de xutar a còrner el projecte que, per postres, no sedueix gens la seva gent. Saben, però, que si el rebutgen sentenciaran la continuïtat de tripartit.
Mentre Esquerra hi rumia, entre bastidors els protagonistes del guió van repartint a tort i a dret. És molt el que hi ha en joc: la credibilitat de la famosa Espanya plural, les aliances al Congrés, el projecte emblemàtic del govern català, el futur del tripartit... Per això tantes pressions. Des que Zapatero va comunicar als interessats que no pensa moure ni una coma de l'acord amb CiU, la temperatura no ha fet més que pujar. Fins i tot, el president català ha canviat el seu discurs per advertir a ERC que ningú és imprescindible. Massa tard. El PSOE tampoc amaga que no vol Maragall de president.
Realment, és una llàstima que els ciutadans no puguem veure els making off dels acords governamentals i només ens arribin les escenes pactades.
www.diariavui.es