28.6.06

Mor la mestra dels mestres, Marta Mata
Un infart cerebral acaba amb la prolífica vida d'una de les impulsores de la renovació pedagògica Va ser una gran defensora de l'escola pública laica
Carol Biosca
L'escola catalana va perdre ahir un referent de la renovació pedagògica dels últims quaranta anys. La prestigiosa pedagoga Marta Mata, fundadora de l'escola de mestres Rosa Sensat i aferrissada defensora de l'escola pública, laica, catalana i integradora des de la transició democràtica, va morir ahir a Barcelona a causa d'un infart cerebral cinc dies després de complir els 80 anys.
Coneguda com la mestra dels mestres, vinculada a l'educació ja des de petita i amb una llarga trajectòria de servei públic tant en el camp educatiu com en el polític, Mata ocupava en l'actualitat la presidència del Consell Escolar d'Estat, màxim òrgan consultiu en matèria d'educació del ministeri. La reconeguda pedagoga va estar vinculada a aquest organisme des de la seva fundació a mitjans dels anys 80, i va tornar-hi com a presidenta el maig del 2004 de la mà del nou govern socialista, després d'haver dimitit d'una de les vicepresidències dos anys abans, quan governava el PP, en protesta per com s'estava tramitant la polèmica llei de qualitat (LOCE).
Militant del PSC des del 1976, va ser diputada al Congrés en les primeres corts constituents el 1977 i el 1979, diputada al Parlament (1980-1988), senadora en representació del Parlament (1983-1984), regidora d'Educació de Barcelona (1987-1995), diputada d'Educació a la Diputació de Barcelona (1987-1991) i altre cop senadora (1993-1996). Una prolífica carrera política, que va compaginar amb la seva vocació pedagògica.

Per una escola laica.

Com a presidenta del Consell Escolar d'Estat, el febrer del 2005 va provocar una autèntic terratrèmol entre els sectors més conservadors quan va desempatar i aprovar amb el seu vot una proposta a favor que el govern central trenqués els acords firmats el 1979 amb la Santa Seu per tal de poder eliminar l'assignatura de religió de l'horari lectiu.
Va ser només un exemple de la batalla que va lliurar contra la presència de la religió a l'escola. Tot i declarar-se cristiana, Mata sempre va alinear-se amb els partidaris de situar la formació religiosa i espiritual en l'àmbit familiar
. Guardonada amb diversos premis, entre els quals la Creu de Sant Jordi el 1997, el seu currículum inclou la publicació d'obres de pedagogia general, d'exercicis i didàctica de la llengua, contes infantils i diversos articles de pedagogia i política educativa.
Mata va ingressar a l'Hospital de Barcelona el 5 de juny, i en aquest mateix hospital va fer anys dijous passat. Ahir van ser moltes les veus -des del president del govern, Pasqual Maragall, amic seu personal, fins a incomptables mestres anònims- que van lloar la seva aportació.
www.avui.cat