12.2.07

Una empresa privada paga tot el cost

Tot l’enllumenat públic amb energia solar
Laura Balcells (laMalla.net)

Sant Fost de Campsentelles (el Vallès Oriental) és el primer municipi que proveeirà tota la xarxa d'enllumenat públic amb energia solar. Serà gràcies a un planta fotovoltaica -la més gran de Catalunya-, que s'ha inaugurat aquest dissabte, i que ha instal·lat una empresa francesa. Es preveu que la posada en marxa d'aquest sistema permetrà estalviar fins a un 35% del consum anual d'electricitat.
La planta solar, ara per ara la més gran de Catalunya, té una extensió de 13.000 metres quadrats i una producció d'energia anual de 900.000 quilowatts. La instal·lació l'ha fet l'empresa francesa Citélum Ibérica, que va guanyar el concurs públic convocat per l'ajuntament, i que finançarà tant el muntatge de la planta com també la renovació total del sistema d'enllumenat del municipi, que ascendirà, tot plegat, a 8 milions d'euros.
La companyia preveu pagar-ho amb l'excedent energètic que produeixi durant els 25 anys de concessió que té pactats amb l'ajuntament de Sant Fost. És el primer cop que es fa una actuació d'aquest tipus a Europa, que no generarà deutes al consistori i que, a més, d'aquí uns anys serà el propietari de la planta.L'alcalde de Sant Fost de Campsentelles, Joan Gassós, ha explicat que "som un municipi petit, per la qual cosa per a renovar tota la xarxa d'enllumenat necessitàvem solucions assequibles, tant des del punt de vista del temps com dels diners".
Gassós ha destacat el fet que "no comportarà cap endeutament per a l'ajuntament, ja que va a càrrec de la concesionària" i ha subratllat que "estarem complint amb el protocol de Kyoto, a més de pal·liar la contaminació lumínica".
Segons els estudis realitzats per Citélum Ibérica, la posada en marxa d'aquesta Xarxa Integral d'Enllumenat Públic Eficient permetrà un estalvi de fins al 35% del consum anual d'electricitat (uns 330.000 quilowatts). Una de les causes d'aquest estalvi és la instal·lació de punts de llum amb bombetes de sodi controlades pel sistema Luxicom, "que permet controlar a distància el rendiment i consum de cada punt de llum".
El projecte està avalat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia, depenent del Ministeri d'Indústria, Turismo i Comerç, que ha aportat a la iniciativa 616.695 euros a fons perdut (aproximadament el 7,8% del pressupost total).
Publicat 11/02/2007 - 10:48h
www.lamalla.net

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Cubelles, per tal de contrarrestar-ho, implantarà una nova central tèrmica.

Anònim ha dit...

I perquè ICV i ERC no volen la Comissió anti-tèrmica? Quin fàstic!

Anònim ha dit...

Aquest tipus de energia si.

Anònim ha dit...

Potser hauriem de proposar a l'alcalde de San Fost de Campsentelles que es presenti a les municipals de Cubelles :) Caramb, una persona que troba sol.lucions enginyoses i no com aquí, que simplement es resignen perquè 'és molt difícil evitar que es faci la nova tèrmica'.

En comptes d'amargar l'existencia d'un poble amb una tèrmica, cada poble i ciutat hauria de tindre la seva planta solar, apart de les instal.lacions particulars que cadascun pugui tenir.

I el que fa més gràcia és que contra el canvi climàtic la solució del govern es... pujar les tarifes per a que es consumeixi menys! molt bé! gran solució! que fàcil és governar d'aquesta manera...

Anònim ha dit...

Cal iniciar de nou la comissió entre tots per garantir claretat si es té que negociar.

Anònim ha dit...

El anónimo dice, como es que ICV i ERC, no quieren la comisión anti-térmica. La respuesta es muy facil, porqué no lo han propuesto ellos, si hubieran solicitado esta comisión ellos, si "QUE VALDRIA ENTONCES".
"Se les ve demasiado el plumero,algunos partidos".
Ainhoa

Anònim ha dit...

No creo que la Comissió sigui la solució. En tot moment s'hauria de demanar al unísono, el desmantellament de les actuals instal·lacions i el tancament definitiu d'aquesta planta. Si la Central Tèrmica, no és viable per la proximitat d'habitatges, no veig el per què no es demana que es tanqui.

Anònim ha dit...

Totalemnte de acuerdo el desmantelamiento de las actuales instalaciones y el cierre definitivo dem la zona enérgetica.
Menos comisiones, y mas al tajo, señores.
"FUERA TERMICA".
Pedro