5.12.06

Alcaldia
La proposta de distribució del romanent de tresoreria no supera l'aprovació de forma íntegra. Els grups polítics van rebutjar l'ampliació de partides amb crèdit provinent del romanent, però van donar suport a la creació de partides noves per a projectes com el pont del riu Foix o els accessos a l'IES i el camp de futbol.

L'Ajuntament de Cubelles no podrà incorporar al pressupost de l'exercici del 2006 la totalitat dels 5,7 milions d'€ de romanent de tresoreria, resultant de la liquidació de l'any 2005. Aquesta és la principal conseqüència del ple extraordinari de la Corporació, que es va celebrar dilluns a les 8 de la tarda i es va prolongar fins a 2/4 de 2 de la matinada.

La valoració de la distribució va provocar una llarga i, per moments tensa, discussió que va acabar amb la suspensió del ple durant més de trenta minuts. Aquest recés es va produir perquè els diferents grups polítics poguessin consensuar una proposta definitiva, que finalment no es va produir.

L'ordre del dia del ple estava dividit en dos conceptes, relacionats ambdós amb la distribució del romanent de tresoreria. En el primer, es proposava ampliar diverses partides ja existents al pressupost del 2006 en les que s'havia evidenciat manca de consignació per un valor de més de 2,7 milions d'€. Així es proposaven diverses actuacions en matèria de mobiliari de les dependències del Centre Social; la reurbanització i asfaltat de carrers; o les graderies del camp de futbol; entre d'altres.

Joan Andreu Rodríguez (ERC) va realitzar un llarg discurs en què va criticar la manca d'inversions realitzades al municipi i va fer retrets a la gestió interna municipal, acusant a l'alcalde d'exercir "control polític", denunciant haver estat sotmés a diverses mancances en la seva tasca com a regidor. Aquestes paraules van ser immediatament rebatudes per la regidora Joana Navarrete (PPC), que va assegurar "no comprendre com, denunciant això, no ha plegat abans". La regidora popular, a més, va reclamar la necessitat de "fer propostes en benefici del municipi, perquè molts d'aquests temes tots els hem reclamat en moltes ocasions".

La primera proposta d'esmena del punt va ser la presentada per Maria Lluïsa Romero (PSC), que va demanar la supressió de part dels projectes inclosos (via pública -excepte la canalització del Cementiri-; millores a Ràdio Cubelles; arranjament d'espais verds; entre d'altres). Alhora va lamentar que "les partides proposades no estiguin consensuades ni amb els veïns ni amb ningú". Romero va apuntar “no entendre perquè algunes gestions importants, com és l’asfaltat dels carrers, no s’han executat, quan molts carrers són intransitables” i reclamava “serveis per igual, tant al centre com a les urbanitzacions”. La cap de llista dels socialistes va demanar a l’Equip de Govern que “faci complir a Renfe les seves obligacions” i titllava l’execució d’alguns projectes "d'electoralites".

Pilar González (ICb), per la seva banda, va exigir el compliment de quatre condicions per donar el seu suport a la proposta: "la realització d’una llista de prioritats; l'establiment d'un calendari d’execució; el màxim consens de les forces polítiques; i una proposta ferma del procés de participació ciutadana".

Per la seva banda, Mònica Miquel (ICV) va reclamar “els certificats bancaris sobre el romanent, perquè no ens creiem els números”. Miquel va retreure la manca de participació ciutadana i va parlar "d’incompliment del principi d’equilibri pressupostari". El grup ecosocialista va proposar deixar el punt sobre la mesa, proposta que no va prosperar.

Joan Albet (CiU) va explicar que “el romanent mostra l’empobriment del municipi per la manca d’inversió”. Per Albethi ha projectes que s’han d’assumir, ja que es tracta de mancances bàsiques perquè l’Ajuntament funcioni i les coses vagin bé”. En aquest sentit, CiU va demanar “fer un pressupost de mínims i després, a través de la participació ciutadana i de les entitats, treballar la resta de pressupost".

L'Alcalde de Cubelles i regidor d'Hisenda, Josep Marcillas, va fer una exposició dels projectes inclosos i va remarcar el fet que “si no es tira endavant l’aprovació de l’aplicació del romanent, difícilment es podran tirar endavant projectes importants l’any 2007”. Segons l’Alcalde “durant tres anys hi ha hagut un estalvi net, però era impossible aplicar el romanent ja que no estaven tancades les liquidacions”.

