17.10.06

Penedès.

El ple de Cubelles aprova que la Diputació cobri els impostos de la vila.
ICB s'afegeix a ERC, PSC i ICV per aprovar la polèmica moció, i deixen el govern penjant d'un fil.

MÍRIAM DE LAMO. Cubelles

El primer ple de Cubelles després de la ruptura del quadripartit va aconseguir aprovar la demanda dels dos grups sortints del govern: PSC i ERC van rebre el suport d'Iniciativa per Cubelles –encara al govern– i ICV per aprovar dilluns que la recaptació municipal deixi d'estar en mans privades perquè la gestioni la Diputació. La divisió va fer-se palesa fins i tot al grup de l'Entesa, atès que l'alcalde Josep Marcillas i el regidor Miquel Padreny van votar en contra de la moció, i Antonio Peregrina s'hi va abstenir. ICB va assegurar en el ple que el pacte de govern s'ha trencat, i que el partit està debatent el seu «paper d'ara endavant».

El ple va demostrar que el govern de Cubelles, format per Entesa per Cubelles i ICB després de l'expulsió d'ERC i PSC per un decret de l'alcalde, s'aguanta d'un fil; les declaracions de la regidora d'Iniciativa per Cubelles Pilar González, assegurant que el pacte de govern «està trencat» i que el partit «ha obert un debat intern per decidir quin serà» el seu «paper en el futur» creen una gran incertesa en un govern ja de per si minoritari. A més, cal destacar el fet que ICB va donar els seus vots a la moció presentada pels seus excompanys de govern.
«Donem suport per coherència amb el nostre programa electoral», va assegurar González durant la seva única intervenció en el ple municipal. La regidora va criticar la falta d'«hàbits democràtics» en el si del govern. «El nostre grup ha buscat el màxim consens», va dir, apuntant que «el menyspreu i la falta de respecte van desencadenar en la presentació d'aquesta moció», que finalment no va signar el seu partit, tot i votar-la favorablement. «Lamento la falta de capacitat de diàleg, que situa Cubelles com un poble amb permanent conflicte polític», va dir González. «En aquesta crispació no ens hi trobareu», va assegurar, i va afegir-hi que «s'ha actuat al marge d'ICB», i que el seu partit «no ha creat aquesta situació». En cas que ICB –amb dos regidors– marxés del govern, deixaria en solitari l'Entesa, amb tres representants a l'Ajuntament.

LA MOCIÓ DE LA RUPTURA
El regidor d'ERC Joan Rodríguez Serra va atribuir la seva destitució a la moció per aconseguir que la Diputació cobri els impostos de Cubelles. «Em va fer cessar perquè jo li vaig entrar una moció de recaptació municipal. Vostè estava molt emprenyat», va dir el representant d'ERC a Marcillas. La regidora del PSC Maria Lluïsa Romero va assegurar que el seu partit sempre ha volgut «una millor gestió de la recaptació i posar en ordre les liquidacions municipals». A l'oposició, la regidora d'ICV Mònica Miquel va destacar que si l'empresa privada que actualment gestiona els impostos rep entre «un 5% i un 5,5%» de la recaptació, la Diputació de Barcelona només cobrarà «un 2%». «Mireu els diners que podrem deixar de perdre», va dir Miquel. El regidor de CiU Joan Albet va anunciar l'abstenció del seu grup en la moció, per després votar-hi en contra. Albet va acusar el quadripartit de «posar el poble en la corda fluixa», i va qualificar d'«excusa» el fet que la recaptació sigui la causa del trencament del govern. Finalment, la regidora del PP Juani Navarrete va abstenir-se en la votació, i va qualificar de «depriment» la «imatge» donada al ple.
www.vilaweb.cat


Alcaldia

El ple aprova que la Diputació de Barcelona gestioni la recaptació municipal

La moció presentada per ERC i PSC va prosperar gràcies al recolzament d'ICV i ICb

