8.11.07

(Foto/arxiu Diari de Cubelles)



M.Trives/ Diari de Cubelles





Es cert, els barcelonins comencen a estar farts del caos de Rodalies i els ciutadans que viuen al Garraf i a d´altres indrets també.Aixó suposa un desgast cap l´Ajuntament barceloní tal com es destacat en una enquesta feta per l´Ajuntament de Barcelona i publicada al Diari Avui




TRANSPORT

Més desconfiança

Una enquesta de l'Ajuntament reflecteix que el caos a les infraestructures passa factura als governs d'Hereu, Montilla i l'Estat La valoració de Zapatero perd 8 punts i la municipal, que no baixava des de l'etapa Clos, quatre.
Carles Sabaté

El caos de les infraestructures comença a erosionar els governs, sobretot el de l'Estat. L'enquesta trimestral de l'Ajuntament de Barcelona s'ha convertit en el primer estudi demoscòpic que adverteix que els ciutadans passen factura a l'Ajuntament i els governs de la Generalitat i l'Estat, malgrat que l'enquesta es va dur a terme a finals de setembre, dues setmanes abans de l'aturada parcial de Rodalies.
L'apagada que va patir Barcelona aquest estiu, les deficiències constants a la xarxa de Renfe i la major congestió dels accessos viaris comencen a crispar els barcelonins. De fet, el baròmetre trimestral municipal situa els problemes del transport com el primer problema de la ciutat, desbancant l'accés a l'habitatge o la inseguretat, tradicionals preocupacions dels últims anys.
L'enquesta d'aquesta tardor resulta doblement significativa, no només pel fet de coincidir amb les aturades a les línies de Rodalies, els FGC al Baix Llobregat, sinó perquè és la primera des de fa mig any, ja que la de l'estiu es va anul·lar perquè no coincidís amb les eleccions municipals del 27 de maig i la de març no disposava de valoracions sobre els partits polítics i els seus líders municipals.
A les preguntes de com valora les gestions dels governs que encapçalen Jordi Hereu, José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero, els barcelonins perden confiança en tots tres executius. La "bona" valoració de l'actuació de l'Ajuntament ha baixat del 46 al 42% els últims nou mesos. També pugen tres punts els que censuren la gestió municipal. El canvi de tendència resulta evident, i encendrà les alarmes del PSC, ja que la valoració del govern municipal no davallava des de l'etapa de Joan Clos d'alcalde. Hereu i el seu canvi de rumb social i de gestió quotidiana havien redreçat l'opinió dels barcelonins sobre l'alcaldia, incloent en aquesta confiança el triomf a les eleccions municipals.
També el tripartit liderat per Montilla ha perdut quatre punts de confiança entre els barcelonins. Però qui més qüestionada té la gestió és l'executiu de Zapatero i la ministra Magdalena Álvarez. Quasi s'igualen els qui consideren que la seva gestió és bona amb els que la suspenen (37 i 33%, respectivament). Des del 2004, després del 11-M, que el govern central -llavors encara en mans del PP- no treia tan mala nota a la ciutat de Barcelona en una enquesta municipal. La ministra Magdalena Álvarez està arrossegant Zapatero i la seva bona imatge a la ciutat.
Els barcelonins comencen a castigar els problemes del TGV, les Rodalies i també l'apagada de l'estiu, que van patir i encara pateixen en forma de rases a bona part dels carrers de l'Eixample. Per això augmenta en deu punts el nombre de barcelonins que considera que la ciutat ha empitjorat durant l'últim any.
El malestar amb el transport, la xarxa viària i les infraestructures es trasllada a nivell català, ja que també han desbancat l'accés a l'habitatge com el principal problema de Catalunya.

L'estudi fa balanç també de les festes de la Mercè. A més dels concerts i les cercaviles, els barcelonins atorguen bona nota a la festa major i el non stop del metro.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimecres, 7 de novembre del 2007