El ple, després de la intervenció de diversos veïns i representants d'entitats, va votar la proposta d'ICV de deixar el punt sobre la mesa, que no va prosperar pels vots en contra d'EC, PPC, CiU, PSC i ICb i a favor d'ERC i ICV.

Seguidament i, després que l'alcalde demanés una pausa de la sessió per tractar el punt, es va portar a votació l'esmena presentada pel grup socialista, en la què es proposava uns canvis en la proposta inicial mantenint algunes partides i eliminant algunes altres. L'esmena no va prosperar malgrat les dues votacions que es van haver de realitzar per l'empat que es va produir entre els grups a favor de l'esmena i els contraris i que va requerir del vot de qualitat de l'Alcalde per desfer-lo. Finalment, es va votar la proposta original, que va quedar revocat amb els vots a favor d'EC i PPC, els contraris de PSC, ICV i CiU i les abstencions d'ICb i ERC.

Llum verd a les noves partides

Després de més de quatre hores de sessió plenària, es va debatre el segon punt de l'ordre del dia, referent a la proposta de creació de noves partides econòmiques amb una altra part del romanent de tresoreria, per import de 2,7 milions d'€ més. Entre els projectes proposats hi ha el del pont de connexió del sector marítim i la Mota de Sant Pere-Clot del Bassó; els accessos al Poliesportiu; la urbanització de la plaça del camp de futbol -que inclou la construcció dels accessos i l'enllumenat de l'IES Cubelles-; la creació d'una empresa pública; entre d'altres.

En aquest punt es va tornar a produir un intens debat, tot i que menor que l'anterior, amb els mateixos arguments que en el primer punt. Cada grup va anar exposant els projectes als que donava suport i a aquells als que no hi donaria.

Finalment, es van votar les esmenes presentades per ICV de treure dues de les partides, que van ser rebutjades pels vots contraris d'EC, CiU, PSC i PPC; els favorables d'ICV; i les abstencions d'ICb i ERC. D'aquesta manera, es va votar el punt original amb l'aprovació de la proposta gràcies al suport dels grups d'EC, CiU, PSC, PPC; i malgrat el vot contrari d'ICV i les abstencions d'ICb i ERC .
Ràdio Cubelles/Departament de Comunicació Dilluns, 04-12-2006
www.cubelles.com




Penedès.
ICB planta l'Entesa en l'aprovació d'inversions al pressupost de Cubelles.
El ple per incorporar els sis milions de romanent només aprova les partides de nova creació


L'Ajuntament de Cubelles només va aprovar les partides de nova creació, destinades a obres com ara el nou pont del Foix i l'adequació de la biblioteca, en un ple extraordinari que havia de servir per repartir en inversions els gairebé sis milions d'euros provinents del romanent de tresoreria, dilluns al vespre. En una sessió caòtica i maratoniana –el ple va acabar a un quart de dues de la matinada–, ni el mateix govern (Entesa i ICB) ni l'oposició van aconseguir arribar a un acord sobre les partides que s'ampliaven en el pressupost del 2006, com ara el pla d'accessibilitat, les millores als carrers i l'ampliació del cementiri del municipi.
El ja de per si govern en minoria de cinc regidors (tres d'Entesa per Cubelles i dos d'Iniciativa per Cubelles) va tornar a demostrar la seva fragilitat en el ple extraordinari de dilluns. Ni tan sols ICB va votar a favor de la proposta presentada per l'alcalde i regidor d'Hisenda, Josep Marcillas, sobre les modificacions del pressupost del 2006 per incorporar els sis milions del romanent de tresoreria en les partides ja creades –que s'havien d'ampliar– i en les de nova creació. Els dos regidors d'Iniciativa per Cubelles, Pilar González i Xavier Grau, van abstenir-se en la votació de les dues propostes de l'alcalde. I la resta de grups de l'Ajuntament, que van defensar posicions majoritàriament individualistes, no van aprovar el primer punt, dedicat a incrementar partides del pressupost com ara el mobiliari i equips d'oficina de l'Ajuntament, o millores a la via pública i a la ràdio municipal. La proposta d'ICV de deixar sobre la taula l'ampliació pressupostària no va prosperar, ni tampoc la del PSC d'eliminar algunes partides. I tot això després d'un llarg i estèril debat que va demostrar la dèbil situació d'un ajuntament amb partits totalment enfrontats, incapaços d'arribar a acords, a cinc mesos de les pròximes eleccions.

