14.2.07

Participació Ciutadana i Comunicació

L'Opic treballa en el registre d'entitats
L'objectiu és conèixer tota la realitat associativa del municipi

La nova Oficina d’Informació i Participació Ciutadana (OPIC) treballa àmpliament en el registre d’entitats de Cubelles. Segons recull el Reglament de Participació Ciutadana (RPC), el registre té per objecte recollir tota la realitat associativa del municipi i, per tant, on han d’estar incloses totes les entitats i associacions municipals, ja que és requisit previ per ser titular d’una sèrie de drets i deures.
El registre d'entitats té caràcter públic i pot ser consultat per qualsevol persona interessada i depèn de l’àrea de l’Alcaldia o regidoria en què es delegui. Cal destacar que es poden registrar totes les entitats i associacions sense ànim de lucre, amb mecanismes de lliure elecció democràtica i amb personalitat jurídica pròpia, que persegueixen la defensa, el foment o la millora dels interessos generals o sectorials dels veïns i veïnes del municipi.
Segons ha explicat la responsable de l’OPIC, Inés Moreno, "estar registrat a nivell municipal dóna dret a rebre les convocatòries i ordres del dia dels plens municipals i els consells que es constitueixin, sempre i quan ho demanin per escrit". També els dóna dret a ser convocats per l’Ajuntament a les sessions de les comissions informatives per a rebre informació i manifestar la seva opinió, i a percebre subvencions. És requisit previ a la percepció de qualsevol ajut de l’Ajuntament que l’entitat estigui inclosa al Registre d’Entitats. Els criteris dels ajuts s’establiran en relació a la representativitat de les entitats, el grau d’interès o la utilitat ciutadana, la capacitat econòmica de les entitats i els ajuts que reben d’altres instàncies.
A més dóna dret a l’ús dels mitjans municipals, a participar en els mitjans de comunicació local, a sol·licitar la convocatòria d’una audiència pública, a la intervenció oral en les sessions dels plens i formar part dels diferents Consells que regula el reglament (territorials, sectorials o Consell de la Vila).
Com a deures, el registre implica a participar en els Consells Territorials o Sectorials que els correspongui, promoure la convivència cívica i els principis que inspiren la societat democràtica i comunicar a l’Ajuntament els canvis de dades i col·laborar en l’actualització d’aquestes .

Per a més informació cal adreçar-se a l'OPIC, a la plaça de la Vila,1. Tel 93 8950300.
Ràdio Cubelles Dimarts, 06-02-2007
www.cubelles.com