La proposta de delegar la recaptació municipal a la Diputació de Barcelona, que van presentar ERC i PSC, i que ha estat un dels desencadenants de la crisi política al consistori cubellenc, va rebre el suport majoritari en la sessió plenària ordinària celebrada dilluns a l'Ajuntament de Cubelles. Davant l’expectació d’una setantena de veïns, els grups d'ERC, PSC, ICV i ICb van donar el seu suport a aquesta delegació de la recaptació, que posarà punt i final a 24 anys de gestió per part d’una empresa privada.
El debat va ser llarg i, per moments, tens, tot i l’excel·lent comportament del públic assistent que va respectar el debat dels representants polítics i que es va limitar a mostrar la seva satisfacció en l’aplaudiment final. Tot i el clima enrarit que s’havia viscut a la població en els darrers dies, arran del cessament dels regidors d’ERC i PSC, el ple es va desenvolupar amb total normalitat fins al debat d’aquesta moció.
Joan A. Rodríguez (ERC) va obrir el torn de paraules fent una breu història de la trajectòria de l’empresa de recaptació municipal i dels motius que han motivat al seu grup a demanar un canvi de gestió. El republicà va vincular la presentació d’aquesta moció al seu cessament com a regidor de govern, rebutjant la postura defensada per l’Alcalde, Josep Marcillas, que va argumentar que la decisió havia vingut “per una pèrdua de confiança” amb els seus socis de govern. Maria Lluïsa Romero (PSC) també va referir-se a la millora en “l’eficiència i l’eficàcia” en la seva proposta de delegar la recaptació a la Diputació provincial i va coincidir amb ERC que el motiu del seu cessament ha estat la presentació d’aquesta moció. De la mateixa manera es va manifestar Mònica Miquel (ICV), que va alinear-se al costat d’ERC i PSC, justificant el seu vot en el fet que “després de tres legislatures, per fi va la vençuda”, en referència a la delegació de la gestió de la recaptació a la Diputació de Barcelona. La regidora ecosocialista va demanar un vot unànime de totes les forces que, finalment, no es va produir.
La manifestació més contundent la va formular Pilar González (ICb), que després de donar el seu suport a la moció, va assegurar que el seu grupdona el pacte per trencat” i va afegir que “hem obert un debat intern per definir el nostre paper d’ara en endavant”. En cas de decidir-se per abandonar el govern, aquest quedaria amb només tres regidors.
El PPC, per mediació de Joana Navarrete, va demanar explicacions sobre “el cost que té el servei a la Diputació”, així com el cost de resoldre el contracte amb l’actual recaptador. Navarrete va justificar la seva abstenció, “malgrat estar en contra de renovar el contracte amb l’actual recaptador”, en la falta d’informació sobre els serveis i costos de la Diputació. Similar posicionament va defensar el regidor Joan Albet (CiU), que considera que “els problemes de la recaptació són més d’una mala gestió municipal que no pas del recaptador”. El cap de llista de la federació nacionalista va explicar que el seu vot seria negatiu “perquè ho veiem com una proposta totalment partidista”.
Finalment, Josep Marcillas, Alcalde i regidor d’Hisenda, va reconèixer el seu error en portar el tema a una comissió informativa. “No era el moment adequat”, va expressar Marcillas que, malgrat tot, va tornar a desvincular l’expulsió d’ERC i PSC del govern de la moció presentada.Ens han volgut fer una moció de censura, ens han demanat que pleguem públicament... Havíem perdut la confiança”, va repetir el màxim responsable del govern cubellenc. Sobre el model de recaptació, Marcillas considera que es va limitar a “obrir un debat sobre la proposta presentada per l’empresa de recaptació” però que aquest “no es va produir”.

Departament de Comunicació Dilluns, 16-10-2006
www.cubelles.com

12 comentaris:

Anònim ha dit...

¡¡Que sorpresa tan grata!! Habeis publicado, puntualmente, lo que ocurrió ayer en el pleno, os felicito, pero esto siempre, pase lo que pase.

Anònim ha dit...

ICB siempre publica el dia siguiente los plenos del Ayuntamiento.y todo lo que contece en el pueblo de Cubelles.

Por lo tanto no se por qué se extraña.

Ha veces se coje mania a personas o partidos sin ninguna causa.

Pedro.

Anònim ha dit...

Iniciativa per Cubelles només ha fet el que ja se suposaba entre molts de nosaltres que hem seguit recolçant la seva actitut sempre d´una prudencia mal entesa pero coherent amb les seves lineas de treball.Potser molts sense reflexionar han fet comentaris improcedents.N´estem contents dels resultats.
Rosa R.

Anònim ha dit...

Pedro, comento lo de sorprendente que lo publiquen, puntualmente, porque con la crisis última, la destitución de los regidores de ERC y PSC, estuvieron sin decir nada, 3 días, y eso no es normal y nos sorprendió a más de uno. Esa es mi crítica. Luis

Anònim ha dit...

Animo ICb, realmente sois un partido del pueblo y espero que así sea y no de unas SIGLAS politicas dictados sus actuaciones por las directrices de los superiores (ERC, CIU, PP, PSC, etc,)seria interesante que se pensara en Cubelles. Con respecto a la problematica de la repcaptacion seria interesante que estos partidos con siglas digan realmente que nos cuesta a los ciudadanos y que beneficios tenemos y el personal de la empresa privada que debe hacer, es un costo mas, menos hablar Sres. de ERC y xxx, y mas información al pueblo.

Anònim ha dit...

Lo inaceptable es la posición de Marcillas como alcalde y Albet defendiendo el no que supone pagar el doble o más a la empesa privada y se quedan tan frescos!! Muchos ¨compromisos¨ tiene estos dos con la empresa privada de muchos años y no les interesa que salgan datos.

Anònim ha dit...

Iniciativa por Cubelles ha jugado su ficha con valentia a pesar de lo que les ha caido estos dias de memezes por parte de gente ¨cargada de dinamita ¨ pero hasta el final han demostrado ser fuertes y seguir con su decisión ante el Pleno,Un 10 por ellos.
Vapuleo a Ciu con su demagogia que ya no se la cree nadie ni ellos ni abstención valia ante el 5i pico que se lleva el recaudador y tambien L Entesa deshojada,uno de sus regidores ,que se ha atrevido a dar otra opció, discreta eso si pero válida y que puede traerle problemas con sus compañeros de gobierno La del PP Juani ,es un primor!!! siempre se sale por los cerros de Ubeda,le faltan unas cuantas etapas de Ayuntamiento aunque pone voluntat!!
Mariano F.

Anònim ha dit...

La Regidora del PP, es una señora honesta, que quiere lo mejor para Cubelles, como supongo todos los partidos políticos. El único problema es que no tiene el apoyo suficiente, pero con el tiempo espero que lo consiga.

Anònim ha dit...

El problema de la regidora del PP es que es del PP, por cierto dandole vueltas a la posicion de ICB respecto a la recaudacion de impuestos en cubelles, felicidades por ser coherentes y no caer en la tentacion de lo facil, ni dejarse arrastrar por incontinencias verbales como la de la minica u otros.Habria que preguntar al sr marcillas como piensa acabar el mandato,

Anònim ha dit...

El PP de Cataluña, o sea, el PPC, tiene un programa electoral que me gustaría que leyeran más de uno. Es un gran programa electoral, al menos mejor que el de otros muchos grupos....y no soy del PP, que conste.

Anònim ha dit...

Ay Marcillas que has begut oli i acompanyat del teus i del recaptador que et demanará comptes.

Anònim ha dit...

Marcillas, donde están los dineros que son de remanent y sirven para arreglar el pueblo??