JOSEP MARCILLAS
alcalde (entesa)
«No entenc la posició d'ICB estant al govern municipal. La imatge de l'Ajuntament ha estat lamentable»

PILAR GONZÁLEZ
regidora D'EDUCACIÓ (ICB)
«S'hauria d'establir una llista de prioritats i un calendari clar d'execució de projectes, amb consens»

JORDI COCH
regidor d'icv
«No és competència d'aquest ajuntament fer l'accessibilitat a l'estació de Renfe. La ràdio necessita un nou espai»

LLUÏSA ROMERO
regidora del psc
«Com a govern que hem estat, hem treballat moltes de les partides que són aquí. Seria il·lògic que ara hi estiguéssim en contra»

JOAN RODRÍGUEZ SERRA
regidor d'erc a Josep Marcillas:
«L'Ajuntament de Cubelles no és la seva botigueta, i vostè no és el seu amo
Partides aprovades
La construcció del nou pont al riu Foix (1.600.000 euros); la urbanització de la plaça del camp de futbol (500.000 euros); l'accés al poliesportiu municipal (410.000 euros); l'adequació de la biblioteca (80.000 euros); la creació d'una empresa municipal per gestionar temes urbanístics (65.000 euros) i les obres a les cases adjacents a l'ajuntament per ampliar el consistori (60.000 euros) integren les noves partides del pressupost que sí que van aprovar-se en el ple, amb els vots de l'Entesa, el PSC i el PP, els vots en contra d'ICV i l'abstenció d'ERC i ICB. L'alcalde reconeix «no entendre la posició d'aquests senyors estant al govern», en referència a ICB, que va abstenir-se en els dos punts. Tot i així, Marcillas diu que el pacte de govern entre Entesa i ICB després de la destitució d'ERC i PSC «no té per què canviar». Però admet «la imatge molt lamentable» que es va donar en el ple.

www.vilaweb.cat



Penedès. Intervencions en el ple
La intervenció de fins a quatre persones del públic en el ple de dilluns no compleix el reglament de participació ciutadana de Cubelles, segons reconeix el mateix alcalde. Per poder parlar durant la sessió, els ciutadans han d'entrar una instància a l'Ajuntament, i la seva participació ha d'estar relacionada amb algun dels punts de l'ordre del dia de la sessió. Dilluns, la intervenció dels ciutadans va fer-se de manera espontània, i, en la majoria dels casos, ni tan sols es va parlar dels temes del dia, fins al punt que una de les persones que va parlar públicament va entregar el seu carnet com a militant d'ICV enmig del ple, interrompent una sessió ja de per si feixuga per la falta d'acords entre els grups. Josep Marcillas, però, accepta que es facin «aquestes intervencions» no sol·licitades sempre que «es mantingui un equilibri» en el ple. «Si no els deixes parlar, diuen que no hi ha participació», assegura.






6 comentaris:

Anònim ha dit...

si senyor!!! no entenc res ,aviam tornaré a començar ....

Anònim ha dit...

Jo tampoc ,només vaig escoltar al Ple i felicito a Iniciativa per Cubelles el posicionament respecte al Pont ,no podem acceptar un atemptat a la

Anònim ha dit...

Estoy totalmente de acuerdo con el Sr.Marcillas, sobre la intervención de personas en el pleno el lunes pasado. No se debe tolerar de ninguna manera, el chafarrancho que se armó en este`pleno con las actuaciones del público.
Según la participación ciudadana,"no dice esto", hay que entrar una instancia para solicitar permiso para poder hablar en el pleno.Si esto no lo corta el Sr. Marcillas,llegará un momento que hablaran mas las personas del público, que los regidores."ESTO NO ES ASI".
aINHOA.

Anònim ha dit...

Creo que no es cierto lo del chafarrancho ,todo pasó sin llegar a esto.
Xafarrancho lo del otro pleno!!
Riba

Anònim ha dit...

No estoy de acuerdo con el Sr. Riba, me parece que se trabajó
muchisimo sobre la participación Ciutadana, para que ahora en un pleno se salten la normativa. Esto no es asi.hay que llevar un linea muy recta en todo, si no pasa lo que pasa.
Ainhoa

Anònim ha dit...

La gente ha estado mucho tiempo sin poder habalr y tampoco se hacen las cosa en dos dias.Ya se irá haiendo como en todos los sitios que ya funciona.Yo he vivido en Gracia y al principio pasó lo mismo.
